Työvoimatoimiston jatko yhä auki

 

Odottelua joka puolella. Kangasalan toimipisteen lakkauttaminen ja työvoimapalveluissa asioinnin siirtyminen Tampereelle koskettaisi myös pälkäneläisiä. Yhtä lailla odottavalla kannalla ollaan myös muun muassa Lempäälässä, Nokialla ja Ylöjärvellä, joissa toimipiste on myös lopetusuhan alla. Aikaa on näillä näkymin vuodenvaihteeseen asti.

Kangasalla ja Pälkäneellä toivotaan pikaista ratkaisua työ- ja elinkeinopalveluiden järjestämiseen kunnassa. Kangasalla uskotaan keväisten neuvottelujen tuloksena syntyneen toimintamallin olevan paitsi kuntalaisille myös kunnalle hyvä vaihtoehto – jos se vain saadaan toteutettua.

Vuodenvaihteen jälkeen Pirkanmaalla jatkaa vain yksi Työ- ja elinkeinotoimisto, joka kattaa koko maakunnan. Samalla kun pienet yhdistyvät isoksi, ollaan myös toimipisteiden määrää karsimassa. Lakkautuslistalla on myös Kangasalan toimipiste.

Kangasalla tehtiin jo hyvissä ajoin vaihtoehtoiset suunnitelmat palvelujen järjestämisestä ja käynnistettiin neuvotteluja Työ- ja elinkeinotoimiston kanssa.

Ratkaisuihin ei kuitenkaan ole vieläkään päästy, sillä suunnitelmat odottelevat toteutuakseen edelleen ministeriön kannanottoa. Tämän saaminen on viivästynyt osin siksi, että odoteltavana on myös valtiovarainministeriössä valmisteltava suunnitelma yhteispalvelujen järjestämisestä tulevaisuudessa.

Hallituksen liikkeelle potkimassa Asiakaspalvelu 2014 -hankkeessa on tarkoitus saada ehdotus esimerkiksi yhteispalvelun lainsäädännöstä, rahoitusmallista ja verkostosta. Jatkossa sopimusten sijaan lainsäädäntöön perustuvan toiminnan lakipohja on tarkoitus saada voimaan vuoden 2014 alusta.

Hankkeen vetäjän, hallitusneuvos Tarja Hyvösen mukaan lokakuussa on valmistumassa listaus niistä viranomaisista ja palveluista, joiden tulisi olla edustettuina yhteispalvelupisteissä. Sen jälkeen tulee mietittäväksi se, mille kunnille velvollisuus yhteispalveluiden ylläpitoon tulisi ja missä pisteitä voisi sijaita.

Vuodenvaihteessa koittavan muutoksen aiheuttaman epätietoisuuden vuoksi ministeriön kannanotoilla alkaa olla hiljalleen kiire. Pirkanmaan TE-toimiston johtaja Vesa Jouppila toivoo, että Kangasalankin toimipisteen tulevaisuudennäkymien kanssa päästäneen eteenpäin marraskuuhun mennessä.

 

Valmiina toteutukseen

Kangasalan työllisyyspalveluiden päällikkö Terhi Sten myöntää pahimmaksi uhkakuvaksi Kangasalan toimiston palvelujen loppumisen. Kunnassa onkin suunniteltu nykyisen toimiston tilojen vuokraamista ja kunnan omien palveluiden siirtämistä saman katon alle. Tällaisia palveluita olisivat esimerkiksi velkaneuvonta, etsivä nuorisotyö ja tiloihin jo siirtynyt työvoiman palvelukeskus.

Vuokrasopimukset ovat kuitenkin vielä allekirjoittamatta, koska muun muassa TE-toimiston virkailijatilanne ja Kangasalle saatavien lähipalveluiden kirjo ovat vielä avoinna.

– Meillä on selkeät suunnitelmat, joita pystytään hyvinkin soveltamaan, kunhan asiat selkenevät, Terhi Sten kertoo.

Pirkanmaan TE-toimiston Jouppila arvelee, että vaikka suuntaus on toimintojen keskittämiseen, Kangasalan kokoisella paikkakunnalla voisi olla jatkossakin ainakin joitakin TE-toimiston palveluita. Nykyisessä laajuudessa tuskin kuitenkaan jatketaan missään tapauksessa.

Hallitusneuvos Hyvönen muistuttaa linjauksesta, jonka mukaan valtion viranomaisen lakkauttaminen pitää korvata yhteispalvelupisteen kautta. Hyvösen mukaan eri osapuolia onkin kannustettu aktiivisuuteen, eikä tyytymään vain linjausten ja lainsäädännön valmistumisen odotteluun.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?