Pälkäneellä kokeillaan ateria-automaattipalvelua

Markku Vuorinen avaa pakastimen oven ja ujuttaa alumiinifolioon pakattua annosta pois pakastimen säilytysluukusta.

– Metsästäjänleike, toteaa ääni.

Ääni ei kuulu Vuoriselle, vaan ”Matille”, Menumatille, uudelle ateria-automaatille. Kyseessä on pakastimen ja kiertoilmauunin yhdistelmä, jonka sisuksissa toimii sanavalmis tietokone.

Ruoka otetaan pakastimen puolelta ja sujautetaan päällä sijaitsevaan uunitilaan. Laite ilmoittaa, kauanko ruoan kuumennus kestää ja erikseen uudelleen, kun ruoka on valmista. Kun annos on poistettu uunista, se toivottaa käyttäjälleen vielä hyvää ruokahalua.

– Ihan tyytyväinen olen ollut masiinaan ja kaikkeen ruokaan, mitä olen käyttänyt, Markku Vuorinen arvioi.

Hän on yksi niistä pälkäneläisistä, jotka ovat mukana puolivuotisessa laitekokeilussa liittyen Tampereen ammattikorkeakoulun vetämään hankkeeseen. Ytimekkäästi nimetyn ”Turvallinen kotiasuminen ja interaktiivinen palveluyhteys” -hankkeen tarkoituksena on tukea – ja miettiä uusia keinoja – ikääntyneiden kotona selviytymiseen erityisesti haja-asutusalueilla teknologiaa hyödyntäen.

Mukana kokemuksia keräämässä on neljä kuntaa, mutta Pälkäneen lisäksi vain Pöytyällä testataan Menumat-ateria-automaattia.

Markku Vuorinen sanoo syövänsä yhdestä noin 450-grammaisesta annoksesta kahdesti, mutta hän miettii miten annoskoko riittää raavaammalle miehelle. Laite on yksinkertainen, mutta Vuorinen ei usko sen soveltuvan silti aivan kaikkien käyttöön.

 

 

Vapauttava laite

Tieto hankkeesta kulkeutui kunnanvirastoon Yrityspalvelukeskuksen kautta. Sosiaalipalveluiden siivessä oltiin asiasta heti innoissaan, sillä Menumat Oy oli esittelyn kautta tullut tutuksi jo aiemmin.

Puolen vuoden pilottiin etsittiin kymmenkunta pälkäneläistä, joilta kunnan työntekijöiden ohella kerätään keväällä kokemuksia palvelun toimivuudesta. Vasta loppuraporttien valmistumisen ja koettujen hyötyjen ja haittojen selkeytymisen jälkeen tulee mietittäväksi se, jatketaanko automaattien käyttöä ja missä laajuudessa.

– Kokeiluun osallistuminen on vapaaehtoista. Jos ruokailussa tarvitsee apua, sitä saa jatkossakin. Toivomme kuitenkin ennakkoluulotonta suhtautumista ateriapalvelujen asiakkailta ja heidän omaisiltaan. On etuoikeus päästä mukaan kokeiluun, jolloin pääsee kehittämään uutta ja pääsee myös lausumaan mielipiteensä hankkeesta. Palvelun käyttäjien näkemykset ja kokemukset ovat arvokasta tietoa meille, hankkeen vetäjille sekä laajemminkin valtakunnallisesti. Kokemuksia ja hyviä käytäntöjä on tarkoitus levittää kaikkien kiinnostuneiden käyttöön, vanhustyön johtaja Liisa Ihalainen kertoo.

Kunnassa on asetettu automaatille tiettyjä odotuksia. Tarkoista säästösummista on vielä aikaista puhua, mutta laitteen yleistyminen poistaisi kotihoidon työntekijöiltä ruoanjakolenkit ja vapauttaisi päivittäistä työaikaa hoitotyöhön jopa yhden työntekijän työpanoksen verran. Kunnan mukaan hinta ateriaa kohden on suunnilleen sama kuin omasta keittiöstä kuljetetulla annoksella.

