Jäsenkorjaus on kehon kokonaisvaltaista hoitoa

30.10.2012 14:09

Arja Annala siirsi praktiikkansa Riihimäeltä Rautajärvelle.

Sen piti olla aivan tavallinen helmikuinen kävelylenkki. Arja Annala otti koiransa talutushihnan ja lähti tutulle lenkille Riihimäen keskustaan. Koska nainen tunsi itsensä energiseksi, hän päätti juosta, vaikka hihnan toisessa päässä juoksikin suurikokoinen dobermanni. Lasimuseon edustalla koira alkoi kiskoa tosissaan, ja vauhti kiihtyi kiihtymistään. Annala piti talutushihnaa oikeassa kädessään yrittäen parhaansa mukaan pysyä koiransa perässä. Linja-auton kääntöpaikalla matka katkesi, ja Annala kaatui katuun.

–­ Leukaani tuli hiushalkeama, hampaani menivät rikki ja löin takaraivoni. Onnettomuudesta jäi pitkäksi aikaa melkoiset kiputilat. Ravasin sairaaloissa ja eri lääkäreillä, mutta kivut vain jatkuivat. Mistään ei tuntunut olevan apua, ei puudutuspiikeistä eikä särkylääkkeistä, Annala muistelee kuuden vuoden takaisia tapahtumia.

Takaraivon vamma aiheutti puheen epäselvyyttä. Annala joutui myös luopumaan rakkaasta lauluharrastuksestaan, sillä laulaminen ei enää onnistunut. Onnettomuusvuoden kesäkuussa nainen päätyi lopulta hyvinkääläisen jäsenkorjaajan vastaanotolle. Kehon kokonaisvaltainen tasapainotus ja kipukohtien käsittely toi kauan kaivatun avun.

Nykyään Annala sanoo, että tapaturma oli korkeamman kädessä. 36 vuotta parturi-kampaajana työskennellyt nainen löysi sen kautta aivan uuden ammatin.

– Hyvinkääläinen jäsenkorjaaja kannusti minua hankkiutumaan alalle, ja minähän päätin lähteä. Auttamisen halu välittyi hänestä aidosti, ja halusin itsekin auttaa vuorostani muita.

Annala lähti koulutukseen Ilmajoelle ja Iisalmeen. Vuonna 2010 hän valmistui Etelä-Pohjanmaan Opistolta perinteiseksi jäsenkorjaajaksi.

 

Muutto Rautajärvelle

Annala piti vastaanottoa kuluvaan syksyyn asti Riihimäellä. Riihimäelle hän oli muuttanut kahdeksan vuotta sitten synnyinseuduiltaan Torniosta. Tänä keväänä Annala löysi unelmiensa talon – vanhan Säästöpankin talon Rautajärveltä.

– Tiesin heti talon nähdessäni, että tämä on se talo, jonka haluan ostaa, hän sanoo.

Heti kesällä alkoi mittava remontti. Torniosta kotoisin oleva nainen halusi omalle pihalleen omena-, kirsikka- ja luumupuita sekä erilaisia pensaita.

­ – Pohjoisessa kun meillä kasvaa vain puolukkaa ja juolukkaa, niin halusin istuttaa omaan pihaan kunnolla puita ja pensaita, Annala naurahtaa.

Annalan sisaret, veljet ja ystävät houkuttelivat naista muuttamaan takaisin lähemmäs synnyinseutuja pohjoiseen. Ajatus 40 asteen pakkasista käänsi vaakakupin kuitenkin eteläisemmän Suomen puoleen.

– Olen taivaltanut tarpeeksi parin kilometrin pituista työmatkaa 40 asteen pakkasissa. Kylmyys ei ole minun juttuni. Mietin nuorempana, että kunpa joku hakisi minut kylmästä pohjoisesta etelään, mutta ei kukaan hakenut: itse se oli lopulta lähdettävä. Muutin itse asiassa etelämmäs silloin kun lapsenlapseni syntyi, jotta olisin lähempänä häntä ja hänen perhettään, Annala sanoo.

Jäsenkorjaaja pääsi muuttamaan Rautajärvelle elokuun puolessa välissä. Säästöpankin talon entinen pankinjohtajan huone palvelee nyt hieronta- ja vastaanottohuoneena. Pankkiholvi toimii nykyisellään varastona.

–­ Kassaholviin ei valitettavasti ollut jäänyt mitään aarteita säilöön, Annala virnistää.

Hän suunnittelee, että voisi joskus tulevaisuudessa tarjota talosta tiloja käyttöön muillekin hoitoalalla työskenteleville.

– Esimerkiksi akupunktiota voisi vallan hyvin antaa näissä tiloissa.

