Hevoset: Maneesi valmistuu ratsastuskoulun käyttöön, islanninhevoset eivät pikkupakkasista piittaa

Ratsutilalla talvi ei haittaa toimintaa

Sappeen ratsutilan toiminta ottaa lisäkierroksia talven alla. Ratsutila aloitti ensimmäiset ratsastuskoulutuntinsa tällä viikolla, ja samoin maneesin rakennustyöt ovat juuri käynnistyneet. Kohtuullisen kokoisen – 25 kertaa 60 metriä – maneesin pitäisi valmistua joulukuuhun mennessä ja osaltaan tuoda lisämahdollisuuksia ratsastuksen ympärivuotiseen harrastamiseen.

Ratsutilan Reija Vähätalon mukaan talvi ei harrastusajankohtana sinänsä erityisemmin poikkea kesästä, mutta maneesin myötä ratsu ja ratsastaja saadaan mukavampiin olosuhteisiin kuin ulkosalla, jossa paukkupakkaset ja lumisateet voivat haitata toimintaa. Hyvät olosuhteet ovat erityisen tärkeät ratsastuskoulun toiminnassa, jossa hevosen selkään istahtaa myös kokemattomia ratsastajia. Kokeneiden ratsastajien kanssa ratsutilalta tehdään myös maastovaelluksia.

Sappeen 24-paikkaisessa tallissa ovat majoitettuina lisäksi toisen yrityksen, Hanna Paasion pyörittämän Sappeen islanninhevospalvelun islanninhevoset, joilla tehdään ratsastusvaelluksia myös talviaikaan.

– Talvi ei ole este eikä edes hidaste, paitsi yli 20 asteen pakkasessa. Hevoset tarkenevat talvella kyllä, ja ihmisillähän se on sitten pukeutumiskysymys, Paasio naurahtaa.

Talvisin vaellusreitit pidetään kesän vastaavia lyhyempinä, ja lenkit ovat kestoltaan tunnista kahteen tuntiin.

Paasio on toiveikas, että ensi keväänä tai kesänä saataisiin hevosvaellusreitti avattua myös Laipanmaalle.

Hiihtäjien kanssa halutaan pysyä hyvissä väleissä, eikä latuja mennä pilaamaan. Jos lunta riittää, ratsutilalla kaavaillaan järjestettäväksi hiihdon ja hevoset yhdistävää hiihtoratsastusta.

 

Vielä paljon tapahtumassa

Myös talli alkaa Sappeessa olla täysin valmis; ensimmäiset hevoset pääsivät muuttamaan talliin lokakuun puolivälissä. Reija Vähätalo arvelee tallin olevan tyystin valmis vuoden loppuun mennessä, jolloin toiminnassa pitäisi olla myös kahvion ja satulahuoneen. Suurimmat rakennusponnistelut ovat kuitenkin tallin osalta jo takana, ja Vähätalo on voinut jo keskittyä opetustoimintaan.

– Perustuntien ja kokeilujen lisäksi järjestämme joko itse tai asiakkaiden toimesta viikonloppuleirejä, toki matkailukeskuksesta saattaa tulla isompia ryhmiä myös viikolla. Lisäksi suunnitelmissa on järjestää kursseja esimerkiksi istunnasta ja oman kehon hallinnasta, hän kertoo.

Vähätalo aikoo myös tuoda paikalle eri lajien eri valmentajia opastamaan hevosharrastajia.

Lähiaikoina ratsutilalla aloittaa hevosten hoidon harjoittelun myös joukko Aitoon koulutuskeskuksen oppilaita. Myös koulutuskeskuksen väelle aiotaan järjestää ratsastustunteja.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?