Mikkolan Navetan elokuvasarjassa pohditaan maaseudun tulevaisuutta

18.10.2012 11:42

Suositut dokumenttielokuvien esitykset Mikkolan Navetalla alkavat jälleen. Syksyn elokuvien teemana on suomalainen maaseutu, sen elinkeinot ja ihmiset. Yhteistyössä Valkeakoski-opiston kanssa tuotetut elokuvat esitetään kolmena lauantaina kello 14 – 16. Ensimmäinen elokuva on Veikko Aaltosen Maa ensi lauantaina 20.10. Tilaisuuksissa katsotaan elokuva ja keskustellaan näytöksen jälkeen ohjaajan kanssa. Esitykset koordinoi ja juontaa Eila Ranta, ja niihin on vapaa pääsy.

Veikko Aaltosen kokopitkä dokumenttielokuva Maa avaa elokuvasarjan ensi lauantaina. Tilaisuudessa ovat mukana keskustelemassa ohjaaja Veikko Aaltonen ja tuottaja Heikki Tapio Partanen. Elokuva kuvattiin vuosina 1996 – 2000, Suomen EU-jäsenyyden ensimmäisinä vuosina.  Kuvausten alkaessa maatiloja oli maassamme noin 147 000, niiden päättyessä enää 70.000. Määrä oli siis puolittunut viidessä vuodessa. Vuonna 2010 maatiloja oli noin 62 000.

– Edellinen suuri maaseudun kuvaus, monien mielestä paras kotimainen elokuva, oli 1970-luvulla valmistunut Mikko Niskasen Kahdeksan surmanluotia. Tuolloin murroksessa olivat pientilat, joista yhden tragedia nousee koko yhteiskunnan kuvaukseksi.  Aaltosen elokuva sijoittuu aikaan, jolloin koko maaseutumme yritti selviytyä muuttuneessa tilanteessa, maailmantalouden ja EU:n uusien vaatimusten kurimuksessa, kertoo elokuvasarjan koordinattori Eila Ranta.

Kuvaukset kestivät harvinaisen pitkään, sillä samojen tilojen elämää seurattiin viiden vuoden ajan. Tuona aikana tilojen ja niiden asukkaiden elämässä tapahtui selvästi havaittavia muutoksia, jotka heijastelevat laajemminkin suomalaisen maaseudun kehitystä kohti tyhjentyviä kyliä, kesäasunnoiksi muuttuvia taloja ja tehomaatalouden myötä suurenevia tilakokoja.

Kolmella eri paikkakunnalla kuvattu elokuva osuu ajallisesti keskelle suurta sopeuttamis- ja sopeutumiskehitystä, jossa yksittäiset ihmiset joutuivat puntaroimaan elinkeinonsa mahdollisuuksia uudessa tilanteessa. Suuri, hallitsematon murros vaikutti yhteisöihin ja ihmisiin. Aaltonen kuvaa, miten hankalaksi tilanteen teki se, että vastassa oli kasvoton koneisto ja poliitikkojen siunaama vääjäämätön tapahtumaketju eikä ketään, jolle argumentoida tai puolustautua.

– Maaseudulla itsekin tuolloin asunut Veikko Aaltonen on korostanut, että maalla ei ruikutettu, vaan sopeuduttiin sitkeydellä ja optimismilla siihen, mihin oli pakko ja keksittiin myös uusia yrittämisen keinoja, Eila Ranta toteaa.

Millainen elokuva syntyisi nykyisestä maaseudusta?

Maa-elokuvan valmistumisesta on nyt yli kymmenen vuotta. Eila Ranta sanoo, että olisi todella mielenkiintoista tietää, millaisen dokumenttielokuvan saisi aikaan nykyisestä kehityksestä. Mitä on tapahtunut kymmenessä vuodessa, kuinka maa makaa nyt? Miten ihmiset pärjäävät, mihin he ovat sopeutuneet, mistä löytäneet voimia jatkaa edelleen maaseudun ammateissa?

Eila Ranta ja muut järjestäjät toivottavatkin katsomoon tervetulleiksi kaikki maataloudesta elävät pälkäneläiset ja lähikuntien asukkaat. Luvassa on mielenkiintoisia keskusteluja maatalouden asemasta, muutoskehityksestä ja elämän eväistä maalla tänä kuntavaalien syksynä.