Olen 31-vuotias, ja jalkahoitaja Marika Vuorinen mainitsee minulla olevan vasaravarpaat ja hyvänkokoiset vaivaisenluun alut. Kyllä minä sen olen tiennyt, nämä vänkkyräjalkani olen perinyt isoäidiltäni, mutta 30-vuotiaana ikääntymiseen liittyviä asioita ei liikoja vielä tahtoisi miettiä.
Lupaan kuitenkin hankkia vaivaisenluun oikaisimet varpaideni väleihin, pukeutua hyvän kokoisiin kenkiin ja käydä edes silloin tällöin jalkahoidossa.
– Jalkojen ongelmia on paljon muillakin kuin vanhuksilla tai pitkäaikaissairailla. Esimerkiksi aktiivisesti urheilua harrastavilla nuorilla on usein kovettumia tai kynsiongelmia. Varsinkin salibandy, joka perustuu nopeisiin lähtöihin ja pysähdyksiin, on laji, jossa jalat ovat kovalla koetuksella, Vuorinen kertoo.
Jalkahoito kotikäynteinä
Aitoossa asuva Marika Vuorinen valmistui hiljan jalkahoitajaksi Hämeen kosmetologikoulusta. Aikaisemmin päätoimisesti lähihoitajan töitä tehnyt Vuorinen tekee jalka- ja kotihoitoa toiminimellä Marikan jalka- ja kotihoitopalvelut.
– Aitoossa ei aiemmin ollut lainkaan omaa jalkahoitajaa, ja ajattelin, että kyllä tännekin on sellainen saatava. Teen kaikki keikat kotikäynteinä, eli syrjäseuduiltakaan ei tarvitse lähteä pidemmälle saadakseen jalkahoitoa.
Jalkahoitojen tarve tuli Vuoriselle tutuksi hänen työskennellessään kotihoidon ja psykiatrisen kuntoutuksen parissa Luopioisissa.
– Vanhukset saavat harvoin itse hoidettua kunnolla jalkansa. Känsät ja kovettumat sekä paksut tai sisään kasvaneet kynnet aiheuttavat toisinaan pahojakin kipuja.
Lisäksi osa vanhuksista kärsii kynsien sienitulehduksesta. Sienen voi hoitaa lääkkeilläkin, mutta hoito on pitkä ja raskas elimistölle, joka on kuormittunut mahdollisesti muistakin lääkkeistä.
Jalkojen hoitaminen on erityisen tärkeää myös esimerkiksi diabeetikoille, joille kovettuman alta paljastuva haavauma voi olla kohtalokas.
Viikon kohokohta
Jalkahoidon lisäksi Vuoriselta voi tilata kotihoidon palveluita.
– Voin olla apuna esimerkiksi ennen tai jälkeen leikkauksen. Myös pienimuotoiset viikkosiivoukset ja kaupassakäynnit onnistuvat.
Kotihoidon työtä tehnyt Vuorinen on huomannut, että monelle vanhukselle jalkahoitajan käynti saattaa olla viikon kohokohta.
– Jalkahoitajaa odotetaan kuin viikoittaista siivoojaa. Vanhukselle on tärkeää saada jutustella se puolitoista- tai kaksituntinen, jonka vietän hänen luonaan.
– Joskus vanhus saattaa myös kertoa minulle jostakin kivustaan tai muusta asiasta, jota hän ei ole huomannut tai ehtinyt kertoa kotihoidon henkilölle. Minulle ei ole kynnystä pistää viestiä eteenpäin, koska tunnen henkilökunnan entuudestaan.