Järjestöt arvokkaalla asialla

Pälkäneen MLL ja OAJ:n Pälkäneen paikallisyhdistys toivat esille Sydän-Hämeen Lehdessä 8.10.2012 erityisen arvokkaita teemoja. Meidän kuntavaaliehdokkaiden tulee perehtyä näihin viesteihin ja ottaa niistä oleelliset kohdat esille tulevaisuuden Pälkänettä luotaessa.

Varhaiskasvatusta tulee kehittää siten, että perheiden mahdollisuus joustavampaan palvelujen käyttöön lisääntyy kunnassamme. Maksuluokkien lisäämistä tulee harkita. Perheiden keskuudessa on noussut selvä viesti siitä, että nykyiset kaksi maksuluokkaa (16 hoitopäivää tai koko kuukausi) ovat riittämättömiä.

Kunnan perustehtävään lukeutuu laadukkaan sekä tasapuolisen varhaiskasvatuksen, perusopetuksen ja erityisopetuksen antaminen koko kunnan alueella. Pälkäneen tulee huolehtia, että tukipalvelut ovat kunnossa. Oppilailla tulee olla oikeus terveydenhoitajan ja kuraattorin tarjoamaan palveluun muiden tukimuotojen ohessa. Kouluilla pitää olla aina riittävät resurssit tukiopetuksen antamiseen.

Omasta lukiosta tulee pitää kiinni. Elinvoimainen kunta, joka kaavoittaa lisää tontteja ja havittelee uusia asukkaita, ei voi onnistua, jos sillä ei ole tarjota tuleville asukkaille riittäviä palveluja. Yksi näistä palveluista on oma elinvoimainen lukio, johon tulee panostaa entistä enemmän.

Meidän kuntalaisten tulee huolehtia siitä, että jokainen kiinteistö on sellaisessa kunnossa, että siellä on lasten, nuorten ja aikuisten turvallista olla. Rapistuvat kiinteistöt sisäilmaongelmineen eivät saa olla Pälkäneen suunta. Suomessa jo liian moni nuori ja kunnan työntekijä ovat sairastuneet.

Kunnan ja järjestöjen saumaton yhteistyö on merkityksellistä pienessä kunnassa. Sen olemme perheeni kanssa saaneet todeta, kun olemme saaneet nauttia MLL:n kerhotoiminnasta. Se omalta osaltaan tukee kunnan ja seurakunnan tarjoamaa palvelua lapsiperheille.

Kunnan ja järjestöjen välistä yhteistyötä on syytä syventää. Kunnan on panostettava perhetyöhön ja kotipalveluun entistä enemmän. Syrjäytymisvaarassa oleville perheille tarjottu tuki maksaa itsensä aina moninkertaisesti takaisin.

MLL:n puheenvuorossa kaivattiin avoimuutta päätöksentekoon. Se on suunta, mihin Pälkäneen on aika tarttua. Kunnan toimielinten esityslistat ja pöytäkirjat tulee julkaista kunnan internet-sivuilla, kuten jo suuri osa kunnista tekee.

Samalla kunnan päättäjien tulisi jalkautua pykälien lähteille. Kun tehdään päätöstä esimerkiksi koulun remontista, niin lautakunnan kokous tulee pitää kyseisellä koululla ja kun leikkikenttää suunnitellaan, niin kokoukseen tulee pyytää mukaan alueen vanhempia.

Paikallisia järjestöjä ja heidän asiantuntijoitaan tulee käyttää valmistelutyössä. Näin madalletaan päätösten aiheuttamaa muutosvastarintaa ja samalla voidaan ennakoida mahdollisia kipupisteitä.

Kyse ei ole suurista ja mahdottomista askelista, vaan aidon demokratian jalkauttamisesta palveluja käyttävien ihmisten pariin.

Kaj Raiskio
opettaja
kuntavaaliehdokas (kok)

 

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?