Kuntavaalit: Pälkäneellä tuskin saadaan täysiä listoja

Ehdokasasettelussa loppukiri

Kuntavaalien ehdokaslistat on jätettävä viimeistään ensi tiistaina. Pälkäneellä kaikkien puolueiden listoilla on vielä tyhjiä rivejä.

Edellisvaaleissakin ehdokkaiden haaliminen on vaatinut vaivaa. Tällä kertaa tehtävä on entistä työläämpi, sillä tulevat luottamushenkilöt joutuvat painiskelemaan tiukkenevan talouden, kuntarakenneuudistuksen ja monien muiden kinkkisten kysymysten kanssa.

Pälkäneen valtuustoon valitaan 27 päättäjää. Ehdokaslistalla nimiä saa olla puolitoista kertaa enemmän. Todennäköisesti yksikään puolue ei saa listoja täyteen.

Edellisvaaleissa eniten ääniä keräsi kokoomus 32 ehdokkaan listalla. Kunnallistoimikuntaa johtavan Tiina Kokkolan mukaan kokoomus on saanut tälläkin kertaa mukaan erinomaisia ehdokkaita.

– Sitoumuksia on allekirjoitettu, mutta lopullisesti ehdokasasettelu vahvistetaan maanantaina.

Kokoomuksen ehdokashakua helpottaa se, että Pälkäneen, Aitoon ja Luopioisten paikallisyhdistyksillä on verkot vesillä kattavasti koko kunnan alueella.

 

Kittilän perhe kantaa vastuuta

Jukka Kittilä

Toiseksi eniten Pälkäneen valtuustossa istuu keskustalaisia. Jukka Kittilä sanoo, että ehdokaslistojen kokoaminen menee joka kerta viime metreille.

– Ihmiset haluavat funtsia loppuun saakka.

Uusia nimiä keskustan listoilla on muun muassa laitikkalalainen Heikki Rönni. Ohjelmapalvelu Huwitusta sekä kokous- ja virkistyshuvila Hepolahtea pyörittävä Rönni on vahvasti mukana muun muassa Luja-Lukon yleisurheilu- ja jääkiekkotoiminnassa.

Myös Kittilän perheestä saadaan uusi nimi ehdokaslistoille, sillä vaimo Mirva on ehdolla syksyn vaaleissa.

– Tältä suunnalta on tullut ennenkin senaattoriperheitä, Kittilä viittaa naapurin demarivaltuutettuihin Pasi Lindholmiin ja Maria Ahoon.

Demareiden ehdokaslistalla oli alkuviikosta vasta puolet edellisvaalien nimimäärästä.

– Lista uhkaa jäädä lyhemmäksi kuin neljä vuotta sitten, Erkki Aho sanoo.

Mies päivitteli taannoin haastattelua, jossa nuoret aikuiset eivät olleet varmoja edes siitä, äänestävätkö syksyn vaaleissa.

– Olot ovat ilmeisesti parantuneet niin paljon, etteivät nuoret ihmiset koe tärkeäksi lähteä hoitamaan asioita tai edes äänestämään, Aho päivittelee.

Hänen mielestään kuntavaalit ovat kaikkein tärkeimmät vaalit, sillä niissä pääsee vaikuttamaan läheisiin asioihin.

 

Vahva talous takaa kunnan itsenäisyyden

Kuntavaaleista tehdään pitkin Suomea kuntaliitosvaaleja. Erkki Ahon mielestä kuntaliitoskeskustelu on levittänyt myös luovuttamisen ilmapiiriä.

– Jotkut ovat heittämässä pyyhettä kehään, koska katsovat, että edessä on joka tapauksessa kuntaliitos. Minä en usko siihen, että yhtään kuntaa yhdistetään pakolla. Siksi ykköskysymys on se, että hoidamme taloutemme niin hyvin, ettei liitoksiin ole taloudellista pakkoa.

Erkki Aho pitää valitettavana, että edellisen ison rakennemuutoksen vuoksi Pälkäneen sosiaalitoimi on siirtymässä pääosin Kangasalan hoidettavaksi.

– Nyt nekin, jotka olivat ajamassa Paras-hanketta, myöntävät, että se oli virhe.

Isommat yksiköt eivät Ahon kokemuksien mukaan ole parantaneet palveluita.

– Kuhmalahden kunnanjohtaja Jarmo Kivineva muistutti monesti, että Suomen sata pienintä kuntaa käyttävät kolme prosenttia rahoista. Joten se ei paljon säästä, vaikka ne lakkautettaisiin.

Edelliskaudella sivuun vetäytynyt Aho ei ole itse palaamassa ehdokkaaksi.

– Yritän olla taustalla apuna, jos apu kelpaa.

 

Naisia vaikea saada ehdolle

Vasemmistoliiton ehdokaslistalla oli alkuviikosta viisi nimeä. Edellisvaaleissa ehdokkaita oli yhdeksän.

– Samoihin lukemiin voidaan vielä päästä, sillä muutamien kohdalla asia on harkinnassa, Vilho Nikkanen sanoo.

Nikkasen mielestä ehdokashakua hankaloittaa se, että niin monet isot asiat tuodaan valtuustoon valmiiksi pureksittuna. Erityisen vaikeaa monille ryhmille on naisehdokkaiden löytäminen.

– Kuntaliitoksen jälkeen Luopioisista jäi pois kaksi kokenutta naista: Tuovi Luhtajärvi ja Pirkko Korkeila. Heille ei tahdo millään löytyä seuraajia. Toivottavasti muut puolueet ovat saaneet paremmin naisia mukaan, Riitta Mukkulainen sanoo.

 

Jyri Kankila ei enää lähde ehdokkaaksi

 

Jyri Kankila (etualalla) ei lähde enää ehdolle.

