Kuntapäättäjä on paljon vartija

Kaikilla suomalaisilla on oltava mahdollisuus saada laadukasta varhaiskasvatusta, opetusta ja koulutusta.

Koulutus on kunnan peruspalveluista jopa tärkein. Jokainen kuntapäättäjä on vastuussa siitä, että lapset ja nuoret saavat hyvät lähtökohdat elämälleen laadukkaan varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen kautta.

Varhaiskasvatus ja perusopetus ovat kunnassa lähipalveluja. Laadukkaiden varhaiskasvatuspalvelujen on oltava kaikkien alle kouluikäisten lasten myös kotihoidossa olevien, ulottuvilla. Näin voidaan edistää lapsen oppimista ja sosiaalisia taitoja jo ennen koulun aloitusta.

Jokaisella oppilaalla on oikeus opetukseen riittävän pienessä opetusryhmässä kaikilla kouluasteilla ja varhaiskasvatuksessa. Tässä Pälkäneellä on onnistuttu viime vuosina hyvin.

On tärkeää, että kunta ei anna eriarvoisuuden kasvaa kunnan eri alueiden ja koulujen välillä. Laadukas koulutus houkuttelee kuntaan veronmaksajia ja antaa kunnalle kilpailuetua. Laadun keskeinen elementti on osaava ja pätevä opetusalan henkilöstö.

Laadukas koulutus ei ole mahdollista ilman toimivia tukipalveluja, oppilas- ja kouluterveydenhuoltoa sekä eri hallintokuntien yhteistyötä. Tukiopetukseen ja erityisopetukseen on varattava riittävästi resursseja.

Perheet pitävät tärkeänä, että paikkakunnalla toimii lukio, Pälkäneen OAJ muistuttaa. Kuva lukiolaisten viimetalvisesta Lumikki-musikaalista, joka keräsi ylistystä jopa musiikin ammattilaisilta.

Oppimisen ja koulunkäynnin varhainen tuki ennaltaehkäisee syrjäytymistä ja kalliiden, korjaavien palveluiden tarvetta. Luokkamuotoinen erityisopetus on säilytettävä vaihtoehtona niille lapsille, joille se on paras vaihtoehto.

Lukiokoulutuksella on paikallisesti suuri sivistyspoliittinen merkitys. Perheet pitävät tärkeänä, että paikkakunnalla toimii lukio.

Pälkäneelläkin lukio toimii samoissa tiloissa perusopetuksen yläluokkien kanssa, jolloin yläkoulu ja lukio tukevat toisiaan yhteisillä opettajan viroilla. Jos lukio lakkautetaan, aineenopettajan virkaan tarvittavia tunteja ei enää ole riittävästi. Tällä saattaa olla opetuksen laatua heikentäviä vaikutuksia, kun tehtävään on vaikea saada pätevää opettajaa.

Pälkäneellä on myös rohkeasti kehitetty yhteistyötä yksityiskoulujen kanssa ja toivomme päättäjien huomioivan niitä jatkossakin.

Lakien mukaan oppilaille ja henkilöstölle on taattava turvalliset ja terveelliset tilat. Sisäilmaongelmia on jokaisessa kunnassa ja ne ovat vakava uhka kaikille tilojen käyttäjille. Tilojen kunto on tarkastettava riittävän usein ja tarvittavat korjauksen tehtävä heti. Monipuolinen oppimisympäristö edistää oppimista, luovuutta ja jaksamista.

Lomautus on aina väärä arvovalinta kuntapäättäjiltä. Iloksemme voimme todeta, että Pälkäneellä tämä asia on ymmärretty, eikä opettajia ole lomautettu taloudellisesti hankalina aikoina. Oppilaiden oikeus saada opetussuunnitelman mukaista opetusta jokaisen koulupäivänä on näin turvattu.

Ei siis ole aivan sama, kuka Pälkäneellä päättää meidän kuntalaisten asioista. Jokaisen ehdokkaan on syytä pohtia kantaansa tässä esitettyihin asioihin ja tuoda näkemyksensä varhaiskasvatukseen ja koulutukseen julki.

 

Anu Potkonen
OAJ:n Pälkäneen paikallisyhdistys

Yhteistyössä
Virve Numminen, MLL Pälkäne
Rita Poutanen, Koti ja koulu ry

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?