 

Huomioon fysiikka ja henkinen puoli

Jäsenkorjaaja törmää helposti ennakkoluuloihin, ja moni saattaa pitää jäsenkorjausta humpuukihommana. Annala haluaisi omalla esimerkillään oikoa ennakkoluuloja. Jäsenkorjaajan tarkoitus on vapauttaa hermostoa palaamaan alkuperäiseen asentoon.

– Usein asiakas kertoo vastaanotolle tullessaan, että hänen toinen jalkansa on lyhyempi kuin toinen. Näin ei yleensä ole, vaan lantiokori on kallistunut vinoasentoon, jonka syynä voi olla esimerkiksi isku tai kaatuminen pelkästään toisen jalan varaan. Hoito on lähes kivutonta ja rentouttavaa. Joitain kiputiloja voi tulla muutaman päivän päästä hoidosta, mutta ne menevät yleensä nopeasti ohitse.

Miten jäsenkorjaaja sitten eroaa perinteisestä hierojasta?

– Annamme kokonaisvaltaista hoitoa. Luotamme mobilisaatioon eli ikään kuin suostuttelemme lihakset auki ja tukkeumat pois. Hyvä hoitaja osaa paitsi tasapainottaa ihmisen tukirangan, eli lihakset ja nivelet, myös ohjata asiakasta esimerkiksi ravintotottumuksissa, liikunnassa ja yleensäkin elämän pulmatilanteissa. Otamme siis huomioon sekä fyysisen että henkisen puolen, Annala kuvailee.

Tukielimistö on kuormitettuna kineettinen ketju, jossa yhden nivelen liike vaikuttaa seuraavaan niveleen niin ylös- kuin alaspäinkin. Esimerkiksi polven tai lonkan oireilun syyksi saattaa paljastua nilkan liiallinen kiertyminen sisäänpäin, niin sanottu ylipronaatio. Voi käydä niinkin, että vasemman jalan kipuillessa ongelma löytyy oikeasta lonkasta.

– Joskus vaivan aiheuttaja ja oireileva alue voivat olla kaukanakin toisistaan. Vastaanotolleni tuli kerran 3-vuotias tyttö, joka ei oikein jaksanut kävellä. Vastaanoton aikana huomasin, että hänen oikea polvensa on kiertynyt ulospäin, ja tämä aiheutti kipua selkään, Annala kertoo.

Epätasapaino kehon ja selkärangan alueella voi aiheuttaa myös vaivoja autonomisen hermoston hermottamille alueille, esimerkiksi sydämen tai suoliston alueille.

– Joskus rintarangan ja lapaluiden tienoilla olevat lihaskiristymät voivat aiheuttaa jopa rytmihäiriöitä, Annala mainitsee.

 

Ongelman syiden äärelle

Jäsenkorjausta käytetään alaraajojen kineettisen ketjun tasapainottamisen lisäksi myös esimerkiksi selän kiputilojen hoidossa, skolioosin hoidossa, niskan ja hartioiden alueen vaivojen, käsisärkyjen ja pään alueen vaivojen hoidossa. Vaikeaan migreeniinkin voi saada apua jäsenkorjauksella.

Annala huomauttaa, että kaikissa tapauksissa on tärkeää päästä ongelmien syiden – ei seurausten – kimppuun.

– Ei siis juosta lapsen perässä, vaan haetaan äiti paikalle. Esimerkiksi niska-hartiaseudun kiputilat johtuvat usein siitä, että käsivarren lihakset ovat jumissa. Silloin pitää käsitellä yläselän lisäksi myös käsiä, hän mainitsee.

Jäsenkorjaajan vastaanotolta voi saada apua myös esimerkiksi lapsensaantiongelmissa. Vuosikausiakin vaivannut ongelma saattaa poistua, kun kroppa saadaan tasapainotettua ja hermokanavat aukaistua.

– Jokainen jäsenkorjaaja pyrkii aina tekemään parhaansa asiakkaan hyväksi. Joskus ongelma voi ratketa yhdellä käyntikerralla, mutta toisinaan tarvitaan useampi käynti ennen kuin tilanne helpottuu.

 

Mukava uusi kotipaikka

Tuore rautajärveläinen on viihtynyt uudessa asuinkunnassaan hyvin. Seutu on Annalan mielestä mukavaa, ja uusi naapurusto vastaanottavaista.

Koiraa Annalalla ei enää ole. Kotona hänelle pitävät seuraa kaksi siamilaiskissaa, ”Poika” ja ”Velipoika”.

– Lemmikkieläimeni kertovat ehkä jotakin siitä, minkälainen olen itsekin ihmisenä. Nekin ovat läheisyydenkipeitä, aktiivisia, leikkisiä ja niillä on voimakas temperamentti. Siamilaisella on myös kova ääni – eikä se epäröi käyttää sitä, Annala naurahtaa.