Sukupolvenvaihdos jäi väliin

Pallopelien tuomarit ovat kaljupäisiä ja kulkevat kumarassa. Yleisurheilukentällä lanan varressa on samanikäisiä pappoja. Mummot pitävät kanttiinia.

Sukupolvenvaihdos ei ole onnistunut urheilun parissa. Ja jos vanhemmat eivät ole mukana toiminnassa, niin lapsillakin on korkeampi kynnys lähteä mukaan.

 

Kaikilla elämänalueilla olisi tärkeää, että nuoret ottaisivat ajoissa vastuuta. Vastuu ei juuri koskaan siirry niin, että se annetaan. Yleensä se otetaan.

Monilla keskeisillä elämänalueilla tuskaillaan saman ongelman kanssa. Nuori polvi ei lähde mukaan.

Puolueissa on muutaman vuoden aikana tehty onnistuneita nuorennusleikkauksia. Uudet keulahahmot on alkuun leimattu pojuiksi ja tytönhupakoiksi. Mutta maailman myrskyt ovat hiljentäneet epäilijät. Siinähän nuoret pärjäävät kuin edeltäväkin sukupolvi.

Paikallistasolla sukupolvenvaihdos ei ole onnistunut yhtä hyvin. Monen paikallisyhdistyksen ruorissa ovat 1970-luvulla tulikasteensa saaneet vaikuttajaveteraanit. Heidän on nyt vaikea väistyä, koska seuraava sukupolvi ei ole mukana.

 

Kuntavaalien ehdokasasettelun loppukiri päättyy ensi viikon alussa. Kaikkien puolueiden listoilla on tilaa. Leikkiin voi ilmoittautua huoletta mukaan, sillä se ei vie kenenkään toisen paikkaa.

Puolueet haravoivat ehdokkaita pitkin kyliä. Eri elämänalueilla aktiivisuutta osoittaneita osataan pyytää mukaan. Mutta vielä löytyy myös sellaisia, jotka edelleen odottavat, että joku tulisi kysymään. Tässä vaiheessa voi olla jo varma, ettei ovelle kolkutella.

Ei ole pyrkyryyttä, vaikka vihjaisi listoja kerääville olevansa kiinnostunut vastuunkannosta. Jos häveliäisyys estää suoran yhteydenoton, puolueiden nettisivuilta löytyy sähköiset kanavat, joiden kautta voi ilmoittautua vaivihkaa mukaan.

Paljon pitkäaikaisia päättäjiä on jäämässä sivuun. Nyt on tilaisuus ja tilaa uusille tekijöille.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?