Syysretki: Laipan vaeltajat lähtevät ruskamaisemissa ”kokoontumisajoihinsa”

Erakko Joosen kotikontuja katselemaan

Hiljaisuus puhuttelee vaeltajaa Laipan syysmaisemissa.

Laipanmaan tämänvuotisen syysretken aika koittaa sunnuntaina 7.10.  Perinteikäs vaellus 29. ja oppaana on itse Mr. Laipanmaa, Timo Nieminen.

Syysvaellus on Niemisen johtamista Laipan retkistä suosituin, siihen osallistuu joka vuosi useita kymmeniä ihmisiä, usein toista sataa. Timo Nieminen luonnehtii tapahtumaa retkeilijöiden kokoontumisajoiksi. Vuosi sitten vaeltajia oli mukana 71.

Tämän syksyn vaellus tehdään Sappeen ja Tursolan puoleisessa osassa Laipanmaata, Vasajärven, Saarijärvien ja Valkeajärven maastoissa. Reitin varrella sijaitsevat Laipan erakkona tunnetun Jooseppi eli Joose Sairialan (1910–1979) kotikonnut, joissa on vielä rakennuksiakin jäljellä.

Joose oli kirjailija Tauno Sairialan eno, joka piti vaatimatonta kotiaan saunassa ja elinkeinokseen hoiteli erikoista valkopäistä nautakarjaa, joka laidunsi vapaasti metsässä. Timo Niemisellä on kerrottavanaan maukkaita tarinoita Joosesta ja muistakin Laipanmaan entisistä asukkaista ja tapahtumista.

Reitin varrella nähdään muun muassa palanen aarniometsää sekä Vasaoja, josta entisaikaan sai jokirapua.

Opasteita lähtöpaikalle

Lähtö syysvaellukseen on sunnuntaiaamuna kello 9.15. Hirvikorven päässä olevalta tienpätkältä. Paikalle tullaan omilla autoilla. Kimppakyydit Onkkaalasta lähtevät kunnanviraston parkkipaikalta (Keskustie 1) kello 8.30.

Mukaan varataan säänmukainen varustus ja omat eväät. Matkalla on makkaranpaistomahdollisuus Vähä-Saarijärven rantakalliolla.

Lähtöpaikalle Hirvikorpeen pääsee kahta kautta: Rajalan kämpän nurkalta kääntyvää Verkkojärven tietä 2 kilometriä tai Sappeen ja Tursolan väliseltä tieltä lähtevää Saarijärven tietä noin 5 kilometriä ja sen jälkeen oikealle kääntyvää Hirvikorven tietä kilometrin verran. Saarijärven tielle tulee opasteet syysvaeltajia varten.

Lisätietoja Timo Niemiseltä (040 5236776).

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?