Muskari: Loruilu edistää puheen kehittymistä

Ruusa tanssii kotonakin

Tanssimista rakastava Ruusa Herd (edessä oikealla) pääsi parketille myös muskarissa.

Puolitoistavuotiaalla Ruusa Herdillä tanssijalka vipattaa herkästi. Kun musiikki alkaa viedä, ja sellaista sattuu äiti-Hennan mukaan varsin usein, päälle ei kelpuuteta mitään tavallisia housut ja paita -yhdistelmiä.

– Hame pitää laittaa, Henna Herd todistaa.

Musiikista äidin sanoin hirveästi tykkäävä Ruusa saa muskarista lisäinnoitusta omille taipumuksilleen. Juuri siellä tanssahdellaan musiikin tahdissa, haetaan tahtia rytmikapuloilla ja körötellään aikuisen polvilla.

– Tämä on vaihtelua meille molemmille. Ruusa näkee muitakin pieniä, kun sisarukset ovat jo teini-ikäisiä, kotona tytärtään hoitava Herd kertoo.

 

Kolme isää

Sanja Toukola valitsee mieleistään huivia Tiina Leiniön valikoimasta. Isä Juha-Pekka Toukola seuraa vieressä.

Syksyn toiselle kerralle Ruusan ryhmään pääsi mukaan kahdeksan 1,5–3-vuotiasta lasta. Kun koko tusina tulee paikalle, porukka onkin jo maksimikoossaan.

Sanja-kulta, Sanja-kulta, kiva kun oot täällä. Ai, ai, aijai jai, kiva kun oot täällä. Muskariope Tiina Leiniö vetää laulua, jota toistetaan niin monta kertaa, että jokainen lapsi tulee toivotettua erikseen tervetulleeksi.

Puolikaaren reunimmaiseksi asettunut Sanja istuu isänsä Juha-Pekka Toukolan sylissä ja lyö laululle tahtia rytmikapuloillaan.

– Ihan mukavaa. Vaimon hommaa tämä yleensä on, mutta hän on nyt sairaana. Pääsin tulemaan, kun ei ollut työkiireitä, Toukola sanoo itselleen vähän erilaisesta iltapäiväohjelmasta.

– Hienosti Sanja näkyy osallistuvan, haluaa tehdä mukana, isä kehuu kaksivuotiasta nuorimmaistaan.

Toukolalle isäseuraa tarjosivat Mika Eerola ja Esa Hirvonen.

– Pakko oli tulla. Työ ei anna vaimolle pelivaraa, minä pääsen kotiin vähän aikaisemmin, mainitsee Hirvonen, joka viime vuoden tuurausten pohjalta hoitaa nyt muskarivuorot vakituisesti.

 

Puhe kehittyy

Muskari tarjoaa varsinkin kotona hoidettaville lapsille oivan tilaisuuden tavata muita ikäisiään. Samalla tulee harjoiteltua ryhmässä toimimista.

– Keskittymiskyky paranee, kun tehdään sovittuja asioita, musiikkileikkikoulunopettaja Tiina Leiniö mainitsee.

– Muskari kehittää myös puheen oppimiskykyä. Puhe paranee, kun loruillaan ja lauletaan. Musiikkikorvakin kehittyy.

Opeteltavat laulut ovat lyhyitä ja sellaisia, että niitä on helppo rallatella kotonakin. Uutta opitaan toistojen kautta.

Syksyinen vuodenaika heijastui viime viikon ohjelmassa. Laulettiin sienistä, lentävistä lehdistä ja tuulen puhaltamisesta. Loppupiirissä suljettiin ihana soittorasia, niin kuin tullaan sulkemaan jokaisella tulevallakin kerralla.

– Lapset oppivat tietämään siitä, että kohta muskari päättyy, Tiina Leiniö perustelee vakilopetusta.

 

Vielä tilaa

Ruusan ja Sanjan 1,5–3 -vuotiaiden joukko on muskariryhmistä suurin. Tilaa on vielä niin 3–4 -vuotiaiden kuin 5–6 – vuotiaidenkin ryhmissä. Kaikkein pienimpien ryhmässä, jonka ikähaarukka venyy puolesta vuodesta puoleentoista, päästiin viiveellä alkuun vähimmäisosallistujamäärän täytyttyä. Tilaa on vielä sielläkin.

Muskareihin kokoonnutaan Sariolan koululle maanantai-iltapäivisin Tiina Leiniön johdolla. Toimintaa järjestää MLL:n Sahalahden yhdistys.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?