Perussuomalaiset: Lyhyt ehdokaslista nosti henkilökohtaiset äänimäärät huikeiksi

Neljä viidestä valtuustoon

Kello on hieman yli kahdeksan, kun ennakkoäänten määrä ilmestyy vaalien tulossivuille. Pälkäneellä kärkeen nousee perussuomalaisten Tero Ahlqvist 94 äänellä. Myös Timo Soinin äänisaalis on muhkea, 73 ääntä. Ahlqvistin lisäksi vain kokoomuksen kärkikaksikko Eero Laesterä ja Rainer Zeitlin nousevat Soinin edelle.

Jo tässä vaiheessa on selvää, että ensimmäiset perusuomalaiset nousevat Pälkäneen valtuustoon. Soinin puoliso Ritva Nohkola kaivaa kassistaan sinisen t-paidan, jonka etumukseen on painettu eduskuntavaaleista tuttu lause: Tuli iso JYTKY.

Soini alkaa vetää paitaa ylleen kuvia varten ja Ahlqvist paljastaa sen kauluspaitansa alta. Kaksikon hurjan äänipotti on viemässä valtuustoon myös Pälkäneen perussuomalaisten puheenjohtaja Jari Laukkasta. Hän ei kuitenkaan uskalla juhlia paikkaansa ääntenlaskennan tässä vaiheessa.

Kostian Kievarin vaalivalvojaisissa onnitellaan perussuomalaisia. Juhlakalut tekevät kuitenkin jo lähtöä Rautajärvelle, jossa pidetään illan aikana omia valvojaisia.

 

Juhlat vankimmalla kannatusalueella

Perussuomalaiset ovat valinneet valvojaispaikkansa oikein, sillä Rautajärvellä kannatus on kaikkein vankinta. Kaikilla muilla äänestysalueilla puolue nousee kolmen suuren jälkeen neljänneksi, mutta Rautajärvellä perussuomalaiset nousevat kolmanneksi, aivan toiseksi eniten ääniä keränneen keskustan kantaan.

Kun ehdokkaat saapuvat EloTähkään, enää Onkkaalan suurten äänestysalueiden vaalipäivän äänet puuttuvat tuloksista. Tilanne näyttää perussuomalaisten kannalta huikealta: myös Jani Luukkonen on nousemassa Rautajärven äänten turvin mukaan valtuustoon.

Perussuomalaisten kannatus on nousemassa Pälkäneellä hieman kovemmaksi kuin muualla maassa keskimäärin. Neljä paikkaa on kuitenkin enemmän kuin kukaan on uskaltanut odottaa, sillä listoilla on vain viisi ehdokasta.

– Porognoosini oli, että saan viisi ääntä. Ei tulos siitä kovin monella äänellä heitä, perussuomalaisten varavaltuutetuksi jäävä Pekka Kittelä sanoo tehdessään lähtöä.

 

Vaalityö tuli tehtyä jo kaksi vuotta sitten

– Pälkäneläiset halusivat tukea perussuomalaisia. Meillä oli niin vähän ehdokkaita, että minulle ja Timo Soinille kertyi aivan huikea henkilökohtainen äänisaalis, Tero Ahlqvist tulkitsee huikeaa tulosta tuoreeltaan.

Ääniharavaksi nouseva Ahlqvist opittiin tuntemaan pari vuotta sitten, kun kyläkouluja yritettiin lakkauttaa Pälkäneellä. Luopioislainen insinööri haastoi asiantuntijoiden suunnitelmat ja laskelmat. Kyläkoulujen taakse kanavoitui melkoinen kansanliike, joka ei ole unohtanut keulahahmoaan.

– Vaalitulos on vahva kannanotto kyläkoulujen ja kyläkoulujen elinvoiman puolesta, Tero Ahlqvist sanoo.

Perussuomalaiset näkyivät kuntavaalien alla eri tavalla kuin muut. Mainonta oli vaatimatonta, mutta vaalitilaisuuksiin saatiin näkyviä vetonauloja. Kampanjaa kävivät vauhdittamassa puolueen puheenjohtaja Timo Soini, varapuheenjohtaja Juho Eerola ja kansanedustajat James Hirvisaari ja Juha Väätäinen.

Kaimansa rinnalla iltapäivä- ja valtalehdissä paistatellut Timo Soini toisti joka haastattelussa olevansa tosissaan.

– Olin ensimmäistä kertaa ehdolla, mutta en minä tyhjästä tullut. Olen ollut 33 vuoden ajan maanrakennusalan yrittäjä, Soini sanoo.

Viitteitä läpimenosta oli jo etukäteen, sillä toreilla saatu palaute oli rohkaisevaa.

– Eräskin pappa kiitteli, että Timo on ensimmäinen ehdokas, johon voi luottaa, miehensä rinnalla vaalitilaisuuksissa kiertänyt Ritva Nohkola kertoo.

 

Tero Ahlqvist teki kuntavaaliennätyksen

Rautajärven EloTähkä ei ole täynnä, eikä vaali-illan hurmos nouse aivan sellaisiin mittoihin kuin perussuomalaisten tulos oikeuttaisi.

– Hyvät miehet valtuustoon saatiin, jos vain pitävät sen mitä ovat puhuneet – eli muistavat myös kunnan laita-alueita, Juha Mäkinen sanoo.

Vaalitilaisuuksissa asiantuntemuksellaan vakuuttaneen Tero Ahlqvistin äänisaalis kertoo siitä, että kannatusta löytyi sivukulmien lisäksi myös kuntakeskuksesta. Ahlqvist hävisi kotikylällään Luopioisissa parilla äänellä Timo Ailiolle (sd). Kukaan muu ehdokas ei kuitenkaan pystynyt keräämään kannatusta yhtä tasaisesti pitäjän joka kolkasta.

Ahlqvist rikkoi ensimmäisenä pälkäneläisenä 200 äänen rajan kuntavaaleissa. Edellisvaalien ääniharavia olivat Meidän Pälkäne -ryhmän Matti Norokorpi (155 ääntä) ja demareiden Timo Ailio (153 ääntä).

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?