Luopioisten pankkiautomaatti: Sijoittelukorvausta ei peritä, koska seuraavalle automaatille on matkaa yli 20 kilometriä

Automatia ei enää lähetä lisälaskua automaatista

Luopioisten pankkiautomaatilla asioi heinäkuussa jopa 7000 asiakasta. Muina lomakuukausina tapahtumien määrä jää 4000–5000:een. Kun mökkiläiset ovat palanneet kaupunkiin, automaatin käyttö jää pariin, kolmeen tuhanteen tapahtumaan kuukaudessa.

Keskimäärin Suomen Otto­pisteiltä nostetaan rahaa 8000–9000 kertaa kuukaudessa. Vähäkäyttöisiksi katsotaan automaatit, joiden käyttö jää alle puoleen tästä eli alle 4000 tapahtumaan kuukaudessa.

Pankkiautomaatteja ylläpitävä Automatia Pankkiautomaatit Oy lähetti viime syksynä ennakkotietoa uudesta hinnastosta, jossa hiljaisten automaattien sijoittelukorvausta korotettiin. Hinnannoston taustalla on muun muassa automaattien kallis turvallisuuspäivitys.

Pankkiautomaatit rahoitetaan pääosin tapahtumakorvauksilla: kortinomistajan pankki maksaa jokaisesta nostosta korvausta Automatialle. Niissä paikoissa, joissa automaatilla on vähän käyttöä, maksetaan sijoittelukorvausta. Se on tavallaan korvausta puuttuvista tapahtumista, jotta automaatin ylläpitokustannukset saataisiin katettua.

Automaattien käyttö on vähentynyt reilun kymmenen vuoden ajan, kun ihmiset ovat siirtyneet käyttämään pankkikortteja. Siksi vuodenvaihteessa voimaan astuneessa uudessa hinnastossa sijoittelukorvaus nousi reilusti.

– Uuden käteisautomaatin hankinta, asennus ja kolmen vuoden ylläpito on karkeasti sadan tuhannen euron investointi. Siitä voi päätellä, mitä automaattien ylläpito maksaa vuodessa, kehitysjohtaja Jyri Marviala Automatiasta kertoo.

 

Pankkiautomaatin lähtö olisi hiljentänyt kylän

Luopioisten pankkiautomaatilla kertyy niin vähän nostotapahtumia, että sijoittelukorvaus nousi vuodenvaihteessa noin 15 000 euroon vuodessa. Jos korvausta ei olisi maksettu, automaatti olisi lähtenyt kylästä, ja pankkien aukioloaikojen ulkopuolella käteistä olisi saanut 25 kilometrin päästä Pälkäneeltä.

Säästöpankki ja Osuuspankki sopivat, että ne hoitavat sijoittelukorvauksen yhdessä, jotta automaatti säilyy Luopioisissa. Rahannostomahdollisuutta pidettiin ensiarvoisen tärkeänä kylän palveluiden kannalta. Myös lauantaitori olisi hiljentynyt, jos automaatti olisi lähtenyt.

Luopioinen ei ollut ainoa paikkakunta, jonka automaatti oli vuodenvaihteessa uhattuna. Vastaavanlainen kirje lähti reilulle 90 paikallispankille tai muulle toimijalle, joka tarjoaa tilaa automaatille.

Pankit ja kaupat haluavat automaatteja seiniinsä. Ne tuovat liikkeisiin asiakkaita ja vähentävät pankeista rahannostoa, josta aiheutuu ylimääräisiä henkilökustannuksia. Siksi suuri osa pankeista oli valmiita maksamaan sijoittelukorvauksen.

– Vain viisi haja-asutusalueen automaattia oli lähdössä. Kaikki muut hyväksyivät hinnankorotuksen. Luopioisten lisäksi myös muutamilla muilla paikkakunnilla syntyi kimppoja, jotka ottivat sijoittelukorvauksen hoitaakseen, Jyri Marviala kertoo.

 

Pankit kantavat yhteiskuntavastuuta

Automaattisopimuksia irtisanottiin sijoittelukorvauksen vähemmän kuin Automatia oli ounastellut. Sen sijaan keskustelun kiivaus oli yllätys. Eduskuntaa myöten tivattiin, kenen vastuulla ovat haja-asutusalueiden käteispalvelut.

Keväällä Automatian hallitus päätti tarkistaa hinnastoa.

– Aiemmin on ollut kirjoittamaton sääntö, ettei automaattia viedä pois, jos etäisyys seuraavaan automaattiin on yli 20 kilometriä. Nyt tämä kirjattiin myös hinnastoon, Jyri Marviala sanoo.

– Automatian omistajapankit ottivat yhteiskuntavastuun itselleen: yhtiö kantaa tappiot vähäkäyttöisistä haja-asutusalueiden automaateista. Samaan aikaan automaattien käyttö kuitenkin vähenee. Tämä tietää sitä, että joillain vilkkailla paikoilla automaatteja vähennetään: esimerkiksi isoon kauppakeskukseen saattaa jäärä kolmen automaatin sijaan kaksi.

Sijoittelukorvauksista vapautui 57 automaattia, jotka sijaitsevat yli 20 kilometrin päässä lähimmästä automaatista. Parille paikkakunnalle palautettiin automaatit, jotka oli ehditty jo poistaa.

Luopioisissa pankit maksoivat reilun tuhannen euron laskuja kuuden kuukauden ajan. Heinäkuun alusta alkaen automaatista ei ole enää peritty sijoittelukorvausta. Automatian hallituksessa istuvat sen omistajien, kolmen suurimman pankin eli Nordean, OP-Pohjolan ja Sampo Pankin edustajat.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?