Rönnvikin viinit saavat pian kaverikseen maltaisia makuja. Tilan vuokralaisena aloittanut Olutverstas Oy avaa hanansa heti kunhan lupabyrokratia on hoidettu ja laitteet asennettu. Jos kaikki menee suunnitellusti, Timo Jukan vuosikausien unelma toteutuu vielä ennen vuoden vaihdetta.
– Olen harrastanut kotioluen tekijänä olutta 17 vuotta ja miettinyt koko sen ajan pienpanimon perustamista, Olutverstaan toimitusjohtaja tiivistää taustansa.
”Harrastus” kuulostaa kuitenkin tässä tapauksessa vähättelyltä, sillä Jukka on amatöörien kotiolutkilpailun moninkertainen mestari sekä ainoa henkilö, joka on voittanut kaikki sarjat samana vuonna – vieläpä kahdesti.
– Ammattilaisten SM-kisoissa Helsinki Beer Festivalilla tein myös voittajaoluen vuonna 2005 kun olin Stadin Panimolla töissä, helsinkiläinen kertaa.
Laitteiden osto vei kaksi vuotta
Panimon perustaminen ei ollut mikään läpihuutojuttu, vaan haaveen eteen on saanut paiskia töitä ja kasvattaa kärsivällisyyttä. Olutverstas merkittiin kaupparekisteriin jo syksyllä 2009, mutta laitteiden ostamisessa meni lopulta kaksi vuotta.
– Se johtui yksinkertaisesti siitä, että USA:ssa oli niin kova pienpanimobuumi, että kyseinen amerikkalainen laitevalmistaja halusi keskittyä kotimarkkinoihinsa. Nyt tosin tuntuu siltä, että kannatti odottaa, sillä laitteet ovat todella hyvät ja edulliset.
Myös kesällä aloitetuissa rakennustöissä on ollut omat haasteensa.
– Pienpanimoihin liittyy pieniä asioita, jotka vaikuttavat teknisesti yksinkertaisilta, mutta joita ei ole paljon vielä tehty. Esimerkinä vaikkapa 30 senttimetrin rosteriputki, eli eräänlainen savupiippu, jota pitkin höyry poistuu ulos keittokattilasta.
Sijainti sopiva panimolle
Olutverstas aikoo valmistaa käsityönä laadukkaita hana- ja pullo-oluita, joita tullaan myymään Rönnvikin tilamyymälän lisäksi ravintoloissa ja kaupoissa ympäri Etelä-Suomea.
– Teemme sellaisia oluita, mitä itse haluaisimme maistaa, Jukka viittaa nimekkäistä olutravintoloitsijoista ja asiantuntevista harrastajista koostuviin osakkaisiin.
– Rönnvikin nimikko-olutsarjaan on tulossa helpommin lähestyttäviä pintahiivaoluita ja Olutpaja-nimellä tehdään sitten runsasmakuisemmat oluet. Muitakin yksittäisiä sarjoja ehkä on tulossa.
”Syyllinen” verstaan kotiutumiseen Pälkäneelle lienee Juho Rönni, joka näki jutun kotiolutkilpailun voittajasta.
– Mainitsin jutun sivulauseessa, että tarkoitus olisi perustaa joskus oma panimo. Jussi otti yhteyttä ja kertoi, että Rönnvikistä löytyisi sopivaa tilaa.
Jukan mielestä sijainti tuo monia synergiaetuja.
– Laitikkalan kylää voi pitää eräänlaisena elintarvikehuvipuistona: on viiniä, marjoja, juustoja, lihaa ja leipomotuotteita. Panimo tuo yhden ”huvilaitteen” lisää tarjontaan.
Maaseutumaisuus sopii paitsi oluen imagoon, myös tuo käytännön apua.
– Mäski eli panimokielellä ”rapa” olisi Helsingissä biojätettä, mutta täällä se menee hyötykäyttöön, sillä se on arvokasta rehua lehmille.
Uusia kävijöitä viinitilalle
Rönnvikin väki on ottanut uuden vuokralaisen ja yhteistyökumppanin innolla vastaan.
– Panimo tuo tänne varmasti lisää ihan uusiakin kävijöitä, jotka eivät ole ennen suomalaisilla viinitiloilla vierailleet, Kalle Rönni uskoo.
– Jos toinen puolisoista sattuu olemaan oluen ja toinen viinin ystävä, niin nyt tulee olemaan tarjolla molemmille jotakin, Eila Rönni lisää.
Pienpanimot ovat tällä hetkellä niin maailmalla kuin Suomessakin kovassa huudossa.
– Olen huomannut, että pienvalmistajien oluet ovat ravintoloissa erittäin kysyttyjä ja markettien erikoisoluthyllyistä on tullut valtavan pitkiä.
Kommentointi on suljettu.