Autoilun timantteja kuvattiin Kangasalla

Suomen vanhin auto kuvattiin kirjaan viime talvena Vääksyn kartanolla.

Ensimmäiset autot saapuivat suomalaisille maanteille reilut sata vuotta sitten. Alkuun autoja pelättiin ja niiden merkitystä vähäteltiin. Kun auton hyödyt kävivät ihmisille selväksi, niitä ryhdyttiin haluamaan.

Pikkuhiljaa autoilijat alkoivat tietoisesti tai tiedostamattaan erottautua muista automerkin ja -mallin valinnalla. Auton muotoon ja tyyliin liitetyt mielikuvat paljastavat auton omistajasta usein enemmän kuin uskoisikaan.

Valokuvaaja Kimmo Taskisen ja toimittaja Arttu Toivosen Timantteja autotallissa -valokuvakirja kertoo autojen ja autokulttuurin muutoksesta Suomessa. Eri vuosikymmenien upeimmat ajoneuvot on ikuistettu huolellisesti mietityissä paikoissa ympäri Suomea.

Pari vanhimmista autoista kuvattiin viime talvena Kangasalla. Ensimmäisenä kirjassa esitellään vanhin Suomessa oleva auto: Mobilian Autokylän Georges Richard Vis-á-vis vuosimallia 1898. Auto on kuvattu lumisessa maisemassa Vääksyn kartanolla.

Vuodelta 1919 mallinen Stoewer LT 4 Torpedo ikuistettiin Haaviston myllyllä Saarikylissä.

Toinen Kangasalla kuvatuista autoista on Stoewer LT 4 Torpedo vuodelta 1919. Punainen menopeli kuvattiin Haaviston myllyllä Saarikylissä.

Upeasti kuvitettu vie lukijan vuosikymmenten takaisiin tunnelmiin ja paljastaa lukuisia yksityiskohtia aikakauden autoista. Kirja esittelee automuotoilun kehityksen vuosikymmenittäin 1800-luvun lopusta 1970-luvun loppuun. Jokaisen vuosikymmenen yhteydessä autohistoria ankkuroidaan maailmanhistoriaan lyhyellä katsauksella vuosikymmenen merkittäviin historiantapahtumiin.

 

 

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?