Mestarimyyjä-kilpailu: Tanja Jokela Luopioisista pääsi valtakunnalliseen finaaliin

Tuotetietoutta ja tietojen päivittämistä

Tanja Jokela jaksoi opiskella mainiosti Mestarimyyjäkoulutuksessa, vaikka kotona on kaksi pientä lasta. – Aina sitä aikaa jostain löytyy, hän miettii.

Joskus tie vie syvän pettymyksen kautta suureen iloon. Tanja Jokela ei ollut uskoa, kun hänelle kerrottiin, että hän oli selviytynyt valtakunnallisen Mestarimyyjä-kilpailun finaaliin. Kun luopioislainen oli saanut tehtävien arvostelut tietoonsa, hän oli melkoisen pettynyt suoritukseensa.

– Pistemääräni 47/56 ei kuulostanut kovin hyvältä. Yllätyinkin ihan tosissani, kun minulle soitettiin, että tulos oikeuttaa kolmen parhaan joukkoon. Ensimmäinen ajatukseni oli, että ei voi olla totta, Jokela kertaa.

Mestarimyyjä-kisan finaali käydään tulevana viikonloppuna Turussa. Luopioisten K-Market Järvikansassa myyjänä työskentelevä nainen ei vielä tiedä, millaisia tehtäviä finaalissa tulee eteen.

– Sen verran tiedän, että tehtävä tulee kestämään maksimissaan kahdeksan minuuttia. Se, mitä tuon kahdeksan minuutin aikana tapahtuu, on toistaiseksi täysi mysteeri, Jokela miettii.

Kilpailuun osallistujat jaettiin työpaikkojen koon ja erikoisalan mukaisesti kolmeentoista eri sarjaan. Jokela kisasi K-Market -sarjassa. Järvikansa menestyi tämänvuotisessa kilpailussa muutenkin hyvin, sillä myös Jaana Nummela samasta kaupasta selviytyi kisassa kymmenen parhaan joukkoon.

Ehdokkailta vaadittiin kokeissa kirjatiedon lisäksi aimo annos soveltamiskykyä. Kisaajat joutuivat monivalintakysymysten lisäksi ratkomaan esimerkiksi videolla näytettyjen asiakaspalvelutilanteiden sujuvuutta ja hävikkiasioita. Aiempina vuosina kokeessa on kysytty selvästi enemmän puhdasta kirjatietoa.

 

Mestarimyyjäkonkari

Jokela on osallistunut K-Instituutin järjestämään Mestarimyyjä-kilpailuun yhteensä seitsemän kertaa. Kisa tuli hänelle tutuksi jo opiskeluaikana Hämeenlinnan Wetterhoffilla, josta hän valmistui vuonna 2005.

– Valmistuin neule-artenomiksi, mutta aloitin lähes heti valmistumisen jälkeen myyjän työt Järvikansassa. Olen osallistunut kilpailuun vuodesta 2006 lähtien. Neljä kertaa olen päässyt semifinaaliin, mutta tähän asti matka on katkennut aina siihen, Jokela kertoo.

Mestarimyyjäkonsepti on K-ryhmän oma koulutusmuoto. Se tarjoaa monipuolisen koulutuskokonaisuuden vuosittain noin 21 500 opiskelijalle K-ryhmän kaupoissa, Keskossa ja oppilaitoksissa. Opiskelu tapahtuu kokonaisuudessaan verkkokoulutuksen ja työssä oppimisen yhdistelmänä. Jokela kehuu, että koulutukseen ja sitä myötä myös kilpailuun osallistumalla tulee paneuduttua erilailla tuotteisiin kuin päivittäisessä työssä kaupassa.

– Totta kai se innostaa töissä, kun tietää tuotteista enemmän, pakasteiden ja leipäosaston vastaavana Järvikansassa työskentelevä Jokela huomauttaa.

Tänä vuonna koulutuksen verkko-opintoja suoritti kaikkiaan 811 K-marketeissa työskentelevää. Heistä 441 osallistui myös kilpailuun.

 

Asiakaspalvelu parasta

Jokela on tällä hetkellä äitiyslomalla kotona. 4-vuotias Ella ja 5-kuukautinen Anni pitävät äidin kiireisenä, mutta aikaa riittää myös muuhun. Jokela on aktiivinen toimija Kädentaitajissa, ja näin joulun lähestyessä hänet pitää kiireisenä joulunajan myyjäisiin valmistautuminen.

– Teen myyntiin esimerkiksi koruja, pehmoleluja, kortteja ja ponchoja. Mieheni Juha huomauttikin, että meikäläisen töitä alkaa olla taas joka puolella taloa, hän mainitsee.

Takaisin töihin Jokela aikoo palata alkukeväästä. Nainen naurahtaa, että käsitöiden tekeminen on hänelle hyvä harrastus, jolla saa katettua muut harrastuskulut, esimerkiksi salibandyn pelaamisen SB Lujan Leideissä.

– Varsinainen palkka tulee kaupan töistä – ei tule ainakaan paineita käsitöillä elämisestä, Jokela naurahtaa.

Kaupan alan työt ovat vieneet artenominaisen muutenkin mennessään, sillä hän suoritti merkonomikoulutuksen oppisopimuksella Järvikansassa. Jokela kehuu, että parasta myyjän työssä on ehdottomasti asiakaspalvelu.

­– Se, kun saa olla asiakkaiden apuna. Toisaalta asiakaspalvelu on ehdottomasti myös työn haastavin puoli, hän pohtii.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?