Tunnustus: Vuoden yrittäjälle firman kaikki osa-alueet ovat yhtä tärkeitä

Monta rautaa tulessa

Tieto valinnasta Vuoden Yrittäjäksi ei tavoittanut Heikkilää helpolla. Suorapuheista miestä lähestyttiin kaartelevin sanakääntein, ja hän totesi ettei juuri nyt olisi aikaa ylimääräisiin vierailuihin. Lopulta puhelimeen ilmaantui tekstiviesti, jossa kerrottiin asian olevan tärkeä ja että nyt olisi parasta tulla paikalle.

– Yllättävä tieto, mutta kunnialla otan tunnustuksen vastaan. Kyllä jotain on täytynyt tekemisessä onnistua, tai ainakin sitten kovasti yrittää, kangasalalainen Jukka Heikkilä toteaa.

Ja yrittänyt hän onkin. Ammattikoulun jälkeen Heikkilä ennätti 1980-luvun lopulla toimia pari vuotta puuseppänä ennen siirtymistään Seppo-isän yritykseen. 1990-luvun puolivälissä perustettiin perheyritys Teräskunto Oy, jossa koko Heikkilän perhe on osakkaina mutta toiminnasta vastaavat Jukka ja Seppo Heikkilä. Yrityksen nimi juonsi juurensa sen valmistamiin tuotteisiin: teräsrakenteisiin ja kuntovälineisiin.

Viimeiset itse tehdyt teräsrakenteet käytettiin vuonna 2008 Kangasalantien varteen valmistuneeseen rakennukseen, johon siirtyivät Teräskunnon jo aiemmin ostamat Kangasalan Autohuolto ja Kangasalan Autotarvike.

Autokorjaamo- ja rengaspalvelujen kysyntä on ollut kova, ja työntekijämäärä onkin kolminkertaistunut vuosien varrella.

Muun ohessa Teräskunto vuokraa liiketilaa omistamistaan kiinteistöistä, ja vuokralaisina on tällä hetkellä niin katsastuskonttori kuin pienempiäkin yrityksiä. Yksi tuoreimmista aluevaltauksista on ilmalämpöpumput, joilla tasapainotetaan paitsi asiakkaiden asuntojen lämpötilaa myös rengasmyynnin ja -vaihdon sesonkipiikkejä.

– Kyllä aina jotakin on keksitty, Heikkilä myöntää.

Hän vakuuttaa, ettei mikään osa-alue ole kuitenkaan hänelle muita tärkeämpi, vaan kaikki kokonaisuuden osat ovat samanarvoisia.

 

Autotallin asiantuntija

Monipuolisen toiminnan pyörittäminen vaatii aikaa ja omistautumista, eikä tunteja ole koskaan laskettu. Kun uusi kiinteistö oli vasta rakenteilla, työpäivät venyivät säännöllisesti yli 15-tuntisiksi.

Sittemmin Jukka Heikkilä on yrittänyt saada työhön hieman pehmeämpää otetta.

– Ennen tulin töihin aamulla siinä viiden–kuuden maissa. Nyt tulen kahdeksan nurkilla, pyrin olemaan kotona viideltä syömässä ja tulen sitten takaisin jos tarvetta on, hän laskeskelee.

Vapaa-ajan käyttämisen kanssa ei tule ongelmia; siitä pitävät huolen omakotitalo, perhe, koira, kaksi kissaa ja kesämökki – joskin kesämökki hankittiin sen verran läheltä, että sieltä on mahdollista myös käydä töissä.

Neljästä lapsesta kaksi on päristelyiässä, ja isän asiantuntemusta hyödynnetään ahkerasti.

– Jos ei töissä saa tarpeeksi puuhata autojen kanssa, niin kotona saa vielä laitella iltapuhteeksi mopoautoja autotallissa, Heikkilä nauraa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?