Myttääläntien kulkija kohtaa epätodellisen näyn hieman ennen Myttäälän kartanoa: tien varren pelto hohtaa samettiruusuista oranssina.
Kasvattaako Saarioisten taimistot samettiruusua, hortonomi Reino Nikkanen?
– Samettiruusua käytetään kesantokasvina. Sillä pellolla oli viime vuonna puuvartisia koristekasveja. Samettiruusuilla ja määrätyillä heinillä on maata parantava vaikutus.
Hyödynnetäänkö samettiruusuviljelmää mitenkään?
– Onhan siitä silmäniloa naapureille. Voisi kukkia viedä mennessään kotiinkin; samettiruusu kestäisi hyvin maljakossa. Siinä on kuitenkin melko voimakas haju. Siksi se on enemmän ulkokasvi.
Kuinka laajalla alalla samettiruusua kasvaa?
– Melkein joka vuosi sitä on meillä jollain palstalla. Nyt kukkaa taitaa olla reilun hehtaarin verran.
Kauanko samettiruusupelto vielä piristää Myttäälän maisemaa?
– Kukat hävitetään viimeistään pakkasten tultua. Jos kasvit ehtivät paleltua, ne kynnetään maan sekaan. Muussa tapauksessa kukat niitetään ennen kyntöä.
Millainen sadekesä on ollut taimistolle?
– Me tykkäämme vihannesviljelijöiden tapaan sateisista ja viileistä kesistä. Maita ei tarvitse olla koko ajan kastelemassa, ja kasvu on parempaa kuin kuivina vuosina. Näin sadonkorjuuaikaan kelit saisivat kyllä kuivua, sillä pelloilla on aika kuraista. Syksy on meille vuoden toinen sesonki. Nyt nostetaan pensaita puistoistutuksiin ja astiataimia varastoon kevättä odottamaan.
Myttääläntien kulkija kohtaa synkässä syystihkussa epätodellisen näyn: reilun hehtaarin kokoinen pelto hohtaa samettiruusuista oranssina.
Kommentointi on suljettu.