Kalle Vaismaa: Seitsemän silmäniskua on monitasoinen kirja

Pekka Simojoki-kirja ehdolla vuoden kristilliseksi kirjaksi

Seitsemän silmäniskua on ehdolla vuoden kristilliseksi kirjaksi.

– Lähtökohtana oli lauluntekijä ja kirkonuudistaja Pekka Simojoen puheenvuoro. Kirjassa on kuitenkin monta muutakin tasoa. Se on henkilökuva Afrikan lähetyslapsesta, josta tuli kirkollisen kulttuurin ja erityisesti musiikin sekä jumalanpalveluskulttuurin uudistaja. Samalla kirja on pieni pala lähimenneisyyden kirkkohistoriaa, josta on vielä kirjoitettu varsin vähän, pälkäneläinen Kalle Vaismaa kuvaa Seitsemän silmäniskua -kirjaansa.

Erinomaisen vastaanoton saanut teos on yksi kuudesta ehdokkaasta, joiden joukosta arkkipiispa Leo valitsee Vuoden kristillisen kirjan. Ehdokkaat julkistettiin viikonloppuna Turun kansainvälisillä kirjamessuilla.

Kristilliset kustantajat ry:n järjestämään kilpailuun ilmoitettiin 43 teosta 25 eri kustantajalta. Voittaja palkitaan 2 000 euron rahapalkinnolla.

Kilpailun voittaja sekä yleisöäänestyksen voittaja julkistetaan Helsingin kirjamessujen yhteydessä 28.10.. Yleisöäänestykseen voi osallistua Helsingin kirjamessuilla 25.–27.10. ja osoitteessa www.kristillisetkustantajat.fi.

 

Kirkon puolustajan vahva puheenvuoro

Pekka Simojoen Afrikkalainen messu ja gospel-laulut ovat uudistaneet jumalanpalveluselämää ja hengellistä musiikkiperinnettä 1980-luvulta lähtien. Kalle Vaismaa eli seurakuntanuorena ja gospelin monitoimimiehenä muutoksessa tiiviisti mukana 1980- ja 90-luvulla.

– Asiat ovat itselle tuttuja ja laulut läheisiä. Oli silmiä avartavaa, kun kirjaa kirjoittaessa tapahtumat linkittyivät toisiinsa ja ymmärsi, missä paikassa ja tilanteessa mikäkin laulu oli syntynyt, Vaismaa sanoo.

Kangasalalaisen Pekka Simojoen työ on herättänyt myös kritiikkiä. Häntä on syytetty jopa pesän likaajaksi. Vaismaan on vaikea ymmärtää tällaisia mielipiteitä.

– Simojoki haluaa elävöittää kirkkoa, koska se on hänelle sydämen asia. Kirja on kirkon puolustajan puheenvuoro.

Ennen Simojoki-kirjaa Kalle Vaismaa on toimittanut yhden hengellisen kirjan. Vuonna 2005 julkaistu Trendi, brändi ja evankeliumi -teoksessa eri vaikuttajat käsittelivät kirkon muutosta.

Papin ja diplomi-insinöörin koulutuksen saanut Vaismaa toimii nykyisin tutkijana Tampereen teknisessä yliopistossa. Hän valmistelee väitöskirjaa pyöräilyn edistämisestä.

– Aineiston analyysiä on vielä tekemättä ja kirjoitustyöstä on ainakin puolet vielä edessä, Vaismaa kertoo.

 

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?