Epäilys: Kangasalan ja Lempäälän yhteistyöstä namibialaiskaupunkien kanssa ei löytynyt ministeriön olettamia väärinkäytöksiä

Auttaminen ei ollut sittenkään pahasta

Ohjelman yleistavoitteita ovat köyhyyden poistaminen, kestävä kehitys ja tasa-arvo. Kangasalan partnerikunta Keetmanshoop (etelä) ja Lempäälän kumppani Ondangwa (pohjoinen) valitsivat itse toimintakauden 2008–2010 tavoitteiksi vesihuollon, elinkeinopolitiikan ja demokratian kehittämisen.
Ohjelmakaudella 2011–2013 on satsattu nuorten vaikuttamisen mahdollisuuksiin; tehty muun muassa tutkimuksia nuorisotyöttömyydestä ja opeteltu demokratiakasvatusta. Sen puitteissa Kangasalla vieraili vajaa vuosi sitten joukko Ondwangan ja Keetmanshoopin nuorisovaltuustojen jäseniä, jotka käyttivät työpajoissaan apuna draaman keinoja.

Kangasalan kunta on saamassa puhtaat paperit yhteistyöohjelmastaan namibialaisen Keetmanshoopin kaupungin kanssa. Ulkoministeriö päätti kesäkuussa teettää projektille erityistilintarkastuksen hieman aiemmin esiin nousseiden epäselvyyksien vuoksi.

– Minkäänlaisia väärinkäytöksiä ei ole tullut ilmi, vahvistaa kunnan kehitysjohtaja Jarmo Kivineva.

Tarkastuksen tiimoilta pidettiin viime viikolla kokous, jossa tarkastuksen antia käytiin läpi. Loppuraportti tarkastuksesta valmistuu vasta myöhemmin.

Erityistilintarkastuksessa kuntien taloushallintoa syynättiin läpi kuitti kuitilta ja ulkoministeriöstä matkustettiin Afrikkaan tutustumaan olosuhteisiin, joissa yhteistyötä on tehty – ja samalla yhteistyön tuloksiin.

Muun muassa talousraportointiin liittyvien epäilyjen selvittelyn vuoksi koko hanke pantiin jäihin kesällä, eikä jatkosta ole vielä tietoa.

Erikoissyyniin päädyttiin, koska ohjelman suunnittelussa, toteutuksessa ja raportoinnissa nähtiin merkittäviä heikkouksia. Ulkoministeriön sisäisen tarkastuksen yksikön ylitarkastajan Heli Iirolan mukaan ontuva valvonta tehnyt mahdolliseksi apurahojen väärinkäytökset, ja hän on väläyttänyt myös mahdollisuutta periä avustusrahoja takaisin kunnilta. Vielä syyskuussa Iirola kommentoi Helsingin Sanomissa keskeneräistä tutkintaa kertomalla, että taloudenpitoon liittyviä epäselvyyksiä oli löytynyt.

 

Paikallishallinnolla on merkitystä

Kangasala ja Lempäälä tekevät yhteistyötä parivaljakkona namibialaisten Keetmanshoopin ja Ondangwan kaupunkien kanssa. Yhteistyöllä tavoitellaan paikallishallintojen osaamisen vahvistamista ja vastavuoroista oppimista. Projektin puitteissa on muun muassa kartoitettu, suunniteltu ja toteutettu vesihuollon kehittämistoimia, kuten uusittu maan alle hautautuneita venttiileitä ja asennettu kokonaan uusia vesihukan vähentämiseksi.

Vesiasioiden lisäksi yhteistyön tuloksena on valmistunut Namibian terveysministeriön käsiteltäväksi lainsäädäntöluonnos, joka koskee kuntien valvontaan kuuluvaa lihahygieniaa ja paikallisia teurastamoita. Myös namibialaiskaupunkien yritystoiminnan tilaa ja kehittämistarpeita on selvitelty.

Ohjelma alkoi vuonna 2000 selvityksellä ja vuosien 2002–2004 pilottivaiheella. Sen jälkeen projektia on jatkettu kahden vuoden ohjelmakausilla. Ohjelmassa on mukana noin 20 kuntaparia. Julkisia varoja on käytetty Kuntaliiton hallinnoimaan hankkeeseen kaikkiaan noin 14 miljoonaa euroa.

Ulkoministeriön mukaan paikallishallinto on usein avainasemassa köyhyyden vähentämisessä ja ihmisten peruspalvelujen tuottamisessa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?