Päättäjän ja yrittäjän taakka

Vuoden Pälkäneläisen valinnasta on tullut Vuoden Yrittäjän valitsemisen veroinen loppuvuoden perinne, joka kiinnostaa ihmisiä. Molemmat palkinnot jakaa yrittäjäyhdistys.

Vuoden Pälkäneläisen valintaan on valjastettu koko kylä, ja tähän saakka eniten ääniä myös palkittu. Yrittäjäyhdistys on kuitenkin varannut itselleen eräänlaisen veto-oikeuden, jonka avulla voidaan karsia esimerkiksi koulupoikien vitsiehdokkaat.

Vuoden Pälkäneläiseksi ehdotetaan joka vuosi menestyjien lisäksi myös maan hiljaisia ja vaatimattomia arjen sankareita. Juuri näiden hyvän mielen ehdotuksien ansiosta Vuoden Pälkäneläisen valinta sopii erinomaisen hyvin Joulunavaukseen ja joulun aikaan.

 

Vuoden Pälkäneläisestä ei järjestetä varsinaista äänestystä, vaan ihmisiltä kerätään ehdotuksia. Käytännössä kyse on äänestyksestä, koska paljon ehdotetut ovat aina olleet ajankohtaisia ja palkinnon arvoisia tekijöitä.

Yrittäjät laskevat liikkeisiin ja netin kautta kertyneet ehdotukset Joulunavauksen alla. Kyse ei ole vaalien kaltaisesta ääntenlaskennasta.

Lippuja ja nettilomakkeita täytettäessä ei vaalita vaalisalaisuutta. Omaa ehdokasta pohditaan avoimesti ystävien kanssa, ja nettiin syntyy pitkiä keskusteluketjuja, joissa puolustellaan omaa kandidaattia ja väheksytään muiden mielipiteitä.

Näissä keskusteluissa nousee joka vuosi esiin sama teema: voiko päättäjän tai yrittäjän palkita Vuoden Pälkäneläisenä. Päättäjät ja yrittäjäthän ajavat omaa tai ryhmänsä etua. Jos he menestyvät, kuuluuko siitä vielä palkita?

 

Saman aihepiirin kanssa tasapainoillaan tiedotusvälineissä. Päättäjiin ja yrittäjiin suhtaudutaan varauksellisesti, sillä mediat menettävät tärkeimmän eli uskottavuutensa, jos lukija ei erota toimituksellisia juttuja maksetuista mainoksista.

Yrittäjien ja päättäjien uutiskynnys on korkeammalla hyvissä asioissa, mutta huonoissa uutisissa matalammalla. Päättäjien ja yrittäjien toilailuista kerrotaan heidän omalla nimellään, koska he ovat asettaneet itsensä arvostelulle alttiiksi tehtäviin ryhtyessään.

Yrittäjistä ja poliitikoista on tehty lähes rikollisia. Hyvän kertomista vältellään viimeiseen saakka. Kun heidät saadaan kiinni mokasta, kaikki ovat paikalla haaskalinnun tapaan.

 

Pienellä paikkakunnalla ei ole liikaa yrittäjiä. Tämä näkyy katukuvassa ja palveluvarustuksessa. Myöskään päättäjäksi ei ole tunkua, sen todistivat syksyn vaalien ehdokaslistat, jotka olivat lyhentyneet edellisvaaleista reilusti.

Menestyviä päättäjiä tai yrittäjiä on turha kadehtia, sillä Suomessa jokainen saa asettua ehdolle tai perustaa yrityksen.

Nykymaailmassa on itse asiassa arvokasta, jos vielä voimme palkita päättäjän tai yrittäjän. Usein asiakkaalla ei nimittäin ole hajuakaan siitä, kuka yritystä johtaa tai kuka käärii voitot. Eivätkä todelliset päättäjätkään ole selvillä, vaan kuntalaisia koskevat ratkaisut syntyvät entistä useammin kasvottomissa yhteistoimintaelimissä, Helsingissä tai Brysselissä.

 

Uutiskynnys

Myönteisten uutisten tekemistä päättäjistä ja yrittäjistä vältellään viimeiseen saakka. Kun heidät saadaan kiinni mokasta, kaikki ovat paikalla haaskalinnun tapaan.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?