Ravintola Liekki juhlii 10-vuotissynttäreitään tällä viikolla

Ravintola keskellä kylää

Kymmenen vuotta sitten Hanna Paasion vatsanpohjassa kutitteli. Oli vain muutama päivä aikaa nuoren naisen yrittäjäkasteeseen. Aiemmin samana vuonna Paasio oli tehnyt päätöksen alkaa ravintola-alan yrittäjäksi Luopioisiin. Yrittäjäperheen tytär ei niinkään ollut huolissaan yrittäjän elämästä – se oli jo läpikotaisin tuttua – vaan ennemminkin siitä, miten päätös muokkaisi tuolloin 25-vuotiaan Paasion tulevaisuutta.

– Kotikylälle jääminen ja elämän rakentaminen juuri Luopioisiin ei aluksi ollut mikään itsestäänselvyys. Nyt en kadu päätöstäni yhtään. Pidän tärkeänä palveluiden saatavuutta myös maaseudulla. Kymmenen vuoden aikana olen pyörittänyt paitsi Ravintola Liekkiä, myös perustanut perheen Luopioisiin, kahden lapsen äiti kertaa.

Yrittäjän arki on työntäyteistä, mutta Paasio arvostaa sen tuomaa vapautta. Työnkuvaa pystyy muokkaamaan kulloistenkin tarpeiden ja jossain määrin myös omien kiinnostuksen kohteiden mukaan.

Ravintola Liekki avattiin 4. lokakuuta 2002 entisen ravintola Lyhdyn rakennukseen. Paasio naurahtaa, että Liekin avajaisissa koettiin myös jännitystä. Avajaisissa soittanut Jukka Törmä ruokaili ennen keikkaa ravintolasalin puolella lukien samalla lehteä, kun pöydässä ollut kynttilä sytytti yhtäkkiä lehden tuleen. Tilanteesta selvittiin lopulta vain pienellä roihulla ja liekeillä.

– Asiakkaat tosin naureskelivat, että ravintolasta meinasi heti tulla nimensä veroinen, Paasio muistelee.

 

Sari Järvinen (vasemmalla) ja Hanna Paasio.

Ruokaa ja paljon muuta

Ravintola Liekin perustarjonta – lounasbuffet, lista-annokset, baari ja bändi- sekä karaokeillat – ovat säilyneet alusta asti samoina. Kesäisin ravintolatoiminta keskittyy paljolti terassille, jota laajennettiin vuosi sitten tuntuvasti. Viime syksynä terassille tehtiin 70 asiakaspaikkaa lisää, joten terassille mahtuu nyt kaikkiaan 140 asiakasta.

– Terassi on sesonkimme eli kesäkauden sydän, terassi on ihan kaupunkimittapuillakin iso. Toki olemme terassin suhteen hieman säiden armoilla. Esimerkiksi tänä kesänä kävijämäärät ovat olleet selkeästi alhaisemmat kuin parina edellisenä kesänä, jotka olivat säiden puolesta huomattavasti paremmat, Paasio kertoo.

Liekin tarjontaan otettiin pari vuotta sitten mukaan pienimuotoinen makeis-, lelu- ja leikkokukkamyynti. Samaan aikaan ravintolan nykyinen toinen omistaja Sari Järvinen hyppäsi mukaan remmiin. Liekin takamyymälästä löytyy nykyään myös erilaisia lahja- ja sisustustavaroita. Alkuun ravintolan hiljaisten aikojen tukitoiminnoiksi kehitellyt palvelut ovat paisuneet nykyään siten, että ne työllistävät yhden ihmisen lähes täysin.

Liekin seuraava remontti on edessä ilmeisesti vuoden päästä. Kymmenen vuoden aikana ravintolan kalustusta on päivitetty pariin otteeseen, ja esimerkiksi baarin puoli ja ravintolasalin puoli ovat vaihtaneet paikkaa keskenään.

– Ensi syksynä teemme näillä näkymin pientä pintojen päivitystä. Syksy on meille muutenkin uudistumisen aikaa, sillä isot muutokset ovat tavanneet tapahtua meillä aina syksyisin, Paasio mainitsee.

Ravintolan ruokalistalle alusta asti kuuluneet pizzat ja burgerit ovat edelleen Liekin suosituimpia annoksia.

– Moni asiakas onkin sanonut, että älkää koskaan poistako niitä listalta, Järvinen kertoo.

Kymmenen vuoden aikana ehtii tapahtua muutoksia alalla kuin alalla. Hanna Paasion mielestä ravintola-alan suurin mullistus on ollut tietokoneistuminen. Kymmenen vuotta sitten tilaukset hoidettiin vielä puhelimitse, ja jos jokin tuote unohtui tilauksesta, sai tehdä hartiavoimin töitä, jotta sen sai vielä mukaan tilaukseen.

– Nyt ei tarvitse muuta kuin palata tietokoneelle ja klikata itsensä uudelleen tilausjärjestelmään, Paasio vertaa.

”Lavalla on aina yhtä kivaa.” Liekissä lauantaina esiintyvä Jukka Törmä veresti katusoittotaitojaan Tampereen Tammelantorilla.

Monet suuret muutokset – esimerkiksi alkoholiverotuksen muutos ja ruoan arvonlisäveron laskeminen – ovat astuneet voimaan suurella kohinalla. Asioita on puitu sanomalehtien palstoilla ja television uutislähetyksissä, mutta muutoksen tapahduttua niiden vaikutus arjen ravintolatoimintaan on ollut melko vähäinen.

– Siirtymävaiheet ovat sujuneet melkoisen kivuttomasti, Paasio vahvistaa.

 

Synttäriviikolla tapahtuu

10-vuotissynttäreitään Liekki juhlii nyt alkavalla viikolla monin tavoin. Synttäritarjouksia on luvassa koko viikon ajalle. Torstaina ravintola tarjoaa lohikeittoa ja kakkukahvit kaikille halukkaille. Lauantai-iltana ravintolayleisöä saapuu viihdyttämään Jukka Törmä bändeineen.

– Ympyrä siis tavallaan sulkeutuu, sillä Jukkahan soitti meidän avajaisissammekin, Paasio huomauttaa.

Sunnuntaina juhlavuoroon pääsevät lapset, joille on luvassa karkkimaistiaisia, leluyllätyksiä ja poniratsastusta.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?