Vihreiden ehdokaslistaa kokoava Jyri Kankila on kiusallisessa kaksoisroolissa. Valtuustosta sivuun jättäytyvä mies yrittää saada muut pyörtämään vastaavan päätöksen.

Kankila sanoo, ettei tämänkertaiselle listalle välttämättä löydy yhdeksää ehdokasta kuten edellisvaaleissa.

– Vielä toivotaan, että mukaan saadaan uusia voimia.

Perussuomalaisten ehdokkaat Jouni Lammi ja Kai Männik keräsivät edellisvaaleissa yhteensä 75 ääntä. Nyt perussuomalaisten tavoitteena on saada Pälkäneelle kymmenen ehdokasta.

– Ihan samaan en ole yltänyt kuin Mikko Nurmo Valkeakoskella ja Jani Viinikainen Kangasalla. Koskissa ehdokkaita on jo kolmisenkymmentä ja Kangasallakin 15, Jari Laukkanen kertoo.

Kangasalan perussuomalaisten sihteeri Jani Viinikainen (vasemmalla), kansanedustaja Juho Eerola ja Pälkäneen perussuomalaisten puheenjohtaja Jari Laukkanen kuulivat sunnuntaina pälkäneläisten ja kangasalalaisten tuntoja.

Puolue maksaa jokaisesta ehdokkaasta paikallisyhdistykselle 30 euroa. Naisehdokkaista on kova pula, ja siksi heistä saa sata euroa. Myös vaalikampanjaan saadaan resursseja eduskuntavaalijytkyssä vaurastuneelta puolueelta.

Juha Väätäinen on luvannut poiketa lokakuun puolivälissä vauhdittamassa perussuomalaisten Pälkäneen vaalikampanjaa. Myös sunnuntaina perussuomalaisten vaaliteltalla kävi mukava kuhina, kun paikalla oli varapuheenjohtaja Juho Eerola.

– Kahvipannut juotiin tyhjäksi. Joitain kyselyitä tuli myös ehdokkuudesta kiinnostuneilta.

Ensimmäisiin vaaleihin lähtevä Laukkanen aikoo nostaa esiin lasten ja nuorten asiat sekä liikenneturvallisuuden.

– Jollei MLL toimisi Pälkäneellä, niin mitä tarjontaa meillä olisi lapsille? Myös liikenneturvallisuus on lapsen kengissä. Kaikkialla muualla on koulujen ja päiväkotien kohdalla kunnon hidasteet. Meiltä puuttuu lisäksi pyöräteitä, Laukkanen sanoo.

 

Kansanedustajat kiertävät toreja

Ministerit, europarlamentaarikot ja kansanedustajat kiertävät ahkerasti maakuntia, vaikka kuntavaaleihin on aikaa vielä puolitoista kuukautta. Toreilla ja kauppakeskuksissa pyritään innostamaan ihmisiä ehdokkaiksi sekä aktivoimaan äänestäjiä liikkeelle.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Juho Eerola jututti kuntalaisia sunnuntaina K-Supermarket Pälkäneen edustalla ja Kangasalan torilla. Pälkäneellä perussuomalaisten vaaliteltta keräsi selvästi enemmän väkeä kuin Kangasalla.

Keskustelunaiheet pyörivät ajankohtaisissa kysymyksissä, kuten rikkiverossa, joka uhkaa viedä paperiteollisuutta Suomesta. Myös kuntaliitokset mietityttivät kuntalaisia.

Kangasalan Prismalla tiistaina poikennut Sirkka-Liisa Anttila (kesk) sanoi, että syksyn vaalit ovat Kangasallakin kuntaliitosvaalit. Anttilan mukaan Kangasalan kohtalo ei ole ruusuinen osana Suur-Tamperetta.

– Kaikkien jo tehtyjen kuntaliitosten valossa kuntapalvelut keskitetään ennen pitkää suurkuntaan. Ensimmäisenä viedään – pahimmassa tapauksessa pakkosiirretään – vanhukset Tampereelle, pois läheistensä luota. Toisena lakkautetaan kouluja sekä keskitetään terveyspalvelut. Kuka kehittää Kangasalan yritystoimintaa – kaavoituksen, rakentamisen ja maankäytön palveluista puhumattakaan, Anttila kysyi.

Hän varoitti, että osana kaupunkia Kangasala muuttuisi nukkumalähiöksi ja Tampereen kuntatalouden rahoittajaksi.

Lauantaina europarlamentaarikko Tarja Cronberg (vihr) vierailee Kangasalla ja Pälkäneellä. Kello 13.15–14 Cronberg on Kangasalan torilla ja kello 14.15–15 Onkkaalan VPK:n kerhotilassa, jossa Pälkäneen vihreät viimeistelevät ehdokaslistojaan.

Kommentit (2)

  1. rasistit valtuustoon

    ”FDL:n todennäköinen admini. Suositellut fb-profiilissaan useasti uusnatsistista Kansallista Vastarintaliikettä. Perustanut rasistisia ja homofobisia fb-ryhmiä kuten Irti Setan otteesta . Julkaissut fb-profiilissaan natsistisia kuvia kuten Adolf Hitleristä ja Heinrich Himmleristä.”
    Näin luonnehtii kunnollisvaalit-sivusto (http://kunnollisvaalit-2012.blogspot.fi) Kangasalan kuntavaaliehdokasta Jani Viinikaista.
    Mukana on toisenkin täkäläisen persun, Kalle Mäntylän, kirjoituksia.
    Sataako sydikselle niin paljon vaalirahaa jytkyn lihottamasta persu-kassasta, ettei ehdokkaiden oikeita mielipiteitä ja taustoja voi paljastaa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?