Persoonalliset piirteet päätyvät paperille

Karikatyyritaiteilijan työ on toisinaan melkoista hierontaa. Jos työn kohteena on hyvin kaunis ihminen, taiteilija on suuren haasteen edessä.

– Silloin pitää vain hieroa, hieroa ja hieroa, jotta saa kasvojen tasapainoiset piirteet tallennettua mahdollisimman hyvin, mutta kuitenkin karikatyyrimaisesti. Kauniit naiset ja pienet lapset ovat usein tässä mielessä haastavimpia malleja, Suomen karikatyyritaiteilijoiden kärkinimiin kuuluva Tommi Vuorinen kertoo.

Herkullisin tilanne on silloin kun mallina on henkilö, jonka kasvonpiirteissä on jokin persoonallinen piirre. Tällainen tarttumakohta voi olla esimerkiksi isot silmät, vahva leuka, tuuheat kulmakarvat, tuuhea parta tai suuri nenä.

– Aloitan karikatyyrin tekemisen tavallisimmin nenän ympäristöstä. Nenän ympärille kasvaa sitten pikkuhiljaa koko henkilö, Vuorinen avaa työmetodejaan.

Vuorinen haluaa tehdä karikatyyrinsa malliaan kunnioittaen.

– Ihmisten kohtelu hyvin myös piirroksissa on minulle tärkeää, hän huomauttaa.

Ura alkoi 1990-luvun alussa

Nokialla asuva Vuorinen kiinnostui piirtämisestä jo pikkupoikana. Realistiset aiheet ovat aina olleet hänen juttunsa. Ensimmäiset luonnokset 1980-luvun alussa olivat perhosia, lintuja ja muita ötököitä. Kouluikäisenä Vuorisen vihkon laitaan saattoi tunnin aikana syntyä piirroksia opettajista.

Ensimmäinen humoristinen muotokuva syntyi kolmiloikkaaja Heli Krugerista. SM-tason pituushyppääjä Vuorinen oli maajoukkueleirityksessä Eerikkilän Urheiluopistolla, kun hän tutustui niin ikään leirityksessä olleeseen Krugeriin (tuolloinen Koivula). Vuorinen naurahtaa, että viehättävään neitoon piti yrittää tehdä vaikutus jollain tavalla, kun puhujan lahjat eivät tuntuneet riittävän. Niinpä Vuorinen marssi seuraavalle leirille kolmiloikkaajasta piirretty karikatyyri mukanaan.

– Emme me naimisiin asti päätyneet, mutta hyvät perhetutut meistä tuli, Vuorinen vitsailee.

Karikatyyri Krugerista synnytti kuitenkin kasvavan mielenkiinnon humoristisia muotokuvia kohtaan. Seuraava kuva syntyi Seppo Rädystä. Oman yrityksen, ViestiVuoren, Vuorinen perusti vuonna 1998 ja toisen, The Heads International Oy:n, vuonna 2005. Vuosina 2003–2004 mies toimi Pirkanmaan nuorten yrittäjien puheenjohtajana.

Vuorisen oivaltavia piirroksia on nähty vuosien varrella esimerkiksi Ilta-Sanomissa, Kauppalehti Optiossa, Kakkosen Se on siinä -visailussa ja MTV3:n Mieletön maailma -hupailussa. Hän on myös ideoinut karikatyyripelikortit, joita on toistaiseksi syntynyt kahdeksan sarjaa esimerkiksi urheilun, musiikin ja rahamaailman tähdistä.

Kohti kansainvälisiä kenttiä

Vuorisen uusimpia projekteja on eläinmaailmaan sijoittuva tuoteperhe. Vuorinen oli mukana kirjoittamassa ja kuvittamassa Otavan pari viikkoa sitten julkaisemaa kirjaa ”Koiransa näköinen”. Jo aiemmin taiteilijan tuoterepertuaariin ovat kuuluneet erilaiset kissa-, koira- ja muut lemmikkiaiheiset kuvat.

­- Koiriin liittyvillä tuotteilla kuten magneeteilla, avaimenperillä, mukeilla ja peleillä pyrin seuraavaksi kansainvälisille markkinoille. Tuoreesta kirjastakin on tarkoitus tehdä paikallisia painoksia eri maissa, joten ajankohta toiminnan laajentamiseksi entistä enemmän myös ulkomaille tuntuu sopivalta, Vuorinen pohtii.

Vapaa-ajallaan Tommi Vuorinen mieluiten unohtaa piirtämisen. Vahvan yleisurheilutaustan omaava mies kuntoilee edelleen ahkerasti. Hän retkeilee, vaeltaa ja ylipäätään liikkuu luonnossa mielellään. Kahden lapsen isän pitää liikkeellä myös perheen koira.

Tommi Vuorisen karikatyyreja pääsee näkemään ensi maanantaista alkaen myös Sydän-Hämeen Lehdessä. Vuorinen tekee kuvituksia lehdessä julkaistaviin henkilöjuttuihin.