Medialukutaitoa

01.10.2012 07:17

Ykköskanava tulee ykköseltä. Myös kakkonen, kolmonen ja nelonen ovat televisiossa oikeilla paikoillaan. Mutta sitten menee vaikeammaksi. Viitosen kohdalla näkyy ruotsinkielinen Fem. Suomenkielinen TV5 puolestaan löytyy kympin kohdalta.

Jos painaa kaukosäätimestä kuutosta, päätyy Sub-kanavalle. Mutta jos haluaa katsoa Kuutos-kanavaa, pitää kapulaan näpytellä 11.

Seiskakanavan paikalla ohjelmaa lähettää Yle Teema. Jos taas haluaa katsoa TV7:n hengellisiä ohjelmia, ne löytyvät kaapelitalouksissa kohdalta 533.

Television seuraavat uudet kanavat lienevät kasikanavia, sillä kahdeksikko on ensimmäinen luku, jota ei ole omittu vähintään yhden kanavan nimeksi.

Nyt kasikanavalla näkyy Liv, jonka sekoittaa helposti ysikanavan Jimiin.

Kanavan 12 Fox puolestaan on varsinainen salakanava, sillä sen ohjelmatiedot löytää harvasta lehdestä.

Maksukanavia koteihinsa hankkiva saa lisää päällekkäisyyksiä. MTV voi tarkoittaa kolmoskanavaa eli vanhaa mainostelevisiota tai music televisionia eli musiikkikanavaa, joka ei enää lähetä musiikkia.

 

 

Digitaaliajan mukanaan tuoma kanavapaljous ei ole kaikkien mieleen. Laatu ei ole kasvanut samassa tahdissa kuin määrä, ja siksi moni pysyttelee entistä uskollisemmin tutuilla kanavilla.

Television digitalisoitumistakin suuremman mediamullistuksen aiheuttaa internet. Jokseenkin kaikkialla pääsee nykyisin langattomasti yhtä nopeaan verkkoon kuin minkä kymmenen vuotta sitten sai lankaa pitkin muutaman kympin kuukausihinnalla.

Kaikkialle levittäytyvän netin on uskottu poistavan vähitellen raja-aitoja eri laitteiden väliltä. Tätä ei välttämättä huomaa, jos ei käy välillä kodinkoneliikkeessä katsomassa, mitä kaikkea uutta onkaan taas saatavilla.

 

Ennen maailma oli selkeä. Radiosta tuli ääntä, televisiosta kuvaa ja puhelimella soitettiin. Nykyisin eri laitteet toimivat lomittain toistensa reviirillä.

Nuori polvi katsoo televisio-ohjelmat koneilta silloin kun heille sopii, eivät telkkarista silloin kun ne lähetetään.

Uusissa televisioissa on nettiyhteys. Niillä voi katsella netin kautta ohjelmia ja selailla nettisivuja.

Raja-aitojen häipyminen ei silti tarkoita sitä, että laitteiden määrä vähenisi. Pikemminkin päinvastoin.

Kännykällä voi tänään tehdä saman mitä tietokoneella kymmenen vuotta sitten ja lisäksi paljon muutakin. Silti ihmiset tarvitsevat kännykän ja tietokoneen lisäksi niiden välimallin, tabletin.