Timo Soinien kohtaaminen: Perussuomalaiset uskovat kuntavaalijytkyyn

Miksei kuntavaalien alla saisi puhua eurokriisistä?

– Espoossakin voi äänestää Timo Soinia, perussuomalaisten puheenjohtaja nauratti kuulijoita maanantaina Aitoossa.

Kuntavaalien alla vaalitilaisuudesta ja paneelikeskustelusta toiseen juokseva Soini saatiin Honkalaan kaiman ansiosta: Pälkäneen perussuomalaisten ehdokkaana on harhalalainen koneenkuljettaja Timo Soini.

– Vaalitilaisuuksissa vallitseva henki ei kerro kannatuksen taittumisesta, jota gallupeissa meille aina povataan vaalien alla. Jotain me on onnistuttu tekemään oikein, kun kannatus on vahva pääkaupunkiseudulla, maakuntien kaupunkikeskuksissa, mutta myös pienissä kunnissa.

Soini innosti pälkäneläisäänestäjiä mukaan tekemään poliittista historiaa.

– Puolueella on vetovoimaa ja ehdokasasettelu onnistui erinomaisesti. 4400 ehdokkaasta 1000–1500 menee läpi. Sen jälkeen ne eivät enää pääse meistä eroon.

– Pirkanmaalla ei yhtään tyhjää kuntaa: kaikkialla voi äänestää perussuomalaisia. Tiedossa on valtaa ja vastuuta. Monessa kunnassa perussuomalaiset nousee toiseksi suurimmaksi ryhmäksi, joissain kunnissa meistä tulee jopa suurin puolue.

 

Reutersille kirjoiteltavaa

Helsingin Sanomat oli löytänyt Pekka Vennamon sunnuntaisivuilleen Espanjan golfkentiltä. SMP:n entinen johtohahmo ihmetteli haastattelussa nykyvennamolaisten kriittistä EU-linjaa.

Timo Soini kiitteli terveisistä, mutta toivoi, että valtakunnan ykkösmedia haastattelisi perussuomalaisista kertoviin juttuihinsa myös perussuomalaisia.

– Ensi sunnuntaina Reuters ja muut kansainväliset mediat kyllä haastattelevat. Hoidetaan heille kirjoitettavaa, Soini yllytti kannattajiaan.

Kuntavaalien kuuma kysymys kaikkialla maassa ovat kuntaliitokset. Perussuomalaiset vastustavat pakkoliitoksia: puolueen mielestä liitoksia voidaan tehdä vain valtuuston päätöksellä tai kansanäänestyksen perusteella.

– Hallitus ei uskalla tuoda kuntauudistusta tai sosiaali- ja terveysuudistusta esille ennen vaaleja, koska niihin sisältyy pakkotoimia, Soini väitti.

Kunnan palvelut voidaan perussuomalaisten mielestä hankkia myös ostopalveluna tai niitä voi tuottaa osuuskunta tai liikelaitos. Tärkeintä on kuitenkin se, että samat henkilöt päättävät sekä tuloista että menoista.

Soinin mielestä uhkana on, että kunnassa päätettäväksi jää vain se, miten veroilla ja maksuilla kerätään varoja. Sen sijaan varojen käyttämisestä päätetään muualla, esimerkiksi maakunnassa tai kuntayhtymässä.

 

Europiikki kiinni

Timo Soini ihmetteli, miksei kuntavaalien alla saisi puhua eurokriisistä, jonka viulut maksetaan kuntalaisten pussista.

– Pälkäneen valtuusto ei ratkaise eurokriisiä, mutta pälkäneläiset ovat mukana maksamassa sitä.

Soini syyttää kriisistä saksalais- ja ranskalaispankkeja, sijoittajia ja velkakirjakauppiaita.

– Ne löivät Etelä-Euroopan täyteen rahaa. Kun meni pieleen, ne ovat pelastamassa rahojaan.

– Jos pelaaja lyö oikean hevosen puolesta vetoa, hän kerää voitot omiin taskuihinsa. Mutta hävittyään hän tulee ja kerää kolehtin. Ei se näin mene. Se maksaa, kuka tilaa, Soini jyrisi.

Hän ihmetteli, miten 1,44 miljardia kriisimaille lainannut Suomi voi saada kannettavakseen 80 miljardin vastuut.

Soinia nauratti, kun euromaiden pelastamista perustellaan niiden tärkeydellä Suomen ulkomaankaupalle.

– Teemme Kazakstanin ja Bangladeshin kanssa enemmän kauppaa kuin Kreikan ja Portugalin kanssa.

Soini rinnasti eurokriisin sotakorvauksiin ja 90-luvun pankkikriisiin.

– Suomi maksoi velkansa USA:lle ensimmäisen maailmansodan jälkeen ja sotakorvaukset Venäjälle toisen maailmansodan jälkeen. 1990-luvun pankkikriisin jälkeen kukaan ei tullut maksamaan meidän puolestamme. Nyt meidän pitäisi maksaa neljännen kerran, puheenjohtaja ihmetteli.

– Vanhat puolueet pelottelevat, että meidät heitetään eurosta ulos, jos emme maksa. Uskotteko tosiaan, että toinen kolmen A:n luottoluokituksessa pysynyt euromaa heitettäisiin ulos, mutta Kreikkaa ei.

 

Eurokriisi ei ole ohi

– Kun Neuvostoliitossa tuli ongelmia, väki kokoontui Kremliin vaatimaan lisää sosialismia. Kun EU:ssa tulee ongelmia, kokoonnutaan Brysseliin vaatimaan lisää integraatiota ja euroa. Ja viikkoja huippukokouksen jälkeen mietitään, mitä siellä päätettiin, Timo Soini kuvasi nykymenoa.

Vuoden ja 10 kuukautta EU-elämää Brysselistä käsin seurannut Soini muistutti, että hän kertoi ja kirjoitti jo pari vuotta sitten muun muassa The Wall Street Journalissa, mitä eurokriisissä tulee tapahtumaan.

Soinin mielestä Suomi voi pärjätä eurossa, jos mukana on samantasoisia maita. Epäsuhtaisia maita sen sijaan joudutaan tukemaan tukipaketeilla tai levittämällä velat yhteiseksi talousunionin tai liittovaltion avulla.

Soini huomautti, että molemmat eurosta kansanäänestyksen järjestäneet maat jättäytyivät yhteisvaluutan ulkopuolelle.

– Valot eivät ole sammuneet Ruotsissa, niin kuin meillä julistettiin.

Jyrki Kataisen ehdotusta superkomissaarista Soini pitää pöyristyttävänä.

– Nyt ehdotetaan, että yksi ihminen voisi hylätä kansanedustuslaitoksen tekemän budjetin. Kansan valitsemilla henkilöillä on oltava valta. Jos heidän päätöksiinsä ei olla tyytyväisiä, henkilöt vaihdetaan, Soini kertaisi demokratia perussääntöjä.

 

Luottamusäänestys

Timo Soini sanoi, että kuntavaaleilla on merkitystä myös Suomen EU-linjaan: perussuomalaisten murskavoiton jälkeen Jyrki Katainen ja Jutta Urpilainen eivät uskalla lähteä seuraavaan tukipakettiin mukaan.

Hän ennusti, että keväällä edessä saattaa olla jopa eduskuntavaalit, jos perussuomalaiset voittavat kuntavaalit ja demareiden ja kokoomuksen kannatuslukuihin repeää riittävän suuri ero.

Risto Wallenius kysyi, eikö monta huonoa päätöstä olisi estetty, jos perussuomalaiset olisivat lähteneet jytkyn jälkeen hallitukseen. Soini väitti olleensa puolentoista kuukauden hallitusneuvotteluväännön jälkeen pitkin hampain valmis hyväksymään kulmakiveksi nousseet tukipaketit, jos myös syylliset olisi saatu maksamaan.

Hän myönsi, että kannattajille ratkaisua olisi ollut vaikea perustella: kampanjassa tukipaketteja vastustaneen Soinin mieli olisi muuttunut ”heti kun on Audi perseen alla”.

Soini vakuutti, että perussuomalaiset olisivat hoitaneet hallituksessa eurokriisin lisäksi monta muutakin asiaa toisin. Muun muassa liikkuvan poliisin lakkautussuunnitelmat olisi palautettu bumerangina.

Olit perhana oikeassa

Timo Soini rakentaa toista jytkyä samalla eurokriisiteemalla kuin ensimmäistäkin. Perussuomalaisten pöydän ovat kattaneet päähallituspuolueiden puheenjohtajat. Loputtomalle eurokriisikeskustelulle olisi laitettu ajat sitten piste, jos heillä olisi ollut selkärankaa sanoa, että olit Timo perhana oikeassa. Me hypättiin väärään junaan, mutta nyt pelastetaan se mitä pelastettavissa on.

Timo Soinien odotetusta kohtaamisesta huolimatta Honkalassa ei koettu maanantai-iltana samanlaista huumaa, jota perussuomalaiset ovat nostattaneet monilla suuremmilla paikkakunnilla. Maalla on korkea kynnys näyttäytyä kohusta toiseen kulkevan puolueen tilaisuuksissa. Aitoon miesvaltaisesta yleisöstä puolet saapui naapurikunnista, muun muassa Valkeakosken ja Kangasalan suunnalta.

Pälkäneen perussuomalaiset ovat saaneet puolueeltaan poikkeuksellista tukea. Puheenjohtajan lisäksi varapuheenjohtaja ja kaksi kansanedustajaa on käynyt vauhdittamassa kampanjoita. Viiden miehen listalla on kuitenkin vaikea järjestää pälkäneläistä jytkyä, sillä jo kahden ehdokkaan läpisaaminen vaatii kolmisensataa ääntä.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?