Samaan aikaan on liikkeellä monta miljoonahanketta, ja joka suunnalta tulee ikäviä yllätyksiä.

Kehno suunnittelu maksaa

Luopioisten Rajalanniemen kakkosvaiheen rakentamiseen on käytetty ja varattu jo toista miljoonaa euroa – vaikkei summaan laskisi virkamiestyötä, jota valitukset, valmistelu ja suunnittelu ovat teettäneet valtavan määrän. Olisiko koko hanke lähtenyt liikkeelle, jos sillä olisi ollut alun perin oikea hintalappu?

Nyt näyttää siltä, että rantatonttien myynnillä voidaan saada niukin naukin kokoon se, mitä kunnallistekniikan rakentaminen maksaa. Synkät talousuutiset ovat tosin tehneet ostajat niin varovaiseksi, etteivät parhaatkaan tontit käy kaupaksi sitä tahtia kuin kunta toivoisi.

Saattaa viedä vuosia ennen kuin niemeen hakatut rahat saadaan takaisin myyntituloina. Lisäksi muuttajat tuovat myös verotuloja. Niitä pidettiin painavimpana perusteena ainutlaatuisen rannan kaavoittamiselle: Kukkian äärelle muuttaa hyvätuloista väkeä, joka tuo pysyvästi lisätuloja kunnalle.

 

Pälkäneellä on parhaillaan liikkeellä monta suurta rakennushanketta. Lähes kaikissa on törmätty Rajalanniemen tapaan suuriin vaikeuksiin, ja joka kerta kunta joutuu kirjaamaan satojen tuhansien eurojen lisälaskun.

Vieläkään ei tiedetä, koska jätevedenpuhdistamoa päästään remontoimaan. Se tiedetään, että kunta maksaa viivästymisestä pahimmillaan satojen tuhansien eurojen lisälaskun. Lisäksi rakentamiselle kertyy enemmän hintaa, kun puhdistamo pitää tehdä kallion päälle.

Edes Teletalon viereen suunnitellun hakelämpölaitoksen rakentaminen ei alkanut suunnitellusti. Montun pohjalle vuosikymmenten varrella kipattujen kantojen, jätebetonin ja asvaltin palojen päälle ei voinut perustaa laitosta. Maata piti vaihtaa, ja taas kertyi kasapäin lisälaskua.

On toki tärkeää, että maat vaihdettiin ennen kuin alettiin rakentaa, ettei käy kuten Niementiellä Luopioisissa. Siellä uusi tie on keväisin suorastaan vaarallinen, kun se repeilee tien ja pyörätien välistä.

 

16 800 euroa maksanut Rajalanniemen kunnallistekniikan suunnittelija teettää kunnalle vähintään 300 000 euron lisälaskun. Myös muissa katastrofihankkeissa katse kääntyy suunnitteluun. Lisäksi monet ikuisuuksia valmistellut hankkeet käynnistetään turhalla kiireellä, ja kunnalle aiheutuu tarpeetonta vahinkoa.

Teknisen toimiston väkeä ei totisesti käy kateeksi. Samaan aikaan on liikkeellä monta miljoonahanketta, ja joka suunnalta tulee ikäviä yllätyksiä.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?