Kunnan osuus parivuotisen hankeen kustannuksista on noin 15 000 euroa, päärahoittajana on Pirkanmaan liitto. Menumatti-kokeilun lisäksi hankkeeseen kuuluu vanhusten ryhmätoiminnan kehittäminen.

Käyttäjälle automaatti antaa mahdollisuuden syödä oman eikä kunnan ruokakuljetusten aikataulun mukaisesti. Lisäksi 18 annoksen pakastimen saa täyttää omien mieltymystensä mukaan yli 70 ruoka-annoksen listalta. Tämä valinnanvapaus miellyttää Markku Vuorista.

– Minulle on kehkeytynyt sellainen henkinen broilerikammo, ja kunnan annoksissa on broileria ollut usein. Nyt ruoka on varmasti tuoretta eikä annos kärsi kuljetuksesta, hän pohtii.

 

Korvaava laite

Ateria-automaatteihin on kehitteillä myös kaksisuuntainen viestintämahdollisuus. Tätä kokeillaan joissakin laitteissa. Laajaa käyttöönottoa ei Pälkäneellä tässä vaiheessa katsottu tarpeelliseksi, koska kyseiset laitteet ovat olleet jo kokeilussa, joka päättyi maaliskuussa 2012.

– Se oli sinänsä hyvä laite, mutta Pälkäneelle ehkä ennenaikainen. Lisäksi taustalla vaikuttivat huonot yhteydet sivukylillä, kertoo kotihoidon ohjaaja Miia Salomäki.

Vanhustyön johtaja Ihalainen uskoo kuitenkin, että teknologian yleistyminen eri tavoin on tulevaisuuden kehityskulku.

– Tulevaisuuden palvelujen järjestämisessä tarvitaan sekä ihmisiä että teknologiaa: ei ole ”joko tai” -tilanne vaan ”sekä että”. Palveluiden turvaaminen on niin suurien haasteiden edessä, että kannattaa ennakkoluulottomasti olla mukana etsimässä uusia toimintatapoja. Kokeiluista ja hankkeista käyttöön jäävät toimintatavat ja laitteet, jotka todetaan hyviksi ja käyttökelpoisiksi asiakkaiden ja palvelun järjestäjien näkökulmasta.

Edellytykset teknologian yleistymiselle tulevat nykyistä paremmiksi, kun tietoliikenneyhteydet kohenevat ja tekniikan kanssa sinut olevien ikäihmisten määrä kasvaa.

Erityisesti omaiset ovat suhtautuneet aluksi varsin kriittisesti uutta laitetta kohtaan. Liisa Ihalaisen mielestä se on ymmärrettävää.

– Varmasti tulee mieleen, että nyt ne ovat keksineet jonkin koneen, joka korvaa ihmisen. Ei se ihmisten yksinäisyys kuitenkaan aina automaattisesti poistu sillä, että paikalle tulee joku henkilö työnsä puolesta. Vanhukselle niin kuin ihmiselle yleensä on tärkeintä, että häneen pitävät yhteyttä ihmiset, joilla on hänelle merkitystä. Näitä ovat omaiset, läheiset ja ystävät, hän sanoo.

– Kyllähän se vuorovaikutus kärsii sellaisella, jotka sitä tarvitsisivat. Onhan se itselläkin niin, että kun Aaltosen Matti on tuonut ruoan, niin siinä samalla vähän haastellaan. Nyt uudet annokset tuodaan parin viikon välein ja tuoja viipyy paikalla ehkä sen kymmenisen minuuttia, yksin asuva Markku Vuorinen tuumaa.

 

 

Menumat ateria-automaatti

- Ohjaa käyttäjäänsä puhumalla, helppokäyttöisyyden vuoksi käytössä vain yksi nappi

- Voi ilmoittaa kuntaan, jos asiakas ei ole syönyt

- Ruoka pääosin kotimaisista raaka-aineista

- Esimerkiksi sähkökatkon sattuessa ruoka säilyy noin vuorokauden eikä laite mene sekaisin

- Lämmittää vain ruoka-annoksia, ei niin sanottuja vieraita esineitä

- Ruokalistat myös erityisruokavalioille

- Pakastimeen mahtuu 18 annosta, eli täyttö parin viikon välein

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?