Duo Mitrej virkisti taiteellaan Kukkiakodossa

Yle Tampereen tv-ryhmä saapui myös taltiomaan Duo Mitrej’n ainutlaatuisia kohtaamisia Kukkiakodon vanhusten kanssa.

Kulttuurituotantopaja Pakun pyörät lähtivät hurjasti pyörimään Luopioisten Kukkiakodossa viime viikolla. Kulttuuriviikon aikana vanhainkoti täyttyi lumoavista liikkeistä ja kanteleensoitosta, kun monitaiteinen Duo Mitrej esiintyi omintakeisella tyylillään. Duon kasvot ovat tanssija-koreografi Päivi Järvinen ja kanneltaja Timo Väänänen. Duo Mitrej -kokonaisuus syntyy kuitenkin vasta yleisön läsnäolon myötä.

Virkistävän viikon vanhainkodin asukkaille ja henkilökunnalle järjesti Mikkolan Navetan Paku-hanke yhdessä Pälkäneen kunnan kanssa. Opetus- ja kulttuuriministeriön tukemaan Kuulto-hankkeeseen kuuluvan Pakun tarkoitus on tarjota kulttuuria sellaisille ryhmille, joiden on vaikeaa päästä taide-elämysten pariin.

Duo Mitrej’n esitysten avulla viikon aikana on käsitelty niin positiivisia kuin negatiivisiakin tunteita ja merkityksenantoa; mikä arvo taiteella on, tai elämällä ylipäätään?

 

Moniaistisuus palvelee erityisryhmiä

Duo Mitrej’n esitys kehittyy jatkuvasti hetken mukana, vastaanottavana ja yleisölle antavana.Duo Mitrej kutoo luottamuksen verkon katsojan ja esittäjän välille. Suojaverkon varaan on helppo pudottautua ja seurata aisteja stimuloivaa esitystä.

Viikon aikana ei Kukkiakodossa nähty perinteistä näyttämö–katsomo -erottelua. Alkuviikon suunnitteluissa huomattiin henkilökohtainen esiintyminen asukkaan huoneessa parhaaksi lähestymistavaksi. Syynä vierailulle on ollut esimerkiksi ruusun tuominen vanhukselle. Samalla esitys on saanut raamit eikä abstraktia liikettä tai soittoa ole tarvinnut ihmetellä.

– Esityksemme on yksilöllistä yhteissoittoa. Timo soittaa kanteletta, minä kehoa ja näin lopulta soitetaan kuin samaa instrumenttia. Näin syntyy esitys eri aisteille. Tärkeää on vahva kontakti toistemme kanssa ja myös yleisön välillä. Päivi Järvinen kertoo.

Duo Mitrej’n esityksien aikana aistit ovat valjastettu tanssin, soiton ja erilaisten elementtien, kuten kuvien ja valon, avulla. Mitrej’n esityksistä pystyy nauttimaan, vaikka kaikki aistit eivät olisikaan enää täysin terässään. Silmävaivatkaan eivät estäneet Kukkiakodon asukasta liikuttumaan kyyneliin saakka.

– Kiitos kaikesta, minä muistan tämän lopun ikäni, eräskin asukas kiitteli esiintyjiä.

Osastonhoitaja Kirsi Ilomäki oli iloisesti yllättynyt Duo Mitrej’n viikon esityksistä.

– Henkilökohtaiset esitykset ovat iso asia heille, jotka eivät voi päästä sängystä ylös. Viikon aikana vuodepotilaat ovat olleet esityksissä mukana silmillä ja eleillä. Naurulla ja itkua on tullut vuoron perään. Henkilökuntakin on ollut hirveän innoissaan. Duo on luonut huoneeseen joka kerralla erilaisen esityksen, hän kertoo.

 

Duo Mitrej’n Päivi Järvinen ja Timo Väänänen esiintyivät Meeri Saariselle sekä kissalle.

Henkilökunnan hyvinvointi tärkeää

Kukkiakodon hoitohenkilökunnalle taiteilijat järjestivät omat esitykset kahvitaukojen yhteyteen. Duo Mitrej’n mielestä on tärkeää kiinnittää huomiota henkilökunnankin hyvinvointiin.

– Jos te ette voi hyvin, kukaan täällä ei voi voida hyvin, Päivi Järvinen lausui.

– Taiteilijat ovat tulleet tänne meidän ehdoillamme. Me emme ole joutuneet tekemään esitysten takia mitään ylimääräisiä järjestelyitä. He ovat kuin luotuja vanhustyöhön, kiittelee osastonhoitaja Kirsi Ilomäki.

Vaikka vuorovaikutus yleisön kanssa käy taiteilijoilta jo täysin luontevasti, Timo Väänänen toteaa tällaisten projektien olevan erittäin haasteellisia.

– Meidän ei tarvitse olla hoitoalan ammattilaisia, vaan meidän täytyy ymmärtää yleisöä. Vanhusten kohtaaminen ja tutustuminen on kuitenkin haastavaa. Olisi raskasta jos vain kerran käytäisiin esitys läpi ja sitten lähdettäisiin.

Esiintyjien mukaan olikin tärkeää, että he ovat saaneet olla Kukkiakodossa koko viikon ajan. Keskustelut vanhusten kanssa ovat olleet Väänäselle ja Järviselle ehdoton juttu.

 

Taide ei ole erillistä

Paku-tiimiläiset Taija Ahonen, Outi Nummi ja Piia Salmi ovat Duo Mitrej’n kanssa yksimielisiä taiteen tärkeydestä hyvinvoinnille. Toiveena olisi saada taide pysyväksi rakenteelliseksi osaksi kunnan toimintaa. Paku-työryhmä pohtiikin, voisiko Pälkäne alkaa profiloitua hyvinvoinnin kuntana.

Kuntarajojen ulkopuoleltakin seurataan uteliaina, mitä Pälkäneellä on oikein meneillään. Ylen tv-ryhmä kävi kuvaamassa Duo Mitrej’n toimintaa Kukkiakodossaja haastattelemassa vanhainkodin henkilökuntaa sekä Paku-työryhmää.

Paku-tiimi on myös kutsuttu puhumaan Pirkanmaan kulttuurifoorumiin hankkeestaan.

– Välitämme viestiä siitä, että tällaista voidaan tehdä. Tarvetta kyllä on, tieto täytyy vain saada perille. Haluamme saada ihmiset havahtumaan, Taija Ahonen kertoo.

Ilmojen viiletessä ei Pakun hyytymistä tarvitse siis pelätä; Duo Mitrej’n kaltaiset esiintyjät tulevat pitämään Pakun moottorin lämpimänä.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?