Investointien huipputasoa ei saavuteta vielä ensi vuonna

Kunnanjohtaja Jukka Mäkelän mukaan Kangasala menee vauhdilla eteenpäin. Väkiluvun kasvu näkyy suurten investointien lisäksi kunnan henkilöstömäärän kasvuna. Valtuustolle hyväksyttäväksi ensi viikolla tulevasta ensi vuoden budjetista on muotoutunut 1,7 miljoonaa euroa alijäämäinen, mutta veroprosentit aiotaan pitää ennallaan. Kunnanjohtajan mukaan veroprosentin nostoa ei ole haluttu siirtää ottamalla lisää velkaa, vaan ennallaan pitämistä tekevät mahdolliseksi takana olevat kolme plusmerkkistä vuotta.

Nettoinvestointeja on ensi vuodelle kirjattu yli 25 miljoonan euron edestä, ja 17 miljoonaa euroa on kiinni jo käynnistyneissä tai suunnittelupöydällä olevissa hankkeissa. Investointeja ei kuitenkaan ole haluttu karsia enempää.

– Kun tarvitaan kouluja ja päiväkoteja, niin kyllä ne tilat on pakko tehdä. Investoimme kuitenkin kuntalaisten hyväksi ja arjen turvaamiseksi, Jukka Mäkelä sanoo.

Talousjohtaja Seppo Saarisen mukaan matala korkotaso on kuitenkin omiaan rohkaisemaan investointipäätösten tekemistä.

Investointien osalta ensi ja etenkin seuraava vuosi – yli 36 miljoonaa euroa – näyttävät mittavilta. Laskelmien mukaan sitten pitäisi helpottaa ja investointimäärän pudota alle 20 miljoonan euron vuonna 2015.

 

Vanhustentalo odottaa selvitystä

Sahalahden avopalvelukeskus jää edelleen odottamaan vuoroaan. Sitä ennen odotetaan valmistuvaksi erillistä selvitystä laitospalvelujen toteuttamisesta – tietoa siitä, paljonko ja missä laitospaikkoja kunnassa tarvitaan, ja millä muulla tavalla hoitoa voidaan järjestää. Samalla Pentorinteen vanhainkodin remonttia siirretään vuodelle 2014.

Myös Sahalahden ja Kangasalan välinen kevyen liikenteen väylä jää vielä valmistumatta. Sovittu kuitenkin on, että sen lähivuosina toteutuessa koko väylä pinnoitetaan. Sen sijaan Pakkalantien kevyen liikenteen väylälle Helmikkalan ja Kontulan välille ollaan varaamassa rahoitusta. Vehkajärven vesihuoltoon osoitetaan sovittu runsas 200 000 euron potti.

Suuria kouluinvestointeja tehdään jo käynnissä olevan Suoraman lisäksi Huutijärvellä, Kirkkoharjulla ja Ruutanassa, jossa on edessä myös päiväkodin rakentaminen koulun yhteyteen Liuksialan koulun mallin mukaisesti. Päiväkodeissa suurimmat euromäärät käytetään Ruutanan lisäksi Sahalahden ja Suoraman päiväkotien remontteihin ja laajennuksiin.

Yhtenäiskoulusta, jonka paikka ainakin virallisesti on edelleen ratkaisematta, pitäisi tehdä päätös maaliskuuhun mennessä.

Vatialan terveysaseman laajennus ja etenkin keskusterveysaseman remontti laajennuksineen nielevät paljon rahaa ja näkyvät myös kuntalaisten arjessa ensi vuonna.

Kunnan rakennusten sisäilmaongelmien ehkäisyyn varataan 400 000 euron määräraha.

 

Johto myönteisin mielin

Mäkelä ja talousjohtaja Seppo Saarinen ennakoivat kuntien taloustilanteen muuttuvan edelleenkin tiukemmaksi, mutta myös muista kuin itse aiheutetuista syistä.

Ensihoitotoiminnan muutokset ovat moninkertaistamassa esimerkiksi Kangasalankin kustannukset, ja lisäksi esimerkiksi kehitysvammahuolto siirtyy kuntien kontolle. Myös rakennusten kirjanpidollista poistoaikaa on ohjeistettu lyhennettäväksi, mikä tulee näkymään kuntien talousluvuissa. Lisäksi valtionosuusleikkaukset ovat rajuja.

– Hyvin myönteisin mielin tässä kuitenkin ollaan, tilanne on kohtuullisen hyvä. Mieluusti toki menisimme alemmalla velkatasolla, kunnanjohtaja Mäkelä arvioi.

Lainakanta pyritään kuitenkin pitämään kuntien keskiarvon alapuolella, ainakin selvästi alle 2300 eurossa asukasta kohden.

Tänä syksynä päätös veroprosenteista ja ensi vuoden talousarviosta tehdään samassa kokouksessa 12. marraskuuta.

 

Kangasalan keskustassa tapahtuu näkyviä muutoksia ensi vuonna. Kulttuuritalon ja kerrostalojen rakentamisen ohessa luvassa on muun muassa putki- ja tietöitä Kuohunharjuntiellä ja liikennevaloristeyksen muuttaminen kiertoliittymäksi. Linja-autoasemakin on uudistumassa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?