Pirkanmaalla ja myös Pälkäneellä koettiin alkuviikosta todellinen hanhiryntäys. Suttuinen ja vetinen sää sekä pohjoisen ja idän väliltä puhaltava tuuli avasivat hanhille sopivan muuttoreitin Pirkanmaankin läpi. Hanhien muuttaminen suurin joukoin syksyisin Pirkanmaan kautta on harvinainen ilmiö. Hanhet suuntaavat muuttomatkansa yleensä itäisen Suomen kautta.
Muutto oli yllättävän voimakasta jo maanantain tihkusateessa, jolloin esimerkiksi kurkia muutti sateisella ja pilvisellä taivaalla myrskyisässä pohjoisenpuoleisessa tuulessa vähintään 17 500. Kurkia on tänä syksynä muuttanut Pirkanmaankin kautta jo noin 28 000, joten kurjet alkavat olla poissa Suomesta.
Viime viikon maanantaina saatiin jo kokea ensitunnelmia myös hanhimuutosta. Valkoposkihanhia ja sepelhanhiakin havaittiin monin paikoin Pirkanmaata. Todellinen hanhirynnistys koettiin kuitenkin tiistaina. Esimerkiksi Orivedellä Pappilanniemen lintutornissa havaittiin puolen päivän jälkeen puolessa tunnissa 4 000 sepel- ja valkoposkihanhea. Komeat parvimuodostelmat ohittivat Pappilanniemen molemmilta puolin. Pappilanniemen päivän yhteissumma oli 20 100 hanhea.
– Nämä hanhet lensivät myös hieman myöhemmin Pälkäneellä, sillä niiden muuttoreitti kulkee sitä kautta vesistöjä pitkin, Pirkanmaan Lintutieteellisen Yhdistyksen puheenjohtaja Jukka T. Helin kertoo.
Muuallakin Pirkanmaalla päästiin komeisiin lukemiin. Tampereella Kaupin vesitornista ynnäiltiin yli 17 000 hanhea. Pirkanmaan kautta muuttaneiden hanhien yhteismäärä kohoaa varovaisestikin arvioiden vähintään 60 000 hanheen.
Kurkien ja hanhien myötä muutolla on ollut myös lukuisasti haapanoita. Piekanojakin -pohjoisen Suomen petolintuja- on havaittu mukavia määriä. Merikotkat alkavat valmistautua siirtymään kohti etelää. Peippolintuja voi nähdä suurissa muuttoparvissa taivaalla tai pelloilla. Samaten rastaiden kasvavia parvia voi nähdä lentelevän kaikkialla. Yöpakkasten tultua sepelkyyhkyjen palloparvet ovat liikkeellä kohti lämpimämpiä ilmansuuntia.