Poliisille ilmoitettujen rikosten määrä laskussa

Poliisin tietoon tulleiden rikosten määrä laski sekä Pälkäneellä että Kangasalla tammi- ja syyskuun välisenä aikana. Pälkäneellä määrä putosi noin 750:sta vajaaseen 590:aan eli yli 21 prosenttia. Kangasalla pudotus oli lukumääräisesti samaa luokkaa, mutta prosentuaalisesti pienempi: tänä vuonna rikoksia on kirjattu noin 3800, kun viime vuonna vastaavana ajankohtana niitä kertyi poliisin pöydälle runsaat 4000. Laskua on vajaa viisi prosenttia. Määrä heijastelee suuntausta koko Pirkanmaalla, jossa kaikkien poliisin tietoon tulleiden rikosten määrä on pienentynyt vajalla kuudella prosentilla edellisvuoteen nähden. Poliisille ilmoitettujen rikosten määrä on laskenut jo useana vuonna peräkkäin.

Pirkanmaalla varkauksien ja niiden yritysten määrä kasvoi viime vuodesta, mutta sekä Kangasalla että Pälkäneellä määrät olivat laskussa jo kolmatta peräkkäistä vuotta. Rattijuopumusten ja törkeiden rattijuopumusten määrä on syyskuuhun päättyneessä tilastointijaksossa pysynyt Kangasalla viime vuoden tasolla, mutta Pälkäneellä poliisi on pysäyttänyt rattijuoppoja enemmän kuin viime ja toissa vuonna. Kangasalla eriasteisia rattijuopumuksia kirjattiin syyskuun loppuun mennessä 90, Pälkäneellä puolestaan 22 – lähes yhtä paljon kuin koko viime vuoden aikana.

Mökkimurroissa Kangasalan luvut ovat asettumassa rauhallisen viime vuoden jälkeen vuoden 2010 tasolle. Pälkäneellä mökkimurtojen määrä on puolestaan vilkkaan viime vuoden jälkeen jälleen rauhoittumassa. Liikemurrot ovat alkuvuoden perusteella edelleen yleistymässä Kangasalla: rikosmäärä on selkeässä nousussa jo kolmatta vuotta peräkkäin. Asuntomurtojen määrä on Pälkäneellä tänä vuonna muodostumassa huomattavan korkeaksi: poliisi ennakoi asuntomurtoja kirjattavan tänä vuonna jopa kolme kertaa enemmän kuin viime vuonna. Kangasallakin tämän vuoden asuntomurtomäärät ovat jo ylittäneet viime vuoden lukemat.

Poliisin kaikki tehtävät – mukaan lukien myös esimerkiksi liikenteeseen liittyvät tehtävät – pysyivät niin Sydän-Hämeen seudulla kuin koko maakunnassakin kutakuinkin viimevuotisella tasolla.

Rikosten selvitysajat olivat poliisin mukaan edellisvuoteen verrattuna Pirkanmaalla kasvussa ja selvitystaso puolestaan laskussa.

Poliisilla riittä töitä, vaikka sen kirjaamien rikosten määrä onkin laskenut.

 

 

Reunamerkintä: Vale, emävale, tilasto?

Poliisille ilmoitettujen rikosten määrä on laskussa, jo kolmatta vuotta peräkkäin. Hyvä.

Lukujen taakse kätkeytyy kuitenkin parikin huolenaihetta. Ensinnä tulee mieleen, onko myös tehtyjen rikosten määrä pudonnut vai onko käynyt niin, ettei esimerkiksi Pälkäneeltä tai Kuhmalahdelta viitsitä ihan pienistä asioista ottaa poliisiin yhteyttä. Paikalle saapuminen kun saattaa kestää, todellisuudessa jopa hieman pidempään kuin keskimääräisen 25 minuuttia. Nykyisellään kun poliisi ei välttämättä päivystä lähimmän nurkan takana.

Toinen huolenaihe on matemaattisen yhtälön tapainen. Jos poliisille ilmoitettujen rikosten määrä on aiempaa pienempi, eikö poliiseilla pitäisi olla aiempaa enemmän aikaa ja tehoa niiden ratkaisemiseen? Miksi siis selvitysajat ovat aiempaa pidempiä ja selvitystaso aiempaa matalampi? Ovatko tänä vuonna tehdyt rikokset olleet poikkeuksellisen kinkkisiä, eikö poliisien määrä vastaa tarvetta vai meneekö poliisien aika ylhäältä tulleiden, käytännölle vieraiden visioiden toteuttamiseen?

Jani Oksanen / SHL

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?