Syksyn tapahtumapäivä: Pappamopo pullinki, retrolenkki ja peräkonttikirppis

Kytkin luistaa ja sininen savu nousee

Television pienkanavilla ja Urheiluruudun kevennyksissä esitellään silloin tällöin tractor pullingia. Siinä traktoria etäisesti muistuttavat hirviökoneet kiskovat moottori ja renkaat sauhuten mahdollisimman raskasta taakkaa perässään.

Äärimmäinen moottoriurheilulaji on suosittu etenkin Yhdysvalloissa, Brasiliassa, Australiassa ja Hollannissa. Suomestakin löytyy tractor pullingin harrastajia. Mutta paremmin täkäläisiin oloihin sopii pappamopo pulling, jota pääsee lauantaina kello 12 alkaen näkemään Rautajärvellä Kahvila EloTähkän takapihalla.

– Ei tämä ole meidän keksintö. Kun laitoin muille kerhoille kutsua kisaan, niin ilmeni, että jossain muuallakin on järjestetty vuosituhannen vaihteessa pappamopo pullinkia, Raimo Hietala sanoo.

Luopioisten pappamopoklubi Helevetin Tunareiden kantaviin voimiin kuuluva Hietala toivoo, että pullinkikisasta saataisiin jokavuotinen perinne – talvisen jääratapiitvein ja keväisen ajokauden avauksen, munat siniseksi -pääsiäisajelun tapaan.

– Meiltä on puuttunut tällainen syksyyn sopiva tempaus.

 

Vetolava liikkuu myös automaatilla

Rautajärvelle on koottu lauantaiksi varsin omaleimainen syksyn tapahtumapäivä. Se käynnistyy kello 11 koulun pihan peräkonttikirppiksellä.

Puolilta päivin tunnelma tiivistyy ”Pälkäneen itäkeskuksessa”. Kello 12 EloTähkän takapihalla päräytetään käyntiin pappamopo pullinki ja tuntia myöhemmin etupihalla ammutaan matkaan Pihtisalmen Retro -juoksutapahtuma. Päivä huipentuu illalla EloTähkässä järjestettävään afterpartyyn, jossa tunnelmaa nostattaa ÜberAber. Helevetin Tunareiden bileissä ennenkin nähty bilebändi soittaa hanuri edellä kaikkea Säkkijärven polkasta Madonnaan ja Paranoidiin.

– Kirppikseltä kerkiää katsomaan pullinkia. Myös juoksukansa ja kisayleisö ehtii ihmetellä meidän touhuja ennen kuin lähtevät Pihtisalmen lenkille, Raimo Hietala sanoo.

Mopoporukat sonnustautuvat usein yhtenäisiin liiveihin, mutta Helevetin tunareille riittää t-paita. Pappatunturiharrastajien sympaattiset kulkupelit ja tempaukset herättävät ansaitsemaansa huomiota. Lauantaina tunarit pistävät pystyyn ensimmäisen ”pappamopopullinkin”. Kahvila EloTähkän takapihalla kaasuteltava kisa on osa ”Pälkäneen itäkeskuksen” syksyistä tapahtumapäivää, johon kuuluu myös Pihtisalmen retrolenkki sekä koulun peräkonttikirppis. Illalla EloTähkän jälkipeleissä soittaa ÜberAber.

Pappamopojen lauantaisessa vetokisassa ei ylletä aivan samanlaiseen kumin ja pakokaasun katkuun kuin isompien koneiden koitoksessa.

– Sinistä savua ja koneen pärinää on varmasti luvassa. Pullinki onnistuu myös automaatti-Tunturilla. Omalle vuoden 1974 automaatille ei ole tehty mitään, mutta niin vaan vetovaunu liikkui testissä, Hietala sanoo.

Kun vaunuun lastataan lisää painoa, erityisesti mopovanhusten kytkimet joutuvat kovalle koetukselle.

– Huonot karsiutuvat pois samaan tapaan kuin ajoreissuissakin. Jos kytkimen luistatus onnistuu, full pullille kertyy mittaa reilut 30 metriä. Sen mittaisen kisabaanan EloTähkän takapihalle saa sopimaan.

 

Kirppis alkaa kello 11 ja retrolenkki kello 13

Kello 13 starttaavaan Pihtisalmen retro -juoksutapahtumaan voi ilmoittautua EloTähkän edustalla kello 12 alkaen. Ennakkoon mukaan on ilmoittautunut parikymmentä juoksijaa.

9,6 kilometrin lenkki kiertää sorateitä pitkin perinteisen Pihtisalmen lenkin. Samalla reitillä juostiin vuoteen 1984 saakka maantiekisa. Viimeisessä kisassa miesten sarjan voittaja Markku Rajala käytti matkaan aikaa 31.53,5. Naisten sarjassa ykkönen oli kolme ja puoli minuuttia heikommalla ajalla Kristiina Iisakkila. Edellisvuonna 162-senttinen ja 40-kiloinen valkeakoskelainen oli juossut 10 000 metrin Suomen mestariksi Suomen ennätysajalla.

Lauantaina ruususen unestaan heräävässä tapahtumassa tuskin hätyytellään 28 vuoden takaisia voittoaikoja.

Kovimmat menijät jahtaavat pohja-aikojen lisäksi myös rahapalkintoja. Miesten, naisten sekä 40- ja 50-vuotiaiden miesten ja naisten sarjojen voittajat saavat osanottomaksut korkojen kera takaisin, sillä kunkin sarjan ykkönen palkitaan 50 eurolla. Riihikuivaa on luvassa myös miesten ja naisten sarjojen kakkoselle ja kolmoselle. Kuntosarjalaiset ja kaikki muut juoksijat palkitaan mitalilla.

Rahapalkinnoista huolimatta Pihtisalmen retrossa jolkotellaan leppoisassa ja kotikutoisessa hengessä. Siihen sopii se, että juoksijaletkan keulilla tietä aukoo Helevetin Tunareiden pappamopo. Maalissa tarjolla on pullakahveet ja naisten suihkut on järjestetty naapuritaloon Penttilän Elinan ja Pekan luokse. Miehet pääsevät huuhtomaan hiet Rautajärven koululla. Kyläkoulu palvelee myös pukuhuoneena.

Pihtisalmen Retron järjestävät Rautajärven Kyläyhdistys, Kahvila EloTähkä, Rautajärven Kyläkauppa sekä paikalliset urheilumiehet Petri Hildén ja Anssi Kukkonen.

Tapahtumantäyteisen päivän kello 11 käynnistävä peräkonttikirppis on kaikille avoin. Maksuton myyntipaikka järjestyy, kun saapuu ajoissa koulun pihalle.

 

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?