Jätevettä, komisario Palmu!

Olin seuraamassa 10. lokakuuta Sahalahden yläasteella Kangasalan Sanomien järjestämää kunnallisvaalipaneelia teemalla Suur-Tampere. Osallistuin itsekin tuohon paneeliin yhdellä lyhyellä puheenvuorolla.

Paneeli oli sanoakseni, tylsä. Tylsäksi sen teki juurikin tuo teema, Suur-Tampere. Mielestäni kyseinen aihe olisi sopinut paremmin keskuskangasalan vastaavaan paneeliin. Sahalahtelaisena olisin kuunnellut ja osallistunut mieluummin teemalla asuminen ja palvelut.

Mutta oli jotain hyvää ja kiinnostavaakin. Tavasesta saatiin kuuman väittelyn lisäksi jopa pienoinen riitelykin sanaharkkoineen.

Ydin oli se, että jos Kangasala irtautuu Tavasesta ja näin eväämme Tampereelta mahdollisuuden saada tekopohjavettä kunnastamme, niin meidän on turha ihmetellä, jos Tampere alkaa rokottaa meitä rankalla kädellä, kun kuljetamme kakat ja pissimme heille puhdistettavaksi.

Muun muassa valtuutettu Urkolta tivattiin ”mihin järveen hän laskisi puhdistetut jätevedet”. En ole Urkko enkä valtuutettu, mutta palan halusta vastata tähän kysymykseen: laskisin puhdistetut jätevedet Längelmäveteen, josta ne virtauksin ohjautuisi kohti Valkeakoskea. Valkeakoskellahan on kokemusta vesien sotkemisesta, miksi siis heille ei kelpaisi myös hieman esisotkettu, mutta puhdistettu vesi.

Jätevesipuhdistamon voisi rakentaa Sahalahdelle. Meillä täällä on yllin kyllin kokemusta jätevesien puhdistuksesta. Puhdistamon sijoituskaan ei varmasti aiheuttaisi täällä ongelmia ja hanke vieläpä työllistäisi oman kylän väkeäkin.

Ja kyllä ne pötköt liikkuisivat sieltä keskuskunnasta myös tänne Sahalahden suuntaan, sillä mikään liike ei ole vain yksisuuntainen.

Jos lainopin ylioppilas Toivo Virta olisi esimiehensä kanssa ollut tilaisuudessa kuulemassa, hän olisi kuiskannut tämän korvaan; jätevettä, komisario Palmu, jätevettä!

Tero Saarinen
Sahalahti

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?