ELY-keskus luo Tavaselle suoja-aluetta

Pälkäne ei hyötyisi Syrjänharjuun suunnitellusta tekopohjavesilaitoksesta mitään, mutta saisi sen haitat kuntakeskuksensa ydinalueille. Siksi kunta vastustaa hanketta.

Pälkäne on onnistunut siirtämään Tavasen vastaisen taistelun sinne, missä tekopohjavesihankkeesta päätetään. Yhtiön osakaskunnista kolme on irtaantumassa koko hankkeesta, eikä Tavase-päätökset etene nuijankopautuksella myöskään Tampereella.

 

Pirkanmaan ympäristökeskus oli laittamassa tekopohjavesihanketta liikkeelle, eikä se siksi voinut toimia yhteysviranomaisena, kun hankkeen ympäristövaikutuksia selvitettiin. Myös hankkeen jatkovalmistelussa alueellisella ympäristöviranomaisella on ollut tärkeä rooli.

ELY-keskukseksi muuttuneen ympäristökeskuksen viranhaltijat olivat esteellisiä selvittämään, millaisia vaikutuksia tekopohjavesihankkeella olisi. Nyt samat viranhaltijat ovat päättäneet toteuttaa valtaosan haitoista Pälkäneellä, vaikkei Tavase edes toteutuisi.

ELY-keskus on nähnyt tarpeelliseksi muuttaa koko Pälkäneen keskustan pohjavesialueeksi. Nykyisin pohjavesialueen raja on piirretty Aapiskukon pihan ja Syrjänharjun poikki kulkevan sähkölinjan kohdalle. Raja aiotaan siirtää Kostianvirtaan ELY-keskuksen päätöksellä, josta ei voi valittaa.

Pohjavesialueen vaikutuksesta elinkeino- ja teollisuustoiminnalle on saatu esimakua viime vuosina. Aapiskukon polttoainekauppaa ollaan häätämässä ja Kankaanmaan teollisuusalueen yritykset joutuvat kaivamaan öljysäiliönsä maan pinnalle. Pohjavesialueen laajennus tietäisi sitä, ettei keskustassa enää porattaisi maalämpökaivoja. Huoltoasemat ja kaukolämpölaitos häädettäisiin.

 

ELY-keskus perustelee pohjavesialueen siirtoa Tavase-tutkimuksilla ja mallinnuksilla, joiden mukaan pohjaveden päävirtaus jatkuu Syrjänharjusta kohti Kostianvirtaa.

Tavasen tutkimukset on tehty Taustin ja vanhainkodin välillä, johon tekopohjavesilaitoksen piti sijoittua. Kun tutkimuksissa havaittiin, että kalliokynnys katkaisee harjun, laitos ripoteltiin pitkin harjua ja keskustan asemakaava-aluetta.

Nyt ELY-keskus on luomassa laitokselle suoja-aluetta. Viranomaispäätöksen ansiosta maankäyttöä ja muuta toimintaa voidaan rajoittaa Pälkäneen keskustassa ilman että vedenhankintayhtiö joutuu maksamaan siitä korvauksia.

Pälkäneen kunnan mielestä keskustan muuttaminen pohjavesialueeksi vaikuttaa kuntalaisten elinympäristöön, työntekoon ja muihin oloihin. Siksi kuntalaisilta kysytään mielipiteitä hankkeesta 11.11. mennessä. Kuntalaisten lisäksi yritysten ja yhdistysten kannattaisi uhrata hetki ja miettiä, miten pohjavesialue rajoittaisi ja haittaisi niiden toimintaa.

Vaikutuksia pohtiessaan kannattaa nähdä myös se, mihin muutoksella tähdätään. Tavase väittää voittavansa luonnonlait ja laittavansa veden virtaamaan ylämäkeen. Todellisuudessa vesi virtaa alamäkeen eli harjusta kohti Kostianvirtaa. Jos Tavase toteutuisi, viimeiset vedenottokaivot olisivat Sydän-Hämeen Lehden pihassa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?