Kuten tiedämme, lähiruoka on tätä nykyä ”in ja pop”, ”kuuminta hottia” ja ”trendikkyyden huippu”.
Onneksi lähiruoan kuluttamisen taustalla vaikuttavat myös eettisemmät syyt. Aitoolaisen lähiruokaa tuottavan Penttilän tilan avoimien ovien päiville saapuneille Mervi ja Raimo Vuoriheimolle suomalaisen lähellä tuotetun ruoan tukeminen on tärkeä asia.
– Ostaisimme kaikki elintarvikkeemme läheltä, jos se vain onnistuisi. Ikävä kyllä näitä tuotteita on aika vaikea hankkia, Raimo Vuoriheimo päivitteli.
Vuoriheimojen mukaan ongelmia aiheuttaa se, että suuremmat liikkeet vaativat pientuottajilta isoja määriä tuotteita, mikä on pienelle yrittäjälle mahdoton tehtävä toteuttaa.
Vuoriheimot ovat kiinnittäneet huomiota myös kauppojen kalatilanteeseen.
– Ainakin meidän lähi-S-marketista löytyy kalaa kaikkialta muualta paitsi Suomesta. Suurin osa tulee Virosta, Mervi Vuoriheimo kertoi.
Perunalootaa joulumarkkinoille
Yrittäjä Heikki Penttilällä riittää puuhaa. Mies maistattaa vierailijoilla bratwurstia, perunasalaattia ja perunarieskan siivuja.
Viimeisimpänä lämpiää uusin tuote imelletty perunalaatikko, jonka reseptiikkaa on kehitelty parin viikon ajan Katri Vierikan johdolla.
– Sitä piti ratkaista esimerkiksi sellaiset seikat, että imellytetäänkö tuote lämpimässä vai kylmässä, ja että millainen olisi täydellinen maidon ja veden suhde. Lisäksi uuni käyttäytyy eritavoin riippuen valmistusmäärästä, Penttilä kertoo.
Entisen lampurin tuotteet upposivat kuumille kiville. 17 vuoden ajan lähiruokaideologiaa työssään noudattanut Penttilä tietää ajan olevan hyvä lähiruoan laajemmalle esiinmarssille. Ennen lähiruoan puolesta liputettiin vain juhlapuheissa.
– Viime talvena minulle valkeni kokonaisvaltaisesti, etten tulisi saamaan perusmaataloutta ja perusviljelyä kannattavaksi. Ainoaksi vaihtoehdoksi jäi jalostusasteen nostaminen.
Hyvää palautetta
Kesän Penttilä juoksi erilaisissa tapahtumissa ja myyjäisissä esittelemässä uusia tuotteitaan. Avoimia ovia edeltävänä päivänä oltiin Laukontorilla, josta Penttilä palasi kotiin märkänä kuin ”uitettu koira”.
– On sitä tähän kesään mahtunut muitakin päiviä, kun olen kurkkinut kojustani, kuinka vettä on tullut niin paljon kuin taivaasta on mahtunut. Sää ei ole kuitenkaan haitannut, sillä palaute tuotteistani ja niiden takana olevasta ideologiasta on ollut todella hyvää.
Lihaa Namibiasta ja Brasiliasta saakka
Penttilöiden laareista löytyy jo esiteltyjen tuotteiden lisäksi muun muassa possu- ja broilerpaistosta. Luonnollisesti Penttilä hankkii tuotteiden raaka-aineet läheltä, esimerkiksi maito tulee Pekka Jokiselta ja kananmunat Matti Ruljalta.
– Possunlihan hankin Urjalasta tilalta, jonka yhteydessä on pienteurastamo. Mistään et saa sen stressittömämpää lihaa, Penttilä vakuuttaa.
Mies pudistelee päätään kertoessaan erään lihanjalostajan hankkivan naudanlihansa jatkossa Namibiasta.
– Brasilialainen liha on tuttua Suomessa. Sitä ei saa kuitenkaan vuoden vaihteen jälkeen tuoda Eurooppaan, koska Brasiliassa sallitaan hormonien käyttö. En voi muuta sanoa, kuin että on todella absurdia, että Suomeen tuodaan lihaa noin kaukaisista maista.