Partio: Vanhan kansan tervaskannot vaalii Raikun partioperinnettä

Raikun Eräpojat kirjoitti muistelmateoksen

Tervaskannot kirjanjulkistustilaisuudessa.

Raikun Eräpojat on vuonna 1954 perustettu partiolippukunta Raikun kylällä. Kansakoulunopettaja Risto Valtosen johtama lippukunta toimi säännöllisesti vuoteen 1969 saakka. Tänä syksynä Raikun Eräpojat sai valmiiksi muistelmateoksen, johon on koottu lippukunnan vaiheita 50-luvulta aina näihin päiviin.

 

Tavanomaista partiotoimintaa

Raikun Eräpoikien toiminta oli sinänsä hyvin tavanomaista 50–60 -lukujen partiotoimintaa: partiokokouksia, retkiä ja leirejä. Pojat kantoivat itse paljon vastuuta vartioiden toiminnasta ja jokaisesta kokouksesta pidettiin tarkkaa kirjanpitoa. Vuonna 1988 edesmennyt partioveteraani Toivo Mäkelä muisteli partion alkuaikoja näin:

”On vaikea kuvitella otollisempaa maaperää, kuin mitä me muodostimme silloin. – Me suuntasimme jakamattoman tarmomme sille saralle, jonka partiotoiminta muodosti. Ehkä se oli osaltaan yli ampuvaa ihanteellisuutta ja totista yrittämistä asioissa, joille moni nyt naureskelee. Mutta aivan yhtä varmasti se antoi pohjan ja suunnan elämänkatsomuksellemme.”

 

Heikki Sulander, Hannu Huikkola ja Tauno Mäkelä luovuttamassa kiertopalkintoa Leon Lenkillä 2003.

Menestystä kolmella vuosikymmenellä

Erityisellä tavalla Raikun Eräpojat tunnetaan sen kilpailumenestyksestä. Vuosina 1962–1985 lippukunnan Haukkavartio voitti kaikkiaan 20 mestaruutta partiotaitokilpailuissa sekä Hämeen partiopiirin omassa Leon lenkki -nimisessä partiotaitoja mittaavassa kilpailussa.

Kaikkiaan Haukkavartio keräsi kilpailuista 34 mitalia ja voitti myös itselleen Leon lenkin kiertopalkinnot vuonna 1968 sekä vuonna 1983.

Partiokilpailuissa yhdistyivät fyysinen kunto, henkinen kantti ja nopea päättelykyky. Tehtävänä saattoi olla tukkilautan sidontaan käytettävien vitsaksien vääntäminen pakkasessa tai loukkaantuneen potilaan kuljetus metsässä. Osanottajien oman kokemuksen mukaan Haukkavartion menestys perustui juuri siihen, että joukossa oli kaksi rotevaa ruumiilliseen työhön tottunutta maatalonpoikaa (Toivo ja Tauno Mäkelä) sekä yksi, jota partiossa kutsuttiin nimellä Tikku (Heikki Sulander). Pienikokoisena juuri hän sai esittää loukkaantunutta poikien kantaessa hänet milloin minkin esteen ohi.

Viimeisen kerran Haukkavartio osallistui Leon lenkille vuonna 2003. Tuolloin vartio kävi luovuttamassa kiertopalkinnon takaisin ja osallistui ylimääräisenä joukkueena kilpailuun. Ikämiesten sijoitus oli 34 vartion kilpailussa 14.

 

Tervaskantokilpailujen kiertopalkinnot

Yhteys ei ole katkennut

Vaikka Raikun Eräpoikien toiminta lippukuntana on loppunut, ovat Eräpojat silti pitäneet yhteyttä aina.

Vaaliakseen Raikun kylän partioperinnettä, he perustivat Vanhan kansan tervaskannot -nimisen partiokillan. Killan puitteissa tervaskannot tapaavat vuosittain. Yhdessäolon lisäksi kokoontumisiin on aina liittynyt pienimuotoinen leikkimielinen kilpailu.

Kiltakokoontumisten alkuaikoina tehtävät saattoivat olla hyvinkin haastavia. Kilpailijat ovat joutuneet kuljettamaan tukkia talvisessa Vehoniemenharjussa, laskemaan sata metriä pitkän köysiradan hiekkakuopalla ja hiihtämään takaperin Raikun pelloilla.

Tapaamisen ohjelmaan kuuluu killan kunniamerkin Kunniamulkin luovuttaminen.

Voipaperille jäljennetty kartta 50-luvulta.

Kunniamulkki on kettingillä kaulaan ripustettava kolmen kilon painoinen tervaskanto. Sääntöihin kuuluu, että kunniamerkkiä kuuluu kantaa kaulassa koko ilta ja huhun mukaan eräs voittaja tanssi Kangasalan kantakrouvissa palkinto kaulassaan.

 

Kokemukset yksiin kansiin

Raikun Eräpojat päättivät koota kokemuksensa yksiin kansiin ja työ saatiin päätökseen tänä syksynä. Kirja sisältää kuvia sekä kertomuksia vuosien varrelta ja partiotoiminnan ohella siihen on tallennettu ainutlaatuisia kuvauksia kylän paikallishistoriasta. Partiotoiminnan periaatteiden mukaisesti kirja on itse kirjoitettu ja taitettu.

Kirja on kunnianosoitus lippukunnan perustajalle Risto Valtoselle. Hän teki vuosien aikana vaikutuksen moneen pieneen poikaan ja hänen esimerkkinsä ja arvomaailmansa ovat kantaneet näitä aikuisiksi käyneitä miehiä läpi elämän.

Raikun Eräpojat 1954–2012 -kirjaa voi tilata osoitteesta: hsulander@gmail.com.

 

Tervaskantokokoontuminen vuodelta 1985.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?