Oskari alkoi laputtaa

Oskari Lylyoja jätti palautetta Kangasalan pääkirjastolle heti Ala laputtaa -kampanjan avauspäivänä maanantaina.

6-vuotiaalla Oskari Lylyojalla on napakka parannusehdotus Kangasalan pääkirjastolle. Eskarilainen haluaisi lisätilaa lasten oleskelutila Hiekkalinnaan.

– Hiekkalinna on liian pieni. Muuten siellä on paljon tehtävää ja se on kiva paikka, kolmisen kertaa viikossa kirjastossa käyvä Oskari tuumaa.

Oskari jätti palautteensa kirjaston Ala laputtaa -kampanjan avauspäivänä maanantaina. Kirjasto rohkaisee asiakkaita antamaan palautetta joko punaisin-, keltaisin- tai vihrein tarralapuin. Punaisiin lappuihin voi jättää mutrunaamapalautteen, kun taas vihreään lappuun saa rustata hymynaamapalautteet. Keltainen lappu on ideoita ja esimerkiksi kehitysehdotuksia varten. Palautteen keräyskampanja kestää lokakuun 6. päivään asti.

Oskarin äiti Suvi Kantola uskoo, että tarralappu saattaa rohkaista asiakkaita jättämään enemmän palautetta.

– Negatiivista palautetta on varmasti helpompi antaa lapulla kuin kasvokkain, Kantola miettii.

Kantola kuuluu kirjastopalvelujen suurkuluttajiin. Kangasalan pääkirjasto saa häneltä runsaasti kehuja. Kangasalalainen lukee pääasiassa kaunokirjallisuutta, elämäkertoja ja Suomen sodista kertovia kirjoja. Hän kertoo saaneensa vastikään valmiiksi yhden projektin – Laila Hietamiehen koko tuotannon lukemisen.

– Vuosi siihen meni. Nyt voisin siirtyä Eve Hietamieheen, ja sen jälkeen vuorossa voisi olla vaikkapa Heikki Hietamies, Kantola naurahtaa.

 

Yhteistyötä yli kuntarajojen

Pääkirjastossa vietettiin maanantaina PIKI-yhteistyön 10-vuotispäivää. Laputuskampanjan aloituksen lisäksi kirjastossa pidettiin kirjavinkkaustuokioita ja esiteltiin sekä kymmenen vuoden takaisia bestsellereitä että nyt ajankohtaisia lukuvinkkejä.

– PIKI-yhteistyö alkoi Kangasallakin kymmenen vuotta sitten. Tuolloin mahdollistui teknisesti liittää ympäryskuntien kirjastoja Tampereen kaupunginkirjaston silloiseen kirjastojärjestelmään. Alkuun yhteistyö tarkoitti lähinnä sitä, että sama kirjastokortti kävi yhteistyön piiriin kuuluvissa kirjastoissa ja että kirjastojärjestelmät olivat yhtenäisiä, 25 vuotta Kangasalla kirjastossa työskennellyt Elina Rauhala-Kari selventää.

Ensimmäinen PIKi-yhteistyösopimus allekirjoitettiin 24.9.2002. Seuraavan vuoden loppuun mennessä 17 kunnankirjastoa oli liitetty PIKI-kirjastoksi nimettyyn järjestelmään. Nyt mukana ovat kaikki Pirkanmaan 22 kuntaa. Yleisten kirjastojen lisäksi järjestelmään on halunnut liittyä useita Pirkanmaalla toimivia virasto- ja koulukirjastoja.

– PIKI on paljon muutakin kuin kirjastojärjestelmiin ja tekniikkaan liittyvää yhteistyötä. Esimerkiksi kuntien välinen aineiston kuljetus kattaa koko alueen. Asiakkaat voivat varata, lainata ja palauttaa aineistoa yli kuntarajojen. Yhteistyökirjastoilla on myös yhteisiä koulutuksia, hankkeita ja projekteja, Rauhala-Kari muistuttaa.

Yhteistyön avulla kaikkien kirjastojen kokoelmat ja henkilökunnan asiantuntemus saadaan kaikkien asiakkaiden käyttöön. Kirjastojen asiakkailla on käytössään yli kolmen miljoonan niteen aineistokokoelma. Toimipaikkoja on yli 60, ja niiden lisäksi asiakkaita palvellaan kirjastoautojen sadoilla pysäkeillä. Yhdellä kirjastokortilla voi käyttää mitä tahansa alueen PIKI-kirjastoa.

–Esimerkiksi PIKI-verkkokirjaston sisältösivujen suosittelut ja esittelyt tehdään työryhmissä, joihin kuuluu kirjastotyöntekijöitä ympäri Pirkanmaata. Nämä Lue, katso, kuuntele-, Musiikki- sekä lasten ja nuorten sivut ovat erittäin suosittuja, Rauhala-Kari kertoo.

 

Pälkäne mukana vuodesta 2007

Pälkäneen kirjasto liittyi PIKI-kirjastoon keväällä 2007, hieman Pälkäneen ja Luopioisten kuntaliitoksen jälkeen. Pälkäneen pääkirjasto Arkissa voi vielä noin viikon ajan vastata tietokilpailukysymyksiin, jotka koskevat PIKI-kirjastoa.

– Kysymysten kautta pääsee tutustumaan PIKI-verkkosivuihin. Kirjaston henkilökunta auttaa ja opastaa kysymyksiin vastaamisessa mielellään, yksin niistä ei tarvitse osata selviytyä, kirjastotoimenjohtaja Seija Heikkilä kertoo.