Kotimaista pötyä pöytään

Kun ostin Vaasan paahtoleipää, luulin ostaneeni kotimaista. Mutta kotimaista en kassiini saanutkaan, vaan virolaista.  Kuluttajana pystyn kuitenkin itse vaikuttamaan siihen, mitä ostan, edellyttäen että selviän ”suomalaisiksi pestyjen”, kotimaisella tuotemerkillä  markkinoitujen  elintarvikkeiden viidakossa.

Kangasalan demarit haluavat vaikuttaa siihen, että päiväkodissa, koulussa, vanhustenhuollossa ja terveyskeskuksessa tarjottavan ruoan kotimaisuusaste nousee.

Suomalaista ruokaa kilpailuttaja voi suosia hyvällä omalla tunnolla ja laillisesti. Mikään EU-lainsäädäntö ei pakota kuntaa ostamaan ulkomaisia raaka-aineita tai tuotteita.  Maa- ja metsätalousministeriö ja Kuntaliitto ovat julkaisseet aiheesta oppaita. Ostaja voi halutessaan miettiä kilpailutuksen kriteerit niin, että keittäjän padassa porisee ruoka, joka on laadukasta, tuoretta ja turvallista, jonka alkuperä on jäljitettävissä ja jonka matka tuottajalta pataan on järjellisen pituinen.

Kotimaisen ruoan suosiminen vaikuttaa maataloudessa ja elintarviketeollisuudessa työskentelevien työllisyyteen. Kangasalla toimii luotettava elintarvikkeiden tuottaja, Saarioinen Oy. Se on suurtyöllistäjä, jonka kilpailukykyä kunta suurostajana voi halutessaan tukea.

Anja Aarnio
valtuutettu (sd)

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?