Ensimmäistä Lääkehoidon päivää vietetään tiistaina

Pälkäneen apteekkari Mikko Unkila.

Suomessa vietetään ensimmäistä valtakunnallista Lääkehoidon päivää tiistaina 6. marraskuuta. Lähiapteekit Pälkäneellä, Luopioisissa, Sahalahdella ja Kuhmalahdella keskittyvät teemapäivänä opastamaan lääkehoitoon liittyvissä kysymyksissä ja auttamaan asiakkaita ongelmatilanteissa.

Lääkehoidon päivän teema on Tunne lääkkeesi. Teemapäivän avulla rohkaistaan asiakkaita juttelemaan lääkityksestään ja muistuttaa, että lääkehoitoon liittyvissä kysymyksissä saa aina neuvoja apteekista.

Noin kolmasosa lääkkeiden käyttäjistä käyttää lääkkeitään väärin. Syyksi paljastuvat usein puutteelliset tiedot lääkehoidosta.

– Apteekissa asiakas saattaa esimerkiksi kertoa puolittaneensa verenpainelääkkeensä annoksen, koska paineet ovat nyt laskeneet. Asiakas ei ole ymmärtänyt, että lääke on määrätty säännölliseen käyttöön korjaamaan terveydelle haitallista tilaa. Jos annos on liian pieni, paineet nousevat taas. Koholla oleva verenpaine ei tunnu, mutta on muun muassa aivoinfarktin riskitekijä, kertoo Pälkäneen Apteekin apteekkari Mikko Unkila.

Lääkkeen käyttäjän on hyvä tuntea lääkkeensä, jotta lääkehoito onnistuu.

– Tärkeää on tietää miten ja milloin lääke otetaan, miten se vaikuttaa ja kuinka kauan sitä käytetään. Lisäksi on hyvä tietää lääkkeen yleisistä haittavaikutuksista ja miten niitä voi itse ehkäistä. Esimerkiksi kelpaavat verenpainelääkkeet, joilla on taipumus aiheuttaa suun limakalvon kuivumista. Lääkitys on usein välttämätön, mutta kuivumisoiretta voidaan lievittää sopivalla suunhoitotuotteella. Pientä mutta kiusallista vaivaa voidaan näin ehkäistä.

Monilla lääkkeillä on myös yhteisvaikutuksia, joten käytössä olevien lääkkeiden yhteensopivuus kannattaa tarkistaa apteekista tai lääkäriltä.

 

Ministerin ideoima

Lääkehoidon päivä järjestetään sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikon aloitteesta.

Apteekkariliitto ja sen jäsenapteekit ovat mukana teemapäivän toteuttamisessa useiden muiden Lääke-ja terveysalan toimijoiden kanssa. Lääkehoidon päivänä järjestetään lääkehoidon onnistumista tukevia tapahtumia ja yleisöluentoja eri paikkakunnilla Suomessa.

Tunne lääkkeesi -teeman avulla halutaan aktivoida lääkkeiden käyttäjiä kiinnittämään enemmän huomiota lääkehoitonsa onnistumiseen. Samalla kannustetaan myös ammattilaisia kysymään lääkkeiden käytöstä ja antamaan neuvoja lääkkeiden käyttäjille.

Lääkehoidon päivästä on tarkoitus tehdä toistuva teemapäivä, jolloin kiinnitetään huomiota lääkkeiden tarkoituksenmukaiseen ja turvalliseen käyttöön. Lisää tietoa päivästä ja mukana olevista toimijoista löytyy verkkosivuilla www.laakehoidonpaiva.fi.

Terveysalan viranomaiset ja lääkealan toimijat ovat linjanneet yhteiset tavoitteet lääkepolitiikalle vuoteen 2020. Yhtenä tavoitteena on myös edistää ja tukea keinoja, jotka lisäävät lääkehoidon onnistumista.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?