Pälkäne kyselee pohjavesiasioista

Vesi vanhin voitehista, pohjavesialueen rajaussuunnitelmat Pälkäneellä ovat tuoreempaa tekoa.

Pälkäneen kunnanhallitus on varannut kuntalaisille ja yrityksille mahdollisuuden kommentoida ja jättää mielipiteitä Pirkanmaan Ely-keskuksen suunnitelmista, joilla tähdätään pohjavesialueen rajaus- ja luokittelumuutoksiin. Kunnanhallitus, jonka Ely-keskus ensin sivuutti lausuntokierroksella, käsittelee kunnan lausuntoa maanantaina 12. marraskuuta, ja hallituksen ja edelleen Ely-keskuksen käyttöön tulevat mielipiteet tulee jättää kirjallisesti viimeistään sunnuntaina 11. marraskuuta.

Kunnan saamien tietojen mukaan Ely-keskus aikoo ulottaa pohjavesialueen rajauksen nykyisestä kohdasta Aapiskukolta aina Kostianvirran pohjoisrantaan asti. Samalla koko alue luokiteltaisiin ensimmäisen luokan pohjavesialueeksi.

Pälkäneen kunta vastustaa suunniteltua rajauksen ja luokituksen muutosta ja pitää sitä perusteettomana. Luokituksen muutos merkitsisi kunnan näkemyksen mukaan vedenottotoiminnan käynnistämistä alueella. Kunnalla ei itsellään ole halua käyttää keskusta-aluettaan vedenottoon, varsinkin kun vaihtoehto on jo aiemmin ehditty todeta huonosti toteutettavaksi. Luokittelumuutoksen myötä elinkeino- ja teollisuuselämä kohtaisi jatkossa suuriakin rajoituksia. Edessä saattaisi olla esimerkiksi huoltoasemien ja kaukolämpölaitoksen siirto toiseen paikkaan.

 

Samaan aikaan Tampereella

Pormestari Timo P. Nieminen kommentoi alkuviikosta Tavase Oy:n tilannetta ja jatkomahdollisuuksia Tampereella valtuuston kyselytunnilla. Niemisen mukaan Tavase etenee suunnitelmien mukaisesti.

Pälkäneen kunnanhallitus lähestyi tällä viikolla Tampereen kaupunginhallitusta erillisellä Tavasea koskevalla tiedustelulla. Hallitusta kiinnostaa tietää, onko Tampereen kaupunginhallitus tietoinen tekopohjavesihankkeen aiheuttamista haitoista kunnalle ja sen yrittäjille sekä asukkaille tai siitä, että suunnitelmat ovat ristiriidassa YVA-selvitysten kanssa. YVA-selvityksen mukaan tekopohjavesihanke ei tulisi erityisemmin rajoittamaan maankäyttöä lähialueilla.

Pälkäneellä halutaan myös tietää, aikooko kaupunginhallitus ryhtyä toimenpiteisiin uhkien ja vahinkojen torjumiseksi. Kirjeessään kunnanhallitus epäilee pohjavesialueiden uuden rajauksen ja luokittelun mielekkyyttä ja tekopohjavesilaitoksen toteuttamismahdollisuuksia, kun Valkeakoskella ja Kangasalla ollaan irtautumassa koko hankkeesta.

Tampereen kaupunginvaltuuston kyselytunnilla maanantaina pormestari Nieminen ei pitänyt todennäköisenä tarvetta uudelle YVA- eli ympäristövaikutusten arviointimenettelylle.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?