Muutama vuosi sitten Mikko Unkilan päässä alkoi muotoutua ajatus: mitäpä jos siirtyisin lääkkeiden tutkimuspuolelta apteekkipuolelle?
Proviisorilla ja farmasian tohtorilla kävi tuuri, sillä hän pääsi mukaan avaamaan aivan uutta apteekkia raisiolaiseen Kauppakeskus Myllyyn. Prosessin aikana aiemmin lääkkeiden tutkimus- ja tuotekehityspuolella työskennellyt mies pääsi hyvin sisään apteekkimaailman eri puoliin.
Kolme vuotta apteekkialan töissä vahvisti mielikuvaa siitä, että Unkila haluaa työskennellä jatkossa apteekkarina ja nimenomaan asiakaspalvelutyössä. Viime keväänä hakuun tulleista paikoista Pälkäneen apteekkarin toimi tuntui alusta asti sopivalta. Paikka vapautui, kun Pälkäneen edellinen apteekkari Eila Tervola siirtyi Kaukajärven apteekkiin Tampereelle.
– Meillä on suvun kesämökki Sahalahdella, joten Pälkäne on jo ennestään jossain määrin tuttua seutua. Ensivaikutelmat paikkakunnasta, apteekista ja henkilökunnasta ovatkin todella myönteisiä. Pälkäne paikkakuntana tuntuu elinvoimaiselta ja apteekin henkilöstö ammattitaitoiselta, Unkila kehuu.
Unkila aloitti työt Pälkäneellä viime perjantaina. Perhe, vaimo ja 10-vuotias tytär, jäi asumaan miehen kotipaikkakunnalle Kaarinaan, joten jatkossa Mikko Unkila työskentelee viikot Pälkäneellä ja ajelee viikonlopuiksi perheen yhteiseen kotiin länsirannikolle.
Lääkkeiden vaikutusmekanismit selville
Lukion jälkeen Unkila ajatteli hakeutuvansa lääketieteen opintoihin. Lääketieteen sijaan Unkilalle avautuikin mahdollisuus lähteä opiskelemaan farmasian laitoksella proviisoriksi. Varsin pian hän tajusi opiskelevansa juuri sitä alaa, mikä häntä oikeasti kiinnostaa: terveyttä ja biologiaa.
Vuonna 1995 Unkila valmistui farmasian tohtoriksi Kuopion yliopistosta. Farmakologisessa väitöskirjassaan hän tutki keskushermostoa ja erityisesti ruokahalun ja painon säätelyä. Valmistumisen jälkeen työt veivät miehen Yhdysvaltoihin Clevelandiin. Kolme vuotta Clevelandissa riitti vakuuttamaan Unkilan siitä, että hänen paikkansa on mieluummin Suomessa kuin maailmalla.
– On tavallista, että tuoreet tohtorit lähtevät hankkimaan kannuksia tutkijan uralleen ulkomailta. Niin halusin minäkin tehdä. Olen kuitenkin sen verran isänmaallinen kaveri, että pysyvästi ulkomaille muuttaminen ei tuntunut missään vaiheessa realistiselta, Unkila sanoo.
Palattuaan Yhdysvalloista Unkila siirtyi tutkimusjohtajaksi turkulaiseen Hormos Medical -yritykseen. Työ lääkekehityksen parissa tarjosi miehelle mieluisia pähkinöitä purtavaksi. Mistä saisi parempia lääkkeitä ikääntymisen tuomiin vaivoihin naisille ja miehille? Miten lääkkeet vaikuttavat?
Ensimmäisenä projektinaan Unkila perehtyi kuusen sisäoksassa olevaan lingnaaniin. Ryhmä professoreita oli huomannut, että kuusen lingnaani saattoi olla terveysvaikutteinen. Unkila ja muu tutkimusryhmä saikin kehiteltyä lingnaanista ravintolisätuotteen, joka sai myyntiluvan Yhdysvaltain markkinoilla.
Unkila oli myös mukana kehittämässä naisten vaihdevuosioireisiin tehoavaa uutta alkuperäislääkettä. Lääke odottaa parhaillaan myyntilupaa Yhdysvalloissa. Kyseessä on pillerimuotoinen lääke, joka ei sisällä estrogeenia.
– Oli opettavaista olla mukana näissä projekteissa. Työtaustani on varsin tiedeorientoitunut, mutta apteekkialalle siirtymistäni selittää vahvasti kaipuu asiakastyöhön. Odotankin innolla asiakkaiden parissa työskentelyä.
Terveydenhuollon aktiivinen toimija
Mikko Unkila näkee apteekin olevan terveydenhuollon aktiivinen toimija. Hän pitää ajattelutavasta, jonka mukaan apteekkiliike on ikään kuin terveydenhoitoketjun viimeinen lenkki.
– Meidän tehtävämme on varmistaa, että asiakas saa oikeat lääkkeet, ja että tämä osaa käyttää niitä oikein. Minulla on sellainen tunne, että apteekkien henkilökuntakin on viime vuosina alkanut yhä vahvemmin tuntea olevansa aktiivinen osa terveydenhuoltoa, Unkila uskoo.
Unkilan mielestä suomalainen apteekkijärjestelmä on varsin toimiva. Apteekkialaan kohdistuu tiettyä puristusta erityisesti päivittäistavarakaupan suunnasta, mutta ala on sietänyt paineet toistaiseksi hyvin. Apteekin pitää hoitaa perustehtäväänsä eli lääkkeiden saatavuuden varmistamista ja lääkeneuvontaa, mutta asiakaspalvelun merkitystä ei voi kyllin korostaa.
– Apteekkien asiakkaat ovat tutkitusti hyvin tyytyväisiä saamaansa palveluun. Meidän tulee jatkossakin palvella asiakkaita siten, että ennakko-odotukset ylittyvät. Kun asiakas astuu Pälkäneen apteekin ovesta sisään, haluamme palvella tätä mahdollisimman hyvin. Apteekistahan saa yhä vielä henkilökohtaista palvelua, ja niin sen pitää ollakin, Unkila näkee.
Pälkäneellä ja Kangasalla siirryttiin kesällä käyttämään sähköistä reseptiä. Unkila kertoo, että muutos on sujunut hyvin. Tietosuoja ja -turvallisuus ovat tämänkaltaisessa uudistuksessa keskeisimmät haasteet, mutta näistä on selvitty hyvin.
– Asiakkaatkin ovat uskoakseni omaksuneet uuden systeemin mainiosti, Unkila sanoo.
Innokas metsämies
Vapaa-ajallaan Mikko Unkila liikkuu mielellään luonnossa. Hirvimetsällä mies on käynyt isänsä esimerkistä nuoresta miehestä asti. Nyt tutut metsämaastotkin ovat lähempänä, sillä isän mukana poika tuli liittyneeksi aikanaan Oriveden Siitaman kylän metsästysporukkaan.
– Lisäksi olen aina pitänyt käsillä tekemisestä. Tykkään tehdä puusta kaikenlaisia kalusteita ja hyötykäyttöesineitä. Kotioloissa paidasta löytyykin helposti kaikenlaista purua ja lastua, Unkila naurahtaa.
Miehen uusin harrastus on pianonsoitto, jonka Unkila aloitti tyttärensä vanavedessä pari vuotta sitten.
– Kun istuin odottamassa tytärtä pianotunnilta, tuli pianokoulua pitävän pariskunnan miesopettaja ehdottaneeksi asiaa ja siitä se lähti. Musiikki antaa mielenrauhaa, varsinkin jos soittaa omaksi iloksi, Unkila toteaa.