Äänestäjät ratkaisevat kyläkoulujen säilymisen

Noin puolitoista vuotta sitten päättyi koko nykyisen vaalikauden kestänyt väittely Kangasalan kyläkoulujen kohtalosta.

Asia jakoi varsinkin isot valtuustoryhmät (kokoomus ja SDP) koulujen puolustajiin ja lakkauttajiin.

Koulujen puolesta noussut vahva kansanliike vaikutti moniin valtuutettuihin siten, että he kääntyivät koulujen lopettajista niiden säilyttämisen kannattajiksi. Kyläkoulukysymys ei lopultakaan tullut valtuustossa äänestettäväksi, koska isot valtuustoryhmät joutuivat toteamaan, että äänestyksen tulos on niukka enemmistö koulujen puolesta tai niitä vastaan.

Isot valtuustoryhmät eivät päässeet sisällään asiasta yksimielisyyteen ja sen tähden koulujen lopettajatkin halusivat välttää häviämisen riskin, koska ainakin valtuuston keskiryhmissä suuri valtuutettujen enemmistö kannatti koulujen säilyttämistä.

Nyt isojen puolueiden taholta yritetään peitellä totuutta väittämällä, että niiden valtuutetut olivat yksimielisesti säilyttämisen kannalla. Reilua olisi ilmoittaa esimerkiksi ilman nimiä, kuinka moni oli puolesta ja kuinka moni vastaan. Kun asiasta ei äänestetty lainkaan, selitykset voivat olla moninaiset.

Kyläkoulujen kohtalo voi nousta esille jälleen uudessa valtuustossa.

Kuntavaaleissa koulujen säilyminen on äänestäjien käsissä, mikä kuitenkin edellyttää, että puolueet ja ehdokkaat tuovat selkeästi kyläkouluja koskevan kantansa esiin. Mikään ”peruskoulutuksen laatua tulee kehittää” ilmaisu tai muu ympäripyöreys ei riitä, vaan äänestäjillä on oikeus vaatia kyläkoulujen osalta selkeä kyllä tai ei vaihtoehto.

Selkeää kantaa ei ole mitään syytä jättää ilmoittamatta. Koulut lakkauttava kanta voi hyvinkin tuoda lisä-ääniä isoissa taajamissa kun taas koulujen vaikutuspiiristä tuskin ääniä heruu.

Tärkeintä kouluasiassa on äänestäjien kuluttajansuoja, kun jälkeenpäinkin voidaan seurata noudattaako ehdokas ohjelmaansa myös mahdollisena valtuutettuna tai muissa luottamustehtävissä toimiessaan.

Pikaisella silmäyksellä nettisivuille havaitsin, että kokoomuksen ja SDP:n kuntavaaliohjelmista puuttuu kokonaan maininta kyläkouluista. Sinänsä hyviä oppimisympäristöön ja riittäviin resursseihin liittyviä mainintoja kyllä löytyy.

Suomen keskusta puolueena, sen paikalliset toimijat ja kuntavaaliehdokkaat haluavat kehittää kunnan kaikkia alueita jo siitäkin syystä, että kunta ja valtio muistavat noutaa veronsa kaikilta kapeimmankin polun päästä.

Kyläkoulu on niiden sijaintialueiden ainoa kunnallinen palvelu. Jo vähäinenkin oikeudenmukaisuuden taju sanoo, että veronmaksajina kylien asukkailla on oikeus edes yhteen kunnalliseen lähipalveluun.

Simo Arra
valtuustoryhmän puheenjohtaja (kesk)

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?