Työpäivä tuli täyteen

– Minulta vaivat vähenee, ja eiköhän tästä vaivasta ole jo aika muidenkin päästä, vitsailee kangasalainen pitkän linjan kuntavaikuttaja, entinen SDP:n kansanedustaja Pentti Lahti-Nuuttila.

Hän nousi kotikuntansa valtuustoon 1965 ja jatkoi siellä yhtämittaisesti vuoteen 1996 asti. Parin kauden tauon jälkeen hän palasi ehdokkaaksi ja tuli valituksi uudelleen. Nyt hän on päätynyt lopullisesti luopumaan ehdokkuudesta.

– Tässä tulee 40 vuotta täyteen kunnanvaltuutettuna. Nyt on mukava syventyä harrastuksiin ja tutkimaan kaikkia banaanilaatikoita, joihin on kerääntynyt selvittämätöntä materiaalia, Lahti-Nuuttila naureskelee.

73-vuotias Lahti-Nuuttila ei aio enää osallistua kuntapolitiikkaan. Hänen työpäivänsä oli siltä osin tehty.

– Olen sitä mieltä, että niistä ehdokkaista, jotka eivät tule valituksi valtuustoon, pitää löytyä tarvittavat luottamushenkilöt lautakuntiin ja muihin organisaatioihin.

Kangasalla jäädään kaipaamaan Lahti-Nuuttilan rautaista ammattitaitoa. Hänen poliittinen kokemuksensa on kertynyt sekä Kangasalan että koko valtakunnan asioiden hoidossa. Kansanedustajakautensa (1979–1995) aikana hän kuului muun muassa kuusi vuotta Yleisradion hallintoneuvostoon.

– Kuntalaisia pitää kuunnella, ei vain kuulla, pitää olla ideoiva ja aloitteellinen, hän evästää seuraajiaan.

Lahti-Nuuttila muistuttaa, että kunnissa tarvitaan eniten käytännön tasolla työtä tekeviä käsiä. Organisaatiota ei saisi ainakaan enää paisuttaa, hallintoon menee tavattoman paljon aikaa jo nyt.

Kolmas kokeneen konkarin viesti on käytännön ohje seuraajille: lukekaa taustamateriaalit hyvin ennen kuin teette päätöksiä.

– Papereihin kannattaa perehtyä ja opetella lukemaan niitä. Kaikkea ei kannata suoralta kädeltä uskoa, vaan pitää tutkia ja kyseenalaistaa asioita, hän neuvoo.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?