Muutoksia: Esitetty aikalisä kaatui teknisiin seikkoihin, kulttuuriväkeä patistetaan mukaan hankkeeseen

Vilkas keskustelu kulttuuritalosta päättyi antikliimaksiin

– Mielestäni tässä luodaan laboratorio-olosuhteet kunnon riidalle, arvioi kulttuuritalohanketta kokoomusvaltuutettu Mika Ollila ja taisi osua oikeaan monessakin mielessä.

Hän itse puhui tilanteesta, jossa ”kaksi köyhää” eli kunta ja Kimmo Pyykkö -säätiö alkavat tehdä yhteistä tilaa tavoitteenaan epärealistinen tappioiden minimointi, mutta samanlaiseksi laboratorio-olosuhteiksi oli paljastua myös Kangasalan valtuustosali. Kulttuuritalosta käytiin nimittäin pitkä ja kiivaskin keskustelu, jossa vaadittiin niin rakentamisen lykkäämistä kuin kulttuuriväen nähtyä parempaa huomioimista talon suunnittelussa.

Simo Arra (kesk) sai taakseen muun muassa Hannu Karppilan (kesk), Ritva Karvisen (sit) ja Harri Hanwegin (ps) esittäessään, että kulttuuritalohankkeen eteenpäin vieminen lopetetaan ja sen kanssa palataan suunnittelupöydän ääreen, minkä jälkeen valtuustolle esitetään uudet suunnitelmat kustannusarvioineen.

Valtuuston puheenjohtaja Raimo Kouhia (sd) kuitenkin torppasi ajatuksen tulkitsemalla, ettei Arran esitys ole toivomusponnen mukainen eikä sitä näin ollen voida kokouksessa lainkaan käsitellä.

Sen sijaan Heikki Lyytisen (kok) toivomus kangasalalaisten kulttuurivaikuttajien omasta neuvottelukunnasta osana talon toiminnan suunnittelua hyväksyttiin.

– Kulttuuritalon tavoitteena on kulttuurintekijöiden tukeminen, mikä on otettava hallinnossakin huomioon, Lyytinen totesi.

Nykyisen valtuustosalin valjastaminen kuntalaisten aktiiviseen käyttöön koettiin yhdessä rintamassa tärkeänä, koska harrastustilat ovat varsinainen kulttuuritalon puolelta jäämässä uupumaan. Hanketta on muutenkin hilattu alkuperäistä pienimuotoisemmaksi muun muassa kustannussyistä.

– Toivotan kulttuuriväen tervetulleeksi, tehdään yhdessä hyvä kulttuurikeskus – mahdollisuuksia on vaikka mihin, kunnanjohtaja Jukka Mäkeläesitti.

Simo Arra kävi vielä valtuuston puheenjohtajan Raimo Kouhian juttusilla kulttuuritalokeskustelun jälkeen.

 

Käyttökustannuksia kaivattiin

Karvinen ja Hanweg pitivät hankkeen keskeyttämistä perusteltuna suunnitelmien olennaisesti alkuperäisestä muuttuneen sisällön vuoksi. Hanna Eskola (sit) arveli kulttuuritaloa pidetyn kulttuuriväeltä pimennossa liian pitkään, mutta itse hanketta hän piti silti edelleen kannatettavana.

– Tyhjä Kesäpäivän kiinteistö on ihan kamala, ja siihen on saatava jotakin järkevää käyttöä, hän sanoi.

Vihreiden Johanna Häme-Sahinoja piti kurjana sitä, että talousarviokäsittelyn yhteydessä pitää puhua kulttuuritalon sisällöstä. Moni muukin valtuutettu olisi halunnut kulttuuritalon suunnittelusta väliaikatietoja ja erityisesti selkeitä laskelmia käyttökustannuksista. Nyt ne ovat jäämässä sekalaisten arvioiden varaan, ja valtuustossa vilauteltiin lukuja sadoista tuhansista yli miljoonaan euroon.

Kunnanhallituksen puheenjohtajan Heikki A. Ollilan (kok) mukaan valmisteluun kohdistuvassa kritiikissä on perääkin, vaikka toisaalta julkisuus- ja tiedotuspuoli eivät yhteishankkeessa täysin kunnan omissa käsissä ollutkaan.

– Kangasalalaiset kulttuurintekijät olisi voitu ja voidaan ottaa paremmin huomioon, Ollila myönsi.

Sen sijaan kulttuuritaloa vastaan nousseen vastalauseryöpyn sosialidemokraattien Anja Aarnio jättäisi Ollilan tavoin omaan arvoonsa.

– Peräänkuulutan suhteellisuudentajua. En vetäisi johtopäätöstä, että tässä pitää olla demokratiasta huolissaan, pieneksi mutta äänekkääksi hanketta vastustavan joukon arvioinut Aarnio totesi.

 

Mistä milloinkin päätetään?

Kulttuuritalon toivotaan vilkastuttavan Kangasalan keskustaa. Uimahallin tontille suunnitellulla hotellilla toivotaan myös saatavan lisäpotkua.

Vasemmistoliiton Seppo Talli ihmetteli valtuuston soutamista ja huopaamista. Valtuustolle pidettävissä suurten asioiden infotilaisuuksissa eivät käy kaikki, eikä kukaan koskaan kysele mitään.

– Sitten kun päätetään, alkaa hirveä älämölö.

Myös Markku Nieminen (kesk) kaipasi perusteellisen valmistelun mukanaan tuomaa linjakkuutta ja pysyvyyttä, kuten myös Pertti Turtiainen talousarviokäsittelyn ryhmäpuheenvuorossaan.

– Onko sitten tärkeämpää säilyttää poliittinen uskottavuus rakennusliikkeen vai äänestäjien silmissä? kysyi vihreiden Hanna Hirvonen.

Hän harmitteli valtuutettujen joutuvan tekemään paljon päätöksiä tietämättä, mihin kyseinen päätös lopulta johtaa. Esimerkiksi kulttuuritalon rakentamisen katsotaan saaneen valtuustolta hyväksynnän jo vuosia sitten Hartelan kanssa tehdyn yhteistyösopimuksen hyväksymisessä ja myöhemmin lainatakauksen myöntämisessä kulttuuritalon rakentavalle yhtiölle.

Kulttuuritalon toimintaa pyörittämään suunnitellulle yhtiölle, Kangasalan Kulttuurikeskus Oy:lle, myönnettiin ensi vuodelle toiminta-avustusta 200 000 euroa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?