Harrastusten maksullisuus

Uimaseura Kangasalan Kuohu on ottanut esille useassa lehdessä uintiharrastuksen maksullisuuden ja kyseisen harrastuksen hintojen nousun.

Kangasalan Kisa ry:n jääkiekkojaosto eli Kisa-Eagles harrastaa jääkiekkoa Kangasalan jäähallissa. Kangasalan jäähalli Oy on yksityinen halli, jossa suurimpana osakkeenomistajana on Kangasalan kunta. Lisäksi osakkaina ovat Kangasalan Kisa ry, Kangasalan Voitto ry ja Pälkäneen kunta sekä muita osakaita.

Kangasalan kunta tukee halliyhtiötä rahallisesti summalla, jolla maksetaan toisen hallissa työskentelevän työntekijän palkka ja osa hallin käyttämästä sähköstä. Kunta saa vastikkeeksi päivällä vuoroja päiväkodeille ja kouluille sekä sunnuntaina olevan kaikille ilmaisen yleisöluisteluvuoron. Lisäksi aina syyslomalla sekä hiihtolomalla on hallissa ilmaisia yleisöluisteluvuoroja.

Kisa-Eagles on hallin suurin käyttäjä ja hallin jäävuoromaksut ovat nousseet lähes joka vuosi. Tällä hetkellä arki-illan sekä viikonlopun vuoron hinta on 130 euroa/tunti. Kisa-Eagles maksaa yhden kauden aikana pelkästään jäävuoromaksuja 120 000 euroa.

Kangasalan Kisa ry antaa jääkiekkojaostolle tukea, joka oli viime vuodelta noin 4000 euroa. Tämä tuki perustuu valtaosin kunnalta saatavaan toiminta-avustuksen jyvittämiseen.

Tällä hetkellä Kisa-Eaglesissä on harrastajia noin 200 ja tuo jäämaksu jakautuu näiden harrastajien kesken. Nuorimmat harrastajat ovat Leijonakiekkokoululaisia jotka ovat 5–7 -vuotiaita. Harrastajat tulevat Kangasalalta, Pälkäneeltä ja Tampereelta.

On tietenkin harmillista kuulla, kuinka hyvin muualla Suomen maassa menee. Heinolassa jäähalli on kunnan ja siellä ei juniorijoukkueilta peritä jäämaksuja lainkaan, aikuisjoukkueet maksavat. Raahessa halli on myös kaupungin ja siellä jäävuoron hinta on 26 euroa/tunti. Eikä tarvitse mennä kun Tampereelle, jossa kaupungin omistamissa halleissa jäämaksut ovat todella pieniä.

Emme usko, että Kangasalan kunnalla on mahdollisuuksia noin suuriin parannuksiin. Toki sitä toivomme.

Sen sijaan toivomme, että tulevaisuudessa ei lasten harrastusten lajivalintaa ohjaisi ainoastaan raha ja lajin kustannukset. Uskomme, että lasten viihtyminen oman liikuntaharrastuksen parissa mahdollisimman pitkään antaa lapselle valmiuksia pärjätä muilla elämän osa-alueilla paremmin kuin liikuntaa ei harrastavilla. Lasten lajivalinta onkin siinä viihtymisen kannalta hyvin oleellista. Jääkiekko tarjoaa siihen oivan mahdollisuuden ja osaltaan rakentaa Suomen ”kansallislajin” parempaa tulevaisuutta.

Jääkiekko opettaa voittamaan mutta myös häviämään. Näitä taitoja tarvitaan myös oikeassa elämässä.

Haluamme tarjota lapsille tulevaisuudessakin mielekkään urheiluvaihtoehdon. Toivomme uuden kunnanvaltuuston ottavan kaikki lajit tasavertaisimmin huomioon tulevaisuudessa. Jääkiekkoa Kangasalla harrastavien lapsien, nuorten ja heidän vanhempiensa puolesta,

Kangasalan Kisa ry, jääkiekkojaosto

Jyrki Rintamäki
puheenjohtaja

Tapio Tulenheimo
rahaston hoitaja

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?