Sisäilmaongelma: Pälkäneen yhteiskoulurakennuksessa tehdään tutkimuksia ja korjaustöitä koko lukuvuoden ajan

Koulun toivotaan tervehtyvän ensi syksyksi

Huono sisäilman laatu on ollut viime vuosina vakava ongelma Pälkäneen yhteiskoulurakennuksessa, erityisesti pohjakerroksessa, missä sijaitsevat muun muassa kuvataiteen opetustilat.

Viime kevätlukukaudella koulussa tehtiin mikrobimittauksia ja tutkittiin pohjakerroksen rakenteiden kosteutta.

– Sen jälkeen ongelmaan tartuttiin tiukalla otteella, kertoo sivistystoimenjohtaja Mauri Nest.

Tällä hetkellä pohjakerros on eristetty muista koulun tiloista eikä sitä käytetä opetukseen eikä henkilökunnan tiloina. Tutkimukset ja korjaustoimenpiteet ovat parhaillaan käynnissä, ja tämän hetken arvion mukaan työ voidaan saada valmiiksi kuluvan lukuvuoden ja ensi kesän aikana.

– On mahdollista, että koko rakennus on käytössä jo syyslukukauden 2013 alkaessa, Mauri Nest arvioi.

Hänen mukaansa pohjakerroksesta löydetyt mikrobimäärät ovat melko pieniä, vaikka seinissä on todettu kosteusvaurioita. Pahin ongelma on, että mikrobeja oli päässyt ilmanvaihdon kautta leviämään muualle kouluun.

– Haluamme selvittää ongelman kerralla perusteellisesti. Tässä vaiheessa ei kannata kiirehtiä vaan tehdä niin huolellista työtä kuin suinkin. Niin pahoja vauriot eivät ole, etteikö rakennusta voitaisi saada kuntoon, hän sanoo.

 

Ilmanvaihto uusiksi?

Koko sisäilmaongelman suurin aiheuttaja saattaa olla 1990-luvun remontissa asennettu koneellinen ilmastointijärjestelmä, jonka kapasiteetti ei ole riittävä koulun tarpeisiin, ja joka viime vuosien toistuvista huolloista huolimatta ei ole toiminut kunnolla.

Tällä hetkellä koulun alakerta on eristetty ilmastointijärjestelmästä ja lisäksi koulussa käytetään erillisiä tilakohtaisia ilmastointilaitteita.

– Mahdollisesti koko ilmastointijärjestelmä joudutaan uusimaan. Jos niin käy, kysymyksessä on suuri remontti, jota ei voi tehdä kouluaikana. Lähin mahdollinen ajankohta sille olisi kesä 2014, Mauri Nest kertoo.

Sisäilmaongelmista huolimatta koulussa on parhaillaan menossa mittava uudistustyö. Koulun juhlasalisiiven pohjakerroksessa sijaitsevan elokuvateatterin saneeraus auditorioksi on jo loppusuoralla ja valmistuu vuoden loppuun mennessä.

Mauri Nest toteaa, että auditorion rakentamisesta oli päätetty jo ennen kuin sisäilmaongelma kärjistyi, ja se oli joka tapauksessa pakko tehdä. Elokuvateatterin ilmanvaihdossa on ollut alusta asti ongelmia, ja muutenkin tila on ollut pitkään peruskorjauksen tarpeessa.

– Elokuvateatteri-auditorio on erittäin tärkeä tila, jota käyttävät koulun lisäksi kansalaisopisto, elokuvat ja muutkin toimijat. On ollut suuri puute, kun Pälkäneellä ei ole missään nykyajan tarpeita vastaavaa auditoriota, Nest perustelee.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?