Kurkistus Pälkäneen yhteiskoulun saliin 5.9: joukko ysiluokalaisia ja lukiolaisia kuuntelee korvat höröllä, kun Aleksi Delikouras kertoo kirjailijan ja ohjaajan työstä.
Elokuva- ja televisioalaa Tampereen ammattikorkeakoulussa opiskeleva 22-vuotias Delikouras on ohjannut ja kuvannut muutamia lyhytelokuvia ja musiikkivideoita sekä Nörtti-dokumentit. Nämä kaikki ovat nähtävissä YouTubessa.
Delikouraksen Nörtti-dokumentti lähti liikkeelle koulutehtävästä, jonka aiheena oli dokumentti jostakin yhteiskunnan ongelmasta. Hän päätti tehdä dokumenttinsa tietokoneriippuvaisesta tutustaan, eli dragonslayer666:sta.
Nyt Nörtti-lyhytelokuvia on YouTubessa neljä, ja viides on tulossa.
![Aleksi Delikouras](http://shl.fi/wp-content/uploads/2012/09/Aleksi-Delikouras-225x300.png)
Lisää Nörttejä tulossa
– Nörtti oli armeijassa ja nyt odotellaan hiusten kasvua takaisin, sillä Nörtti ei voi esiintyä julkisesti mielestään niin nöyryyttävässä kampauksessa. Heti kun tukka on kasvanut vanhaan malliinsa, alamme kuvata viidettä Nörttiä, Aleksi Delikouras vastaa, kun kysyy seuraavasta elokuvasta.
Nörtti-dokumenteista tuli YouTubessa niin suosittuja, että Delikouras päätti julkaista ne kirjana. Inspiraatiota haettiin Nörtin blogikirjoituksista.
Nörtti-kirja on myös osittain fiktiivistä, koska esiintyjät halusivat lisätä mukaan omia osioitaan. Kahden kuukauden päästä Nörtin raakaversio olikin jo Otavan pomojen luettavana.
Kun kustannusyhtiö vielä kuuli Nörttiaiheisista nettivideoista, kirjan lukeminen nopeutui huomattavasti.
– Korjaaminen kestikin sitten puoli vuotta, kirjailija kertoo.
Tunnelmaa musiikista
Aleksi Delikouras jakeli pälkäneläiskoululaisille hyviä vinkkejä oman elokuvan kuvaamiseen tai kirjan kirjoittamiseen.
Yhtenä hyvänä esimerkkinä Delikouras kertoo käyttävänsä musiikkia apuna kirjoittaessaan, tehdessään käsikirjoitusta tai editoidessaan lyhytelokuviaan.
– Myös videon musiikilla on ratkaiseva merkitys tunnelman kannalta, Aleksi kertoo.
Hän kehottaa myös kokeilemaan erilaisia värimanipulointeja ja hidastuksia oikeisiin kohtiin.
– Päähenkilöstä kannattaa tehdä sellainen, johon on kenen tahansa helppo samaistua, Delikouras kertoo.
– Luotaantyöntäväkin päähenkilö voi toimia, jos hänellä on ongelmia, koska ne tekevät hahmosta kiinnostavan.
– Tarinaa lukee myös mieluummin, jos se on ytimekäs. Kun jättää kaikki turhat löpinät pois, kirjasta tulee heti kiinnostavampi. Videossa erityisesti alusta kannattaa tehdä sellainen, että se vetää katsojan heti mukaansa.
Esityksensä lopuksi Delikouras kiittää kuuntelusta ja sali tyhjenee. Osa oppilaista menee vielä pyytämään nuorelta kirjailijalta nimikirjoitusta. Nimmarin nähtyään on pakko sanoa, että Aleksi Delikouraksen kannattaa pitäytyä tietokonekirjoituksessa…
Anna Laesterä, Peppi Leppälahti