Taloyhtiön hallituksen työrukkanen

Jo 1970-luvulta lähtien rakennusten remontoinnin ja huollon parissa työskennellyt luopioislainen Jari Trogen otti syksyllä uuden askeleen työurallaan. Alan koulut käytyään hän laajensi yrityksensä toiminnan myös isännöintipalveluihin.

– Olen ollut paljon ihmisten, kiinteistöjen ja rakennusten kanssa tekemi-

Jari Trogen tietää, että paksunahkaisuuskaan ei ole työrukkaselle pahasta: isännöitsijän saamat yhteydenotot eivät ole aina ruusuja ja päivänpaistetta – onneksi kuitenkin myös niitä mahtuu joukkoon.

sissä, ja palveluammattihan tämä on. Isännöitsijä on taloyhtiön hallituksen työrukkanen, Trogen näkee.

Isännöitsijä huolehtii talouden, hallinnon ja tekniikan toimimisesta. Trogenin mukaan noin puolet työajasta kuluu kokouksissa ja asiakaspalvelussa ja toinen puoli konttorihommissa.

Perusaherruksen ulkopuolella yksi suurimmista kivistä käännettäväksi on se, miten asukkaita saisi osallistumaan taloyhtiön asioihin nykyistä aktiivisemmin – eli muullakin tavalla kuin perinteisillä valitussoitoilla naapurin eläimistä.

– Jollakin tavalla mielenkiintoa esimerkiksi yhtiökokouksia kohtaan pitäisi saada lisättyä ja saada osakkaita mukaan. Aktiivisuus vaihtelee paljon eri taloyhtiöiden välillä: näkevätkö asukkaat kohteen vain asumispaikkana vai katsotaanko sitä sijoituskohteena. Tiedottaminen on aina tärkeää, Trogen sanoo.

 

Isännöitsijä toivoo kuivaa syksyä

Märän syksyn innostamana Trogen haluaa kiinnittää huomiota vesiasioihin.

– Vettä ei voi asunnoissa käsitellä kuin mökillä, hän huomauttaa.

Vesi ja tokkurakuntoinen saunoja ovat yhtä huono yhdistelmä niin mökillä kuin omalla asunnollakin: vakuutusyhtiöiden mukaan suihkuun ”nukahtaminen” lattiakaivon päälle ja sitä kautta syntyvät vesivahingot ovat yllättävän yleisiä.

Nykyisin vastuu wc-istuimien kunnosta on taloyhtiöllä, joka vastaa myös viemärijärjestelmän kunnossapidosta. Vastuunjaosta huolimatta ruoantähteiden kippaamista vessanpönttöön kannattaa välttää, jotta välttäisi myös mahdollisen tukkeutumisen tuomat hankaluudet.

Asunnon omistajalla on vastuunsa esimerkiksi pesukoneen suhteen.

– Jos pesukone on asennettu väärin, asukas vastaa syntyneistä vahingoista. Lisäksi esimerkiksi putket ja letkut suositellaan vaihdettavan kymmenen vuoden välein, ja sekin on osakkaan vastuulla, Trogen muistuttaa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?