Joutsenbongaus kartuttaa tietoa joutsenista ja törmäysriskipaikoista

Joutsenbongaus järjestetään marraskuun ensimmäisenä viikonloppuna.

BirdLife Suomi järjestää Joutsenbongaus-tapahtuman marraskuun ensimmäisenä viikonloppuna 3.–4.11. Uusi tapahtuma sopii kaikille luonnosta ja joutsenista kiinnostuneille koko maassa. Osallistuakseen Joutsenbongaukseen ei tarvitse olla lintuharrastaja, eikä Joutsenbongaus ole kilpailu. Tapahtuman tarkoituksena on lisätä ihmisten kiinnostusta luontoon ja samalla selvittää, kuinka paljon Suomessa on syksyllä joutsenia ja missä ne levähtävät.

– Jokainen havainto on arvokas kokonaiskannan selvittämisessä, kertoo BirdLife Suomen toiminnanjohtaja Aki Arkiomaa.

Vastaavaa kartoitusta ei ole aiemmin tehty, ja BirdLife toivoo Joutsenbongauksen sytyttävän väen liikkeelle syksyiseen luontoon. Tapahtumassa on yhteistyössä mukana sähkönjakeluyhtiö Elenia Verkko (aiemmin Vattenfall Verkko) Hämeessä, Pirkanmaalla, Keski-Suomessa sekä Etelä- ja Pohjois-Pohjanmaalla.

Joutsenhavaintojen lisäksi voi ilmoittaa paikkoja, joissa sähköverkko on riski joutsenille. Elenia on vuosia suojellut joutsenia asentamalla sähköverkkoon lintupalloja, joita joutsenet osaavat varoa. Tänä vuonna palloja on asennettu yli 22 kohteeseen, jotka kaikki on valittu asiakasilmoituksien perusteella.

Joutsenbongaus-viikonlopun havainnot voi ilmoittaa perjantaihin 9.11. asti osoitteessa www.joutsenbongaus.fi tai postikortilla /BirdLife Suomi / Joutsenbongaus, Annankatu 29 A 16, 00100 Helsinki. Postikortissa on oltava havaintojen ja vastausten lisäksi havainnoitsijan ja havaintopaikan osoitteet ja havainnoitsijoiden määrä.)

Osallistujien kesken arvotaan viisi lintukiikaria. Joutsenbongauksen tuloksia päivitetään BirdLife Suomen sivuille.

 

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?