Nuori, lahjakas ja nälkäinen

Opintojen ja lentopallon perässä Tampereen seudulle tulleen Kaisa Alangon taskussa on nyt ylioppilaan paperit ”riittävän hyvin” arvosanoin ja viime kauden Vuoden tulokkaan titteli lentopalloliigassa. Turkinpippuripussi odottaa kotona.

 

Lila Ford Fiesta kurvailee pimenevässä illassa Tampereelta Kangasalle päin. Kyydissä on viisi nuorta naista, auton tavaratila täynnä tarvikkeita ja tunnelma iloisen riehakas. Kyseessä ei kuitenkaan ole tyttöporukan yhteinen irtiotto arjesta, vaan päinvastoin olennainen osa arkea.

Pieni auto kaartaa Pitkäjärven koulun pysäköintialueelle, ja pitkähköt matkustajat änkeävät itsensä ulos. Kuskin paikalta nousee 19-vuotias Kaisa Alanko. Hän on tuonut paikalle osan parhaista kavereistaan – ja samalla joukkuetovereistaan.

– Tämä on minulle kuin perhe. Täällä on tosi hyvä ilmapiiri ja hommat toimivat, Alanko myöntää LP Kangasalan joukkueesta.

Lentopalloiluun jo alle kouluikäisestä hiljalleen kiinni kasvaneelle naiselle harjoituksiin lähteminen kahdesti päivässä ei olekaan erityisen raskasta.

 

Maajoukkueen matkaan

Kesällä Alanko ei harjoitellut LP Kangasalan muun joukkueen mukana, vaan vietti paljon aikaa leireillen maajoukkueen kanssa eri puolilla Suomea sekä Saksassa ja Belgiassa. Tähtäin harjoittelussa oli asetettu EM-karsintoihin.

Paikka EM-kisoissa jäi lopulta saavuttamatta, mutta karsinnoissa Alanko pääsi pelaamaan ensimmäiset aikuisten maaottelunsa.

– Vähän siinä oli kyllä ylimääräistä jännitystä, vaikka kyllä nytkin kauden avausta jännitti pitkälle ensimmäisessä erässä. Karsinnoista jäi ihan hyvä maku, koska näki, ettemme me enää ihan niin kaukana perässä tule. Toisaalta jäi huono maku, koska meidän olisi ollut mahdollista voittaa Valko-Venäjä, mikä olisi riittänyt kisapaikkaan, nuori passari pyörittelee.

Saksassa harjoitellessa vahvistui entisestään ajatus siitä, että jos tilaisuus tulee vastaan, juuri Saksa voisi olla näkemisen arvoinen.

– Liigaa ehtii varmaankin nähdä myöhemminkin, mutta ulkomaille ei niin vain aina pääsekään.

Uhrauksia lentopallon pelaaminen vaatii jo nyt. Vatialan koululla sijaisena työskennellyt Alanko joutunee jättämään sijaisen hommat, koska työ ja harjoittelu eivät tahdo mahtua samaan kalenteriin.

– Haluan mieluummin tätä. Varmaan haen kuitenkin vielä uudestaan luokanopettajaopintoihinkin.

 

Ei tarvitse huutaa

Viime kauden kulku saa Kaisa Alangon hymyilemään vielä tavallistakin leveämmin.

– Aika hyvin se meni, oikeastaan aika erinomaisesti, hän hymähtää.

Jokaisella on kentällä oma tärkeä roolinsa; passari on joukkueensa pelinjohtaja. Johtaa voi monella tavalla, mutta Alanko ei itse pidä huutamisesta. Hyvän ja luottavaisen olon saamiseksi joukkuetovereille voi riittää vaikka silmiin katsominen.

– Oman ja vastustajan pelin lukemisen lisäksi sormilyönti on varmaan se tärkein passarin ominaisuus, hän tuumaa.

Tällä kaudella liiga on ennakkoarvioiden mukaan tasaisempi kuin edellisvuosina. Alanko uskoo, että kangasalalaisjoukkueella on mahdollisuudet finaaliin asti, kun kaikki palapelin palaset saadaan kohdilleen.

– Itse olen lähtenyt kauteen hyvillä mielin. Nyt tietää jo, millaista liigatouhu on, ja tänne Pitkäjärvelle on mukava palata.

 

Viesti oli kahdesta LP:stä vahvempi

Salon LP Viesti avasi kautensa vahvasti Pitkäjärvellä keskiviikkona. LP Kangasala joutui taipumaan suurimmalle mestarisuosikille erin 0–3 (17–25, 17–25, 18–25).

LP Kangasala avasi kautensa kotivoitolla. Pieksämäki taipui Pitkäjärvellä viime viikonloppuna luvuin 3–1 (25–23, 25–16, 21–25, 25–16). Paikoin nihkeästä esityksestä huolimatta rutiinivoiton merkitys oli tärkeä.

– Peli kertoi, että joukkue on kunnossa ja rutiinitaso suhteellisen korkealla. Meillä oli parempi materiaali ja kovempi joukkue, valmentaja Ismo Tahvanainen summasi.

Taktiikallakin oli osuutensa, sillä LP hyödynsi onnistuneesti vierailijoiden heikkoudeksi tiedettyä keskustaa.

Valmentajan mukaan maajoukkueen mukana kesän viilettäneet Kaisa Alanko ja Merja Korhonen eivät ymmärrettävästi olleet vielä täysin samalla sivulla muun joukkueen kanssa, mutta ongelma korjaantuu yhdessä pelaamisen myötä.

Tahvanainen uskoo tasaisen joukkueen voivan yltää liigan kärkisijoille.

Suomen cupin ja vieraspelien merkeissä jatkuva alkukausi tuo LP:n kotiyleisön eteen seuraavan kerran vasta lauantaina 3. marraskuuta. Tuolloin vieraaksi saapuu rovaniemeläinen Wo-Vo